Diyarbakır DEVA’dan kuruyan palmiye sorusu: Kamu zararı ne kadar

Diyarbakır DEVA’dan kuruyan palmiye sorusu: Kamu zararı ne kadar
Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nın kentte tartışmalara neden olan palmiyelerin kurumasına ilişkin yaptığı açıklamada, rant kuşkusu dile getirildi.

TİGRİS HABER - Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanlığı, dikimi tartışmalara neden olan palmiyelerle ilgili bir açıklama yaptı. Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Kuruyan Palmiye ağaçları ve bu ağaçların dikimine dair kamuoyu ivedilikle aydınlatılmalıdır” talebi öne çıktı.

Palmiyeler kurudu

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nın palmiyelerin kurumasına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kamuoyunda bu ağaçların yaşama şansının olmadığı ve daha önce de deneme amaçlı 2011 ve 2013 yılında ağaçların dikildiği ve bu dikimden sonra ağaçların 2 yıl sonra kuruduğu yönündeki eleştirilere karşın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, risk oranın yüzde 10 olduğunu ve ekstrem bir hava durumu olmadığı sürece palmiye ağaçlarının sorun yaşanmayacağını belirtmek suretiyle bu eleştirilere cevap vermiştir. Bugün geldiğimiz noktada, Büyükşehir belediyesi tarafından şehrin ana arterlerin ağaçlandırılması kapsamında dikimi yapılan palmiye ağaçlarından önemli sayıda ağacın kuruduğu görülmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Akdeniz iklimine uygun palmiye ağaçlarının dikimi öncesi karasal iklim olan Diyarbakır'da yetişebileceğine ilişkin gerekli fizibilite çalışmalarının yapılıp yapılmadığı; Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri odasından uygun görüş alınıp alınmadığı yönünde kamuoyunu ikna edecek bilgilendirme yapılmamıştır. Bu konuda basına yansıdığı kadarıyla konunun uzmanları tarafından süreç içerisinde yapılan görüş ve eleştiriler de göz ardı edilmiştir. Gelinen bu süreçte yeni rant alanlarının açıldığına dair ciddi kuşkuların bulunduğu ve kamu zararının oluştuğuna dair kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi gerekmektedir.”

‘Palmiye isabetli bir karar mıdır?’

Sürecin takipçisi olacaklarının belirtildiği Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı açıklamasında, palmiyelerin dikiminde oluşan kamu zararının aydınlatılması için şu soruları yöneltildi:

-Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırma kararı alınırken iklim koşullarına ilişkin gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Zemin etüdü ve buna bağlı olarak zeminin yekpare taş olması palmiyelerin yetişmesine uygun olup olmadığı hususu araştırma konusu yapılmış mıdır? Kış koşullarında, havanın gündüz bile eksiye düştüğü Diyarbakır'da palmiye dikimi isabetli bir karar mıdır? Bu konularda uzman görüşleri alınmış mıdır?

-Benzer sorular palmiye ağaçlarının ve bunların dikimine ilişkin ihale usulüne dair de mevcuttur: Palmiyelerin de içinde olduğu ağaç ve bitki dikimi için ihale yapılmış mıdır? İhale davetiye usulümü yapılmıştır, kamuoyuna açık bir ihale mi yapılmıştır, kaç firma yeterlilik almış, kaç firma ihale şartlarına haiz olup teklif vermiştir? İhale bedeli ne kadardır? (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.