Diyarbakır Cezaevi’nde 'normalleşme' yok!

Diyarbakır Cezaevi’nde 'normalleşme' yok!
Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan 14 tutuklu, koronavirüs kapsamında getirilen kısıtlamaların sürdüğünü belirtti.

TİGRİS HABER - Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan 14 tutuklu, yaşadıkları hak ihlallerine karşı hukuki yardım talebiyle mektupla İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvurdu. Tutuklular, koronavirüs salgını sonrası getirilen kısıtlamaların, vaka sayılarında düşüş olmasının ardından normalleşme sürecine girilmesine rağmen sürdürüldüğünü aktardı. Tutuklular, salgın sonrası başta açık-kapalı görüş kısıtlaması olmak üzere, spor, sohbet, kurs gibi etkinliklere hiçbir şekilde çıkarılmadıklarını belirtti.

Tutuklular, yasal mevzuata göre haftalık 10 saat ve 10 kişiyle beraber etkinliklerden yararlanma hükmü bulunmasına rağmen sadece ayda 1 saat spora çıkabildiklerini paylaşarak, “Kurs, sohbet, el işi atölyesi, kütüphaneye hiçbir surette çıkarılmamaktayız. Türkiye’nin birçok cezaevinde açık-kapalı görüşler 1,5 saate çıkarılmasına rağmen 50 dakika görüş yapmaktayız. Aynı zamanda birçok cezaevinde tüm etkinliklere başlanmasına rağmen, bulunduğumuz cezaevinde gerekli şartlar yerine getirilmemektedir. Her ne kadar yaşadığımız bu sorunlara ilişkin cezaevi idaresi, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’na sözlü ve yazılı olarak taleplerimizi iletsek de istemlerimize karşılık bulamamakta, gerekçeler uydurularak sorunları sürüncemede bırakıp oyalamaktadırlar” denildi.

Beslenme sorunu

Beslenme sorununun da yaşadıklarını belirten tutuklular, şunları aktardı: “Uzun süredir yemekler kalitesiz, az ve yenilmeyecek şekilde getirilmektedir. Yeterli beslenmeyi karşılamamakla birlikte yemeklerimiz içerisinde uygun olmayan cisimler çıkmaktadır. Çok uzun bir süredir yaşadığımız yemek konusundaki sorunumuzda hiçbir şekilde çözülmemektedir. Hakeza kantindeki ürün fiyatları her gün yükselmekte, çeşitlilik ve ucuz ürün olmadığından ilgili ürünlere erişememekteyiz.”

İHD’den başvuru

İHD Diyarbakır Şubesi, başvurunun ardından ihlallerin sonlandırılması için Adalet Bakanlığı Ceza Ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na (Cezaevi Savcılığına), Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na, Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na dilekçeyle başvurdu. (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.