Diyarbakır, Cumhurbaşkanı’nın gelişi için ne dedi?

Diyarbakır, Cumhurbaşkanı’nın gelişi için ne dedi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl aradan sonra Diyarbakır’a gelişini ve kentin beklentilerini siyasi parti ve STK temsilcileri ile konuştuk. Siyasi parti ve STK temsilcilerinin beklentileri, işsizlik ve Kürt meselesi.

Ali Çekdar Korkma - Muhammed Esen / Özel

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır’a geliyor. 3 yıl aradan sonra Diyarbakır’a gelecek olan Cumhurbaşkanından ve iktidardan beklentilerin ne olduğunu siyasi parti ve STK temsilcilerine sorduk. Tigris haber olarak mikrofon uzattığımız siyasi parti ve STK temsilcileri, Cumhurbaşkanının gelişi ile ilgili olumlu görüşlerini yansıtırken, bazıları da eleştirdi.

Erdoğan Kürtleri terk etti, beklentimiz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Erdoğan olmadığını dile getiren Halkların Demokrasi Partisi (HPDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Ak parti 2002 yılında iktidara geldiği zaman Erdoğan ‘Kürt sorunu benim sorunumdur’ demişti.  Akabinde çözüm süreci başladı. Ancak karşımızda çözüm sürecinin mimarı olan bir Erdoğan yok. Son 6 yıldaki uygulamalar ile Erdoğan Kürtleri terk etti. Şuan karşımızda Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla çözmeyi hedef etmiş bir Erdoğan var. Güvenlikçi politikalarla Kürt sorunu çözülmez. Bundan dolayı bir beklentimiz yok. MHP’nin Kürtlerle ilgili politikalarını biliyoruz. MHP ve AKP aynı çizgide örtüşmüş durumda. Erdoğan Kürt sorununu demokratik yollarla değil, daha fazla güvenlikçi politikalarla çözmeye çalışıyor. Binlerce Kürt siyasetçi tutuklu, eski genel başkanımız Selahattin Demirtaş siyasi bir rehine.  Erdoğan’ın bölgeyle ilgili bir politikasının olduğunu düşünmüyoruz.  Yapacağı açıklamalarında Diyarbakırlı vatandaşları ilgilendirmeyeceğini düşünüyorum. Diyarbakır’a bugüne kadar bir fabrika açmadı. İşsizlikten kırılan halka iş bulmayan bir iktidar var. Diyarbakır’da işsizlik oranı yüzde 30’un üzerinde. Böyle bir iktidarın verebileceği pek bir mesajın olacağını sanmıyorum. İşsizlik ve Kürt sorununa çözüm olacak bir açıklama yapacağını düşünmüyorum” dedi.   

Kürtlere yönelik adımlar atması lazım

Son yıllarda önemli yatırım ve adımların atıldığını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “OSB’nin arıtma sorun vardı bu çözüldü, Karacadağ OSB’nin açılması kent için önemli. Tabi halen ihtiyaçlarımız var. Özellikle lojistik ve turizmle ilgili bazı taleplerimiz var. Kendisine bunları ileteceğiz. Bu ziyaret bu nedenle önemli. Zamanlaması önemli. Siyasi anlamda da 2023 seçimlerine yaklaşırken bence önemli bir ziyaret. Gerçekten çözüm sürecini yapmış bir cumhurbaşkanının belli bir kopma yaşandıktan sonra Kürtlerle bir diyalog süreci başlatmasını zorunlu olduğunu görüyoruz. Şuan MHP ile ortaklığın getiri ve giderleri hesaplandığında her şekilde Kürtlerin oyuna yönelik bazı adımları atmak zorunda. Bu tabiî ki iki şekilde olacak. Birincisi işsizlik, güçlü sanayi alt yapısı oluşturacak yatırımlar, ikincisi Kürtlerle uzaklaşan bu sürecin onarılması lazım. Bu durumun kapıları açacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Pandemi sonrası ilk ziyaret olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır sevgisi ve sevdasını herkesin bildiğini ifade eden AK Parti MKYK üyesi Alaattin Parlak, “Pandemi sürecinden sonra Sayın Erdoğan’ın ilk ziyareti olacak. Cumhurbaşkanımız uzun zamandan beridir evlat hasreti çeken ailelerle bir araya gelecek. Pandemi sürecinden dolayı teşkilatlarla yüz yüze görüşmeyi özlediğini biliyoruz. Bunun İçin İl Danışma Meclisi toplantısında Teşkilatlarımız ile bir araya gelecek. Daha sonra saat: 17.00 gibi Diyarbakır Valiliğinin önünde vatandaşlarla buluşacak. Diyarbakır’ımıza son yıllarda yapılan yatırımların toplu açılışlarını gerçekleştirecek” dedi.

