Diyarbakır Büyükşehir’den suya zam iddiası

Diyarbakır Büyükşehir’den suya zam iddiası
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, su fiyatlarında yüzde 35 ile 330 arasında zam yaptığı iddia edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınması ardından yerine kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun, 27 Kasım 2019 tarihinde suya fahiş yüzdeliklerle zam yaptığı belirtildi. Büyükşehir Belediye meclisinin kararıyla, metreküpü (1 ton) 2.64 TL olan su fiyatında “basamak sisteme” geçilerek yüzde 35 ile yüzde 330 arasında zam yapıldığı kaydedildi.

 Kullanım miktarına göre zam oranı artıyor

Vali Güzeloğlu’nun talimatıyla kent merkezinde 15 metreküpe kadar kullanım ücretine yüzde 35 zam yapılarak 2.64 TL’den 3.55 TL’ye çıkarıldı. 15 metreküp kullanımlar için de suyun ücretine yüzde 103 zamla 2.64 TL’den 5.33 TL’ye çıkarıldı. 

 Suya yapılan zam oranları gelir düzeyi düşük olan ilçelere de faklı şekillerde yansıtıldı. Diyarbakır’ın gelişmiş ilçeleri arasında bulunan Ergani, Bismil ve Silvan’da 15 metreküpe kadar su kullanımı için ücret yüzde 98 oranında 1.77 TL’den 3.5 TL’ye, 15 metreküp kullanımlar için de yüzde 198 oranıyla 1.77 TL’den 5.25 TL’ye çıkarıldı. Çermik, Çüngüş, Dicle, Kulp, Eğil, Lice, Hazro, Hani ve Kocaköy ilçelerinde de 15 metreküpe kadar su kullanımlarında ücret yüzde 100 artırılarak 1.2 TL’den 3.45 TL’ye; 15 metreküp sınırlandırılması geçtiği anda ise su fiyatı yüzde 330 oranında 1.2 TL’den 5.18’e çıkarıldı.

 Büyükşehir’in 200 milyon gelir beklentisi mi var?

 Suya yapılan bu zam ile birlikte Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü'nün 200 milyon TL gelir etmesinin beklendiği iddia edildi.

Tigris Habere konuşan Diyarbakır Vali Yrd. ve DİSKİ Genel Müdür Vekili Ahmet Naci Helvacı, zam iddiasını doğruladı.

DİSKİ Genel Müdür Vekili Helvacı: Güncelleme yapıldı

Diyarbakır Vali Yrd. ve DİSKİ Genel Müdür Vekili Ahmet Naci Helvacı, su zammı iddiasına ilişkin Tigris Haber’e konuştu. Vali Yrd. Helvacı, yeni yılla birlikte su fiyatlarında güncellemeye gittiklerini ifade etti. Helvacı ayrıca söz konusu güncellemeden 80 bin ihtiyaç sahibinin de yüzde 50 indirimden yararlandığını belirtti.

İhtiyaç sahiplerine 1 Ocak 2020'den itibaren su yüzde 50 indirimi yaptıklarını belirten Helvacı, Vali Güzeloğlu’nun başkanlığında alınan Büyükşehir Belediye Meclisinin 27.11.2019 tarih ve 340 sayılı kararı ile söz konusu güncellemelerin yapıldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.