Diyarbakır eğitim mağduru!

Diyarbakır eğitim mağduru!
Diyarbakır’da geçen yıl 9 okulda başlatılan tadilat ve yeniden inşa nedeniyle yaklaşık 15 bin öğrenci mağdur edilirken, bu yıl da okulların açılmasıyla başlatılan inşaat ve tadilat çalışmaları nedeniyle 25 bin öğrenci süreçten olumsuz etkilendi.

Salih Yeşil - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da geçen eğitim öğretim yılının başında 9 okul yıktırılarak yeniden inşa edilmesiyle yaklaşık 15 bin öğrenci, ikametgahlarından uzak okullara nakledilmeleriyle zorlu bir eğitim öğretim yılını geride bırakırken, bu yıl da öğrenciler benzer sorunla karşı karşıya.

Diyarbakır’da öğrenciler bu yılda, eğitim öğretim yılına yine okul inşaatları ve tadilatlarıyla ders başı yaptı. 500 bin öğrenci, 28 bin öğretmenin görev yaptığı kentte 15 okulda inşaat, tadilat, güçlendirme çalışmaları nedeniyle yaklaşık 25 bin öğrenci bu süreçten olumsuz etkileniyor.

okul-insaat-tigris1.jpg

Okulların başlamasıyla yaptıkları incelemelerde gördükleri en büyük sorunun, okulların yıkımı, tadilatı, okulların güçlendirilmesi ve okulların dönüştürmesi sorunu olduğunu aktaran Eğitim ve Bilişim Emekçileri (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 No'lu Şube EşbaşkanıZülküf Güneş, Dağkapı İmam Hatip Ortaokulu, Gaffar Okan Lisesi, İnönü Ortakolu, Seyrantepe İlkokulu, Merkez İmam Hatip Lisesi çalışmaların devam ettiğine işaret ederek, "Kentte yaklaşık 10-15 arası okulda tadilat, güçlendirme, yıkım, yeniden yapma süreci devam ediyor. Bu okullardan bazılarında inşaat devam ederken, bir taraftan da öğrenciler ders görüyor. Bazı okullarda da öğrenciler aynı binayı sabah ve öğleden sonra dönüşümlü olarak kullanıyor. Bu durum beraberinde farklı sorunlara sebep oluyor. Temizlik, beslenme, günlerin kısalmasıyla öğlenci öğrencilerin karanlık çöktükten sonra derslerinin bitmesiyle beraberinde ulaşım sorunu da getirecektir. Bu da öğrenciler açısında güvenlik riskini doğurur" diye konuştu.

okul-insaat-tigris2.jpg

'Süreçten 25 bin öğrenci etkileniyor'

Yaklaşık 15 okuldaki çalışmalar nedeniyle okulların mevcudu dikkate alındığında, bu süreçten tahmini olarak 25 bin öğrencinin etkilendiğini kaydeden Güneş, "Okullardaki çalışmalar, dönüşümler nedeniyle yapılan nakillerin sınıf mevcutlarını artırıyor. Diyarbakır'da Cumhuriyetle yaşıt okullar var. Gerçekten güçlendirilmesi, tadilat, yıkılarak yeniden yapılması gereken okullar var. Ama bürokrasinin hantal işleyişinden kaynaklı ya da bürokrasideki kişilerin eksiklerinden kaynaklı da olsa bu planlama istediğimiz düzeyde değil. İstediğimiz planlama çerçevesinde gelişmiyor. 2 yıl pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim ve öğretim durmuştu ya da yaz ayların 3 ay boyunca okullar tatilde ama bu süreç değerlendirilmedi. Tam eğitim öğretimin başladığı bir dönemde çalışmalar başlatılıyor. Biz bunu çok eleştirdik ama maalesef bu projelerin onaylanması, ihale süreçleri uzaması bu sorunlara neden oluyor." ifadelerini kullandı.

gunes-tigris.jpg

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube EşbaşkanıZülküf Güneş

'Planlama yapılmasa önümüzdeki yıllarda da sorun devam eder'

Okullardaki çalışmaların hızlandırılması için merkezi bir planlama yapılması ve okuldaki inşaat çalışmalarının eğitim ve öğretim dönemine getirilmemesi için bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Güneş, bunun yapılmaması durumