DİYARBAKIR DA BİR İLK DAHA; AİLE MODELİ HASTAHANE

DİYARBAKIR DA BİR İLK DAHA; AİLE MODELİ HASTAHANE
Diyarbakır’da yeni hizmete giren Özel Batı Hastanesi Başhekimi Servet Küllahçıoğlu, “Vatandaşlarımızın iyi ve kötü gününde beraber olmak istiyoruz” dedi.

Özel Röportaj/Mümin Ağcakaya

Diyarbakır sadece kültür, tarih ve inanç turizmiyle değil aynı zamanda sağlık turizmiyle de dikkatleri üzerine çekmekte ve gelecekte bölgeye ve yurt dışına da hitap etmeye aday bir kent konumuna gelmektedir. Hastahane hizmetlerine göre yapılmış yeni binada hizmet vermeye başlayan, modern tıbbi cihazla donatılmış; Özel Batı Hastahanesi başhekimi biyokimya uzmanı Servet  Külahçıoğlu ile; hastane hizmetleri, aile hastane modeli ve sağlık turizmi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

“Bizim en önemli misyonumuz aile hastanesi modelidir. Ailenizdeki her bireyin burada tıpkı evindeymiş gibi  hizmet alabileceği bir ortam oluşturmak istiyoruz.

 “Tüm aile bireylerinin tedavi olacağı, rahatlıkla hastalarına eşlik edeceği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Çünkü artık hastalar seçici daha temiz ortamlarda daha konforlu ortamlarda tedavi olmak istiyorlar.

“Yine ileride gerçekleştireceğimiz suda doğum gibi projelerimiz de bulunmaktadır

bati-hastahanesi-(1).jpg

Batı Hastanesi olarak yeni bina ve ekiple nasıl bir alt yapı hazırladınız?

Özel Batı Hastanesi; 15.000 metrekarelik bir alanda sadece hastane olmak üzere tasarlanmış, yeni bir sağlık tesisidir. Bina özellikle tüm iç dizaynı hastaların konforunu dikkate alınarak, ayrıca sağlık personelinin daha rahat ve verimli çalışmasına uygun bir şekilde planlanmış bir yapıdır. İçerisinde hâlihazırda işlevsel hale getirilmiş ve ileride çalıştırılacak tüm sağlık hizmet birimlerini bulundurmaktadır.  Şehrin koşullarına rağmen alanında uzman, güler yüzlü personellerimizle halkımıza hizmet vermek üzere yola çıktık.

Branşınız hangi dalda, daha önce hangi görevlerde bulundunuz?

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Klinik Biyokimya uzmanıyım. Meslek hayatım boyunca çeşitli kurumlarda sorumlu hekimlik, başhekimlik,   direktör yardımcılığı gibi idari görevlerde bulundum.  İdari görevleri daha profesyonel yapabilmek için; işletme ve sağlık kurumları işletmeciliği alanında yüksek lisans yapıp, doktora programlarına, kalite eğitimlerine ve çok sayıda kursa katıldım. Şimdi ise tüm deneyim ve enerjim ile Batı Hastanesi’ndeyim.

Hastanenizde nasıl ve hangi branşlarda hizmet sunmayı amaçlıyorsunuz?

Hastanemizde dâhili ve cerrahi tüm branşlarda hizmet veren bir hekim kadromuz bulunmaktadır.  Henüz aktive etmediğimiz bölümlerimize rağmen; tüm tıbbi alanlarda deneyimli doktor ve yardımcı sağlık personelimiz ile Diyarbakır ve bölge halkına ve yurtdışından gelen hastalarımıza hizmet vermekteyiz.

AİLE HASTANESİ MODELİ

bati-hastahanesi-(8).jpg

Aile Hastanesi modelini nasıl uygulayacaksınız? Bununla nasıl hizmet vermeyi amaçlıyorsunuz?

Bizim en önemli misyonumuz aile hastanesi modelidir. Ailenizdeki her bireyin burada tıpkı evindeymiş gibi  hizmet alabileceği bir ortam oluşturmak istiyoruz.

Hastaneyi ilk gezdiğimde; sadece boş bir bina değil ruhu olan bir yapı olduğunu düşünmüştüm. Yıllardır düşündüğüm aile hastanesi modeli için çok uygun bir yapıydı. Amacımız tüm aile bireylerinin zor ve sıkıntılı zamanlarında ve mutluluğa vesile olacak diğer tıbbi uygulamalarında yanlarında olmak. Bu modeli oturtmak için bize gelen her hastayı ve ailesini tanıyıp, hastanemizden mutlu ve umutlu ayrılmasını sağlayacağız. Sonrasında ise onların hastalıklarını onlarla beraber takip edeceğiz.

