Diyarbakır E tipi 'Özgürlük müzesi' olsun

Diyarbakır E tipi 'Özgürlük müzesi' olsun
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, işkence ile anılan E tipi cezaevinin ‘Özgürlük müzesi’ olması için TBMM’ye 3 maddelik kanun teklifi verdi.

TİGRİS HABER - Dersim Dağ, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin ‘’Özgürlük Müzesi’’ olmasına ilişkin Kanun Teklifinin gerekçesini ise şöyle açıkladı;

“Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde 1972’de yapımına başlanan ve Diyarbakır E Tipi Cezaevi veya 5 Nolu Cezaevi olarak bilinen kurum, 4 Temmuz 1980’de açıldı. Cezaevi, 12 Eylül Darbesinden sonra Askeri Cezaevine devredildi. Ardından suçlu-suçsuz yediden yetmişe gözaltına alınan binlerce bölge insanı, bu cezaevine gönderilmiş, binlerce insan insanlık dışı işkence ve uygulamalara maruz kalmıştır.

Cezaevi, 1980 darbesinde Nazizm uygulamalarına karşı büyük direnişlere de tanıklık etmiştir. Kemal Pir, Mazlum Doğan, Necmettin Büyükkaya, Bedri Tan, Ferhat Kutay, Eşref Anyık, Necmi Öner ve Mahmut Zengin'in de aralarında bulunduğu 34 kişi ağır işkenceler sonucu öldürülmüştür. Faşist uygulama ve işkencelere karşı direnenler hakkında onlarca roman, yüzlerce öykü, binlerce yazı yazılmış, onlarca belgesel yapılmış, yüzlerce şiir ve ağıt yakılmıştır.

1996 yılında da cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı sesini yükselten mahkumlardan on tanesi silah, kalas ve işkence ile öldürülmüş, onlarcası bu saldırılardan yaralı olarak kurtulmuştur. Zulmün ve zulme karşı direnişin kalesi hale gelen cezaevi, dünyanın en kötü şöhretine sahip ilk 10 cezaevi içerisinde yer almaktadır.

Toplumun hafızasında unutulması zor tahribatlar yaratan söz konusu cezaevinin, yaşanılan acıların bir daha yaşanmaması ve geçmişle yüzleşebilmenin önünün açılması için müze haline getirilmesi gerekmektedir. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin Müzeler Kanunu ve gerekli prosedür dâhilinde "Özgürlük Müzesi" yapılması, toplumsal ihtiyaçlar ve demokrasi için bir cevap olacaktır. Gereğinin acilen yapılması elzemdir.”

Dersim Dağ’ın 3 maddelik kanun teklifi şöyle;

Madde 1- Diyarbakır E Tipi Cezaevi "Özgürlük Müzesi” yapılmıştır.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.