Kürtlerin Erdoğan’a sevgisi azalmaz

Parlak şöyle devam etti, “Cumhurbaşkanımızın bölgeyi her defasında ziyareti heyecan uyandırmıştır. Sadece bölgenin değil tüm Türkiye’nin burada yapacağı açıklamalara kulak kabarttığını, ilgi ve beklentinin yüksek olduğunu görüyoruz. Diyarbakır’da büyük bir heyecan ve mutluluğu gözlemliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ayrıntılarında neler olduğunu ve neler söyleyeceğini bizlerde merak ile bekliyoruz. Herkesin gözü kulağı burada, yapacağı açıklamalarda olacak. Bununla birlikte hiç kimsenin Cumhurbaşkanımızın gönlünden Kürt vatandaşlarımızın sevgisini çıkaramayacağını, Kürt vatandaşlarımızın gönlünde de cumhurbaşkanımıza duyulan sevgiyi azaltamayacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kürt meselesini CHP mecliste çözecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan somut bir adım beklemediğini ifade eden CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ise, “Kürt meselesi ve çözüm sürecinin geldiği nokta belli. Erdoğan’ın Kürt meselesi ve diğer meseleleri çözeceğine inanmıyoruz. Kürt meselesi bizim iktidarımızda mecliste çözülecek. Yine bölgedeki işsizlik ve diğer sorunlar ortadayken Sayın Erdoğan neyin açılışını yapacak merak ediyorum” diye konuştu.

Kıbrıs ve Erbil uçuşları başlasın

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini önemsediklerini ifade eden TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Mehmet Akyıl, “Bildiğiniz gibi bir süre önce yurt dışı uçuşlarımız başlamıştı. Ancak pandemi nedeniyle ara verildi. Kıbrıs ve Erbil seferlerinin yeniden başlamasını istiyoruz. Turistik açıdan bu önemli. Turizmci olarak Sur bölgesindeki kapalı alanların açılmasını istiyoruz. Bu bölgeler açılırsa turist sayısında da ciddi bir artış olur” dedi.

2022 Diyarbakır yılı olsun

2022 yılının Diyarbakır yılı olması için Erdoğan’a çağrıda bulunan Akyıl, “Diyarbakır’ın böylesi bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Bu nedenle 2022 yılı Sur veya Zerzevan yılı ilan edilebilir. Bu bölgeye çok olumlu bir hava katar” diye konuştu.

Çiftçiler için müjde bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müjde beklediklerini belirten Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, “Cumhurbaşkanımızın Diyarbakır ziyaretini önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan çiftçilerimize müjdeli bir haber vermesini bekliyoruz. Dicle Kral Kızı sulama kanalının bir an evvel tamamlanmasını ve su ile buluşmasını, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının faizsiz ertelenmesini, Dicle Elektrik Anonim Şirketinin çiftçilere yönelik yüksek tutarlı elektrik faturalarına indirim uygulanmasını ve Gübre fiyatlarındaki %141 oranındaki artışların önüne geçilmesi ve indirim uygulanmasını talep etmekteyiz” çağrısında bulundu.

Erdoğan yeni bir mesaj vermeli

Türkiye’nin en can yakıcı ve en önemli sorunlarından birinin Kürt meselesi olduğunu belirten Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Sayın Erdoğan, 2005 yılında Diyarbakır’ı ziyaret ettiğinde bu sorunu tanımlamış ve  ‘Kürt meselesi benim meselemdir’ demişti. Sayın Erdoğan’ın toplamsal meselelerle ilgili Diyarbakır’dan vermiş olduğu mesajlar bu nedenle her zaman önem taşımıştır. Nitekim 2013 yılındaki ziyaretinde de sorunun çözümüne ilişkin mesajlar vermiş, başlatılan çözüm süreci toplumda önemli bir karşılık ve destek bulmuştur. Ancak çözüm sürecinin bitmesi, çatışmalı sürecin başlaması ve güvenlik politikalarının devreye sokulması tüm bu söylemleri maalesef gölgede bıraktı. Sayın Erdoğan’ın yeniden daha önceki ziyaretlerindeki sorunların çözümüne yönelik toplumsal beklentilere cevap olacak bir mesaj vermesi beklentisi içindeyiz. Kürt meselesinin çözümüne dair güvenlikçi politikalardan ziyade Sivil Toplum Örgütleri ve tüm aktörlerle Türkiye’nin bu can yakıcı sorununun çözümüne dair mesajlar bekliyoruz.  Bu sorunu yeniden tüm boyutlarla ele alınmalı, salt güvenlikçi politikalar sorunun çözümünden ziyade ülkeyi demokrasiden uzaklaştırdığının hepimiz farkındayız. Umarım buradan vereceği mesajla toplumsal beklentileri karşılayacak yeni bir sürecin başlamasına vesile olur.

