Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ağaç için 150 milyon harcadı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ağaç için 150 milyon harcadı
Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 10 yıllık ağaçların sökülerek yerine yenilerini dikmesi kentte tartışma konusu oldu. ZMO Şubesi Başkanı Ucaman, kayyum döneminde sadece ağaç dikimi için 150 milyon lira harcandığını ifade etti.

TİGRİS HABER - İddialara göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), kayyum döneminde Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı'nın sadece ağaç dikimi için 150 milyon TL harcadı. Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO) verilerine göre, Yenişehir ilçesinin Ofis semtindeki İstasyon caddesinde, yaşlarına göre fiyatları 800-2 bin 500 TL arasında değişen 10 yıllık oya ağaçları söküldü ve yerlerine yenileri dikildi. Merkez Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesi’nde kaldırımda sağlı sollu dikilen ve her bir fidesi yaklaşık 850 TL civarında olan 10 yıllık ıhlamur ağaçları söküldü. Bunların yerlerine, tanesi 800-850 TL olan batı çınarı dikildi. Ancak çınarlar yeşermeyince onlar da sökülerek, fiyatları aynı olan çınar ağaçları dikildi.

 Sur ve Bağlarda da durum aynı

Sur'daki İnönü Caddesi’nde 10 yaşındaki 88 mavi selvi sökülerek, yerlerine aynı miktarda tanesi 350 TL olan erguvanlar dikildi. Onlar da sökülüp, yerlerine tanesi 350 TL olan mavi selviler dikildi. Merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'nde bulunan Mehmet Uzun Caddesi’ndeki 5 bin tane dev çalısı sökülerek, yerlerine aynı miktarda çınar, dişbudak ve teşbih ağacı dikildi. Yineköy Mahallesi’ndeki Havaalanı Yolu üzerinde bulunan dut ağaçları yerlerinden söküldü ve yerlerine yenilerinin dikilmesi bekleniyor.

 Palmiyeler kurudu

 Merkez Kayapınar ilçesi Diclekent Mahallesi’nde bulunan Mahabad Bulvarı’ndaki bağlantı yollarında dikili olan 8 bini oya ağacı toplam 15 bin ağaç söküldü. Yerlerine limoni ve spiral selviler dikildi. Yine çoğunluğu Kayapınar olmak üzere çok sayıda ilçede maliyeti 11 milyon TL’ye mal olan palmiye ağaçları dikildi. Dikilen palmiyelerin yüzde 70’i kurudu.

 Sökülen ağaçlar nerede?

 2016'da kayyım ataması öncesi belediyenin Park ve Bahçeler Daire Başkanı olan Diyarbakır ZMO Başkanı Samet Ucaman, belediyeden sadece ağaçların dikimi ve sökümüne ayrılan harcamaları değerlendirdi. Ucaman, kent merkezlerinin ağaçlandırılmasının bir ihtiyaç olduğunu ancak kayyım döneminde yeşil alanlara sürekli müdahale edildiğini söyledi. Belediyenin bu müdahalelerde şeffaf davranmadığını ve herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadığını ifade eden Ucaman, son 4 yılda sökülen ağaçların akıbetinin bilinmediğini söyledi. İzlenen yöntemin ciddi bir kamu zararına neden olduğunu aktaran Ucaman, "3 yılda 3 sefer ağaçlar değiştiriliyor. Melik Ahmet Caddesi’nde 3 defa ağaçların yerleri değiştirildi. İstasyon Caddesi, Havaalanı Caddesi yine öyle. Mahabad Caddesi’nde orta refüj kaldırımlar ve lateral yollarda bulunan ağaçların tümü 2'şer sefer değiştirildi. Yeniköy’de ağaçlar söküldü. Onların akıbeti belli değil. Dolayısıyla bir taraftan ağaç alımı var, bir taraftan söküm var. Sökülen ağaçlar da ortada yok" dedi.

‘Sürekli sirkülasyon var’

Sürekli bir ağaç sirkülasyonu olduğunu ve bunu anlamlandıramadıklarını kaydeden Ucaman, "Anıt, Newroz, Sümer, Koşuyolu Parkı’ndaki ağaçlar neden kurumuyor? Neden sürekli yeni yapılan yerlerdeki ağaçlar kuruyor? Bu, alt yapıyı oluşturamamadır. Buradaki ikim koşullarını göz ardı etmektir" dedi. Ucaman, "Kurusun biz yerine yenilerini alırız. Nasıl olsa kimseye herhangi bir hesap vermiyoruz" anlayışının hâkim olduğunu dile getirdi.  (Kaynak: MA) 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum