Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkence iddiaları meclis gündeminde

Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkence iddiaları meclis gündeminde
HDP Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit; Diyarbakır cezaevinde tutuklu bulunan Abdülaziz Tektaş'ın ailesi aracılığıyla aktardığı hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit; Diyarbakır T Tipi Cezaevinde tutulan Abdülaziz Tektaş’ın ailesi aracılığıyla aktardığı hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı. Tektaş ailesi ile yapmış olduğu telefon görüşmesinde maruz kaldıkları iddia edilen işkence ve kötü muameleyi aktarmış, konu basına yansımıştı.

Koçyiğit, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Tektaş’ın durumuyla ilgili şu soruları yöneltti:

1- Diyarbakır T Tipi Hapishanesi’nde gardiyanların keyfi, hukuksuz ve yönetmelik dışı uygulamaları hakkında Bakanlığınızca bir açıklama yapılacak mıdır?

2- Diyarbakır T Tipi Hapishanesi’nde yaşanan işkence olayı hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

3- 31 Ocak tarihinde Diyarbakır T Tipi Hapishanesi’nde yaşanan işkence olayı hakkında kamera kayıtları ve görev listesi tespit edilmiş midir? Mahpusların ve görgü tanıklarının anlatımlarına başvurulmuş mudur? Olayla ilgili hapishane görevlilerinin tespit ve teşhis işlemleri yapılmış mıdır?

4- Yaşanan işkence olayı sonrasında mahpusların dilekçe verdikleri ancak kendilerine bilgi verilmediği belirtilmektedir. Mahpusların dilekçe haklarının engellenmesine ilişkin Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

5- Son zamanlarda sıklıkla yaşanan hapishane hak ihlalleri konusunda Bakanlığınıza ulaşan dilekçe, başvuru ve yasama faaliyeti sayısı kaçtır?

6- Bakanlığınıza bağlı faaliyet yürüten personelin keyfi tutumları hakkında başlatılmış soruşturma var mıdır? Bu soruşturmalar sonucunda ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

7- Bakanlığınıza bağlı faaliyet yürüten personele şimdiye dek mahpuslarla muameleye dair insan hak ve özgürlüklerinin konu edildiği bir eğitim programı verilmiş midir?

8- Diyarbakır T Tipi Hapishanesi’nde bulunan mahpusların; cinsiyet, yaş, meslek, ekonomik durum ve suç vasfı bakımından istatistikleri nelerdir? (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.