Sanayicilere destek istiyoruz

Diyarbakır Organize Sanayi Başkanı Mustafa Fidan ise, pandemiye rağmen OSB’de rekor üretimin yapıldığını belirterek, 22 yer tahsisi yaptıklarını söyledi. Totalde 1 milyar TL’lik yatırım yapıldığını ifade eden Fidan, 2021’den umutlu olduklarını belirterek,  “Sanayicilerimiz özellikle finansa erişim konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Özellikle bankalar, bu zorlu süreçte sanayicileri çok sıkıştırıyor. Kredi kullanımında kısıtlamalar getiriyorlar, limitleri düşürüyorlar. Devletin Diyarbakır’a pozitif ayrımcılık tanıması lazım. Devletin sanayicilere daha çok destek vermesi lazım. Çünkü Türkiye’yi ayakta tutacak tek şey üretim ve üretmektir. Bunun yolu da sanayiden geçiyor. Sanayi bir kentin kalbidir ve Türkiye’nin gülen yüzüdür” talebinde bulundu.

Üretim desteklenmeli

Diyarbakır OSB 4. Etap alt yapı ihalesinin yapıldığını hatırlatan Fidan, “Arsa talebinde bulunan onlarca yerli ve yabancı yatırımcı var. 3. Etapta bildiğiniz gibi yer kalmadı. Pandemiye rağmen üretim artışı oldu. Birçok yerde sanayici işçi çıkartırken, burada işçi çıkartılmadı.  4. Kıtaya yaptığımız ihracat arttı” dedi.

Özgürlüklerin gelişmesi lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin sevindirici olduğunu belirten Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, “Sayın Erdoğan partili Cumhurbaşkanı olduğu için tüm partilere kulak vermesi gerekir. Bölgemizin en önemli sorunlarından birisi bölge halkının siyasi tercihlerine saygı duyulması talebi var. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gereken bir dönemde hak ve özgürlüklerin gelişmesi lazım. Beraat eden belediye başkanlarının göreve dönmesini sağlamak gerekir. Kutuplaştırma ve ötekileştirme Türkiye’yi bir yere getirmez. Toplumun huzuru için konuşan herkese kulak verilmelidir. Eleştirilere tepki göstermek meseleleri çözmez” dedi.

Bölgede sağlık sorunu var

Diyarbakır’da işsizlik sorunun olduğunu ifade eden Ergin, “Fabrikaların açılması lazım. Haksız yere işten çıkarılanların işine dönmesi için çözümler ortaya konulmalı. Bölgede sağlık yönetiminin iyi yapılmamasından dolayı çok sayıda adaletsizlik var. Şehirde göçmenlerle ilgili ciddi sorunlar var. Bunların geliş ve gidişlerine dönük çözümler bulunmalı. Bölgemizle ilgili anadilde eğitim ve ana dilin öğrenmesine ilişkin konular gündeme gelebilir. Yol ve su ihtiyacı olan köylerimiz var. Bölgedeki tarım ve hayvancılığın önünde bir sürü sorun var. Tütün ekimi ile ilgili yaşanan sorunlar ortada. Yine bölgenin kuraklık sorunu var, GAP ve Silvan barajının bitmesi lazım. Elektrik maliyetleri yüksek olması çiftçiyi ve vatandaşları mağdur ediyor” diye konuştu.

Bir yanda işsizlik diğer yanda çifte maaş alanlar var

Sur mağdurlarının hala evlerine kavuşamadığını kaydeden Ergin, “Yeni yapılan evler Diyarbakır evleriyle bağdaşmıyor. Buna yönelik çözümler ortaya konulmalı. Açılışı yapılan yerler var, beton değil, üretime dönük yatırımlar ve açılışların olmasını istiyoruz. İnsanlar evlerine ekmek götüremiyor, çok sayıda insanımız iş yerini kapattı, işten ayrılanlar oldu. Bir yandan bunlar olurken, Büyükşehir Belediyesi ve bazı kurumlarda çift maaş alan insanlar var. İsraflar hat safhada, bunların önüne geçmek lazım. İşsizlikten insanlar bunalım içine gidiyor. Kaynaklar insanların sorunlarının çözümünde kullanılmalı” çağrısında bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.