SLOGANIMIZ AİLEMİZİN HASTANESİ

Vizyonumuz, misyonumuz bizi buraya kanalize ediyor. Çalışanlarımız, yönetim kurulumuz, idari personelimizle birlikte; ev konforunda bir hastane hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Tüm aile bireylerinin tedavi olacağı, rahatlıkla hastalarına eşlik edeceği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Çünkü artık hastalar seçici daha temiz ortamlarda daha konforlu ortamlarda tedavi olmak istiyorlar.

Biz diyoruz ki; hem sizin iyi gününüzde, doğumunuz olsun, sünnetiniz olsun, hem de kötü gününüzde beraber olmak istiyoruz.

Sadece bina ve hekim olarak değil teknoloji olarak da bir yenilik getirdiniz mi?

Hastanemiz şehrimizde daha önce hizmet veren Batı Göz’ün devamı olarak yeni bir binada hastaneye dönüştürüldü. Göz bölümümüzde bölgedeki hiçbir hastanede toplu olarak bulunmayan tıbbi cihazlarımız ve 12 yıllık deneyimli kadromuz ile hizmet vermeye devam ediyoruz.  Ayrıca gebelerin tüm ihtiyaçları düşünülerek oluşturulmuş; sadece kadın doğum hastaları ve bebeklerine hizmet veren, modern tıbbi cihazlar ile donatılmış bir kadın-doğum servisimiz vardır.

ac8f0e14-b8ac-403a-82a3-49819f35ee9f.jpg

Hastanenizin kapasitesi nedir?

Hastanemizde 13 yataklı genel yoğun bakım, 28 yataklı yeni doğan yoğun bakım ünitesi var. Her branştan ameliyatların yapıldığı, en son teknoloji ile donatılmış ameliyathanelerimiz, görüntüleme merkezimiz ve laboratuarlarımız bulunmaktadır.

Fizik tedavi ünitemiz ve geleneksel tıp polikliniğimiz ise; modern ve gelenekseli birleştirerek farklı hizmet anlayışı ile çalışan bölümlerimiz de olacaktır. Branş sayımız giderek artıyor. Neredeyse tüm branşlarda hizmet veriyoruz.

Diyarbakır son dönemde; kültür, İnanç, gastronomi ve doğa turizmine ek olarak sağlık turizmi açısından bölgenin merkezi durumuna geldi. Sağlık turizmi açısından Diyarbakır’a nasıl bir katkı sunacaksınız?

Sağlık turizmi artık ülkemizde ve dünyada önemsenmekte; o kentin tanıtımına ve ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Bizde çeşitli branşlarımız ve otelcilik hizmetlerimiz ile yurtdışından gelen hastalarımıza da hizmet vereceğiz. Amacımız sadece hastane bünyesinde hizmet vermek değil; gelen hastanın/turistin şehrimizi tanımasını, ekonomiye hareketlilik getirmesini sağlamak olacaktır. Tabi ki önceliğimiz hastamızın sağlığı ve memnuniyeti olacaktır.

bati-hastahanesi-(4).jpg

Başka hastane ve konusunda uzman hekimlerle bir mesleki dayanışmanız da olacak mı? Bunu nasıl yürüteceksiniz?

Bu hastane çok büyük bir yatırım sonucu oluştu. İçerideki mevcut teknolojiyi, personelimizi aktif kullanmamız ülke ekonomisi için çok değerli. Bakanlığın akılcı laboratuar projesinde olduğu gibi; bence her cihaz, her branş, her hastanede olmamalı. Her kurum mevcut kapasitesini en verimli şekilde kullanmalı ve elindekini paylaşmalıdır.  Tabi ki bunun için başka hastaneler ile karşılıklı girişimlerimiz ve anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Ameliyathanemizde; dışarıda muayenehanesi olan doktorlar tarafından da kullanılmaktadır. Ameliyat yapacak doktorlar; Sağlık Müdürlüğü'nün izniyle buraya gelip ameliyatlarını yaptıktan sonra hastalarını yataklı servisimizde takip edeceklerdir. Ameliyathanemizin dış doktorlara açık olması da çok önemlidir.

KARDEŞ HASTAHANE

İl dışında bulunan daha büyük hastanelerle kardeş hastane projemiz var. Hastanemizde rahatlıkla yapabileceğimiz vakaları bize yollayacaklar, özellikle ameliyatlarda bize yardımcı olacaklar. Biz de onların yaptığı ameliyatlar da hastalarımızı onlara yollayacağız. Böylece hastalarımızın doktor ya da hastane ararken bir  kaos yaşamasının önüne geçmek istiyoruz. Bu noktada onlara kılavuz da olmak istiyoruz.

Türkiye tıp konusunda gelişmiş bir ülke. Ama yine de çok özel hastalıklarda uzmanlaşmış birey sayısı az. Dolayısıyla hastalarımızın başına herhangi kötü bir olay geldiğinde; onlara ulaşabilecekleri branş hekimlerini işaret etmek istiyoruz.

DİYARBAKIRDA ARTIK BİR HİPOTERMİ CİHAZI VARDIR

Erişkin hastalar için 13 yataklı genel yoğun bakım, yeni doğan bebekler için 28 yataklı servisimiz bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin yoğun bakımı için gerekli olan hipotermi cihazı Diyarbakır’da bulunmadığından il dışına sevk ediliyordu. Artık hastanemizde bir hipotermi cihazı bulunmaktadır. Bunun için de il dışına sevklere gerek kalmayacaktır. Çünkü il ve ilçelerden yeni doğan bebek bakım ihtiyacı çok fazla olduğundan, yeni doğan bakım ünitemiz çok kısa sürede doldu.

Aynı katta bir ameliyat hizmetimiz bulunmaktadır. Ameliyathanemizde son teknoloji cihazlarla donatılmış durumdadır. Her türlü modern uygulamaya açık bir ameliyathanemiz bulunmaktadır.

Dördüncü katımızı da sadece kadın doğum servisi olarak ayırdık. Başka branşta hiçbir hasta almayacağız. Burası tümüyle anne ve bebekler için ayrılmış bir servis olacaktır. Kadın doğum servisimiz de aynı zamanda; Diyarbakır'daki en güzel salonu diyebilirim.

SUDA DOĞUM PROJEMİZDE VAR

Hastalar için ayrı oluşturulmuş sancı odaları, doğumun takibinde yardımcı olabileceğimiz her türlü  teçhizat ve 2 adet de doğum salonu bulunmaktadır. Bu serviste biri doçent ikisi uzman doktor olmak üzere; üç kadın doğum uzmanı ve çalışan personelde deneyimli ebe ve hemşirelerden oluşmaktadır.

 

Ayrıca biri yeni doğan üçü de çocuk hastalıkları uzmanı doktor bulunmaktadır. Yine ileride gerçekleştireceğimiz suda doğum gibi projelerimiz de bulunmaktadır. Bununla ilgili gelişmeleri ileride halkımıza duyuracağız.

Ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Hastanemiz bünyesinde Sağlık Bakanlığı onaylı saç ekim birimi hizmet vermeye başlamıştır.  Bu ünitede uzman doktor tarafından saç ekimi gerçekleştirilmektedir.  Hem ilimizde ve bölgemizde saçla ilgili sorun yaşayan vatandaşlarımıza hizmet vermeyi planlıyoruz. Hastalarımızın artık metropol kentlerine gitmesine gerek kalmayacaktır. Çünkü aynı kalitede bir hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Sağlık turizminin bir ayağını da saç ekimi oluşturmaktadır. Saç ekimi için Türkiye’yi tercih eden yurt dışındaki hastalarımızın bu taleplerine cevap verecek durumdayız. Hastanemiz bünyesinde Sağlık Bakanlığı onaylı bir saç ekim birimi oluşturduk.

Yine hastanemiz bünyesinde dermatologumuz eşliğinde son teknoloji ile çok çeşitli dermokozmetik uygulamalar yapılmaktadır. Göz bölümümüzde her türlü göz ameliyatı yapılmaktadır.

DİYARBAKIR SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN DA ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLDU

Diyarbakır; kültür, inanç, gastronomi ve doğa turizm açısından önemli bir yere sahip. Bunlara ek olarak da sağlık turizmi acısından bölgede önemli bir merkez haline gelmektedir. Kaplıcaları ve önemli hastaneleri de var. Geniş bir turizm potansiyelini karşılamaya müsait. Bölgeye ve yurt dışına da hitap edebilecek bir kapasiteye ulaşmış bulunuyor. Böyle bir modelle, kaliteli hizmetle buna bir katkı sunmuş oluyoruz.

ÖNCEDEN TEŞHİS; HEM SAĞLIĞI KORUMA HEMDE EKONOMİK KATKI SAĞLAMAKTADIR

 Check-up programlarıyla sağlığımızı korumada önemli bir görev üstlenmiş durumdayız. Çünkü koruyucu sağlık hizmeti çağımızda önemli daha fazla artmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerine harcanan parayla, hastalık oluştuktan sonra harcanan para arasında çok büyük bir uçurum vardır. Hastalık oluşmadan önce önlemenin, toplumsal ekonomiye büyük bir ekonomik katkısı olmaktadır.

Üroloji, ortopedi gibi çok çeşitli spektumlarda ameliyatlar yapılabilmektedir.

Endoskopi ve kolonoskopi bölümü bulunmakta. Bununla ilgili ünite çalışmalarımız devam etmektedir.

ONKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ AÇMAYI DA DÜŞÜNÜYORUZ

Onkoloji; Sağlık Bakanlığı'nın politikaları gereği planlamaya tabi. Eğer o engeli aşabilirsek; 7. katımızda bir onkoloji ünitesi olarak hizmet vereceğiz. Hastalar burada hem kemoterapi alacaklar hem de palyatif tedavi burada gerçekleştireceğiz. Tüp bebek ünitemiz var. Bunu da yakında açacağız.

Fizik tedavi ünitemiz modern olarak hazırlanmıştır. Aynı zamanda fizik tedavi ünitemiz içerisinde; Diyarbakır'da ilk geleneksel Tıp Polikliniği oluşturacağız. Sülük tedavisi olsun, hacamat dediğimiz kupa tedavisi olsun;  akupunktur, mezoterapi, nöranterapi, ostopati,  ozon tedavisi, PRP uygulamaları gibi alternatif tıbbın çok sayıda uygulamasını fizik tedavi ünitemizde gerçekleştireceğiz.

Tabii bununla ilgili olarak da; oluşturacağımız elemanlarla Sağlık Bakanlığının kurslarından geçen, bunların eğitimini almış, sertifikalandırılmış elemanlarla gerçekleştireceğiz.

Özel sağlık sigortası hastalarına, yurtdışı hastalarına dil bilen hostesler eşliğinde en iyi hizmeti sunmaya çalışacağız.

Özellikle ortopedi doktorumuz çok güçlü. Beyin cerrahımız her türlü travma hastasına bakabiliyor. Acil servisimizde Diyarbakır'daki en büyük acil servisidir.

bati-hastahanesi-(6).jpg

Eskiden insanlar rahatsız olduğu zaman hemen hastalarını diğer illere götürüyorlardı. Ciddi para harcayarak oralarda tedavi ediyorlardı. Burada yeterli tedavi yapılmadığı inancı vardı. Bu algıyı nasıl kıracaksınız?

Eskiden Erbil'den de hastalar geliyordu. Ama biz bunları Elazığ'a kaptırıyorduk. Biz sağlık turizminin ciddi bir adayıyız. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Önemli cerrahlarla anlaşmak üzereyiz. Dolayısıyla bu konuda bir Diyarbakır ve Batı Hastanesi olarak bir merkez haline geleceğiz.

Önceden insanlar hasta olduğu zaman şifa bulmak için daha çok Batı illerine giderlerdi. Diyarbakır'daki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ile bu önemli ölçüde durdurulmuş bulunmaktadır. Diyarbakır'daki hastaneler bu konuda önemli mesafeler aldı. Şehir dışına hasta akışını önemli ölçüde durdurmuş bulunmaktadır. Şimdi tersine bir akış başladı. Artık diğer şehirlerden buraya tedavi olmak için gelen insanların sayısının arttığı gözlemlenmektedir. Ankara'dan ve İstanbul'dan bile buraya muayene olmak için gelen hastalar olmaktadır. Hatta Irak'tan Zaho'dan, Erbil'den de buraya  tedavi olmak için gelenler var.

Diyarbakır'da sağlık turizminin gelişmeye başladığı görülebiliyor. İnsanlar birbirlerine anlatıyorlar. Olumlu sonuçlar görülünce buraya geliyorlar.

Diyarbakır'da geçmişte sağlık sektörü şimdi hangi aşamada?  

Diyarbakır'daki hastaların tedavi için il dışına gitmelerinin artık bir mantığı yoktur. Hastanenin fiziki koşulları hem de tıp hizmetleriyle hastalarımızın daha uzak illerde hastalıklarına çözüm aramalarına engel olmak istiyoruz.  Onları biz burada daha iyi koşullarda tedavi edebiliriz.

Hasta yakınlarıyla da ilgileniyoruz. Sağlık için Duhok’tan, Erbil'den, Zaho'dan geliyorlar. En azından kendi dilini bildikleri insanlar burada. Sağlık turizminin bir ayağı da insanlara şehri gezdirmektir. Burada sadece onları tedavi edip göndermek değil; aynı zamanda onlara konaklama ve kılavuzluk görevlerini de üstleniyoruz, yardımcı oluyoruz, transferlerini sağlıyor, dil sorunu yaşamamaları için beraberlerinde hostes de gönderiyoruz.

Hastanenizde muayene ücretleri nasıl olacak?

Bu kadar ayrıcalıklı hizmet sunmamıza rağmen çok pahalı bir hizmet sunmuyoruz. Hem yeni açıldığımız için hem de uzun süreli halkımıza hizmet vermek için. Ücretlerimizi de sadece bizi döndürebilecek düzeyde tutuyoruz.

Sağlık alanında yeni ve modern bir uygulamaya imza attınız. Diyarbakır’a güzel bir tesis kazandırdınız. Diyarbakır için sağlık alanında bir ilke imza attığınız. Bu kadar yoğunluğunuz içerisinde bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Bende size çok teşekkür ederim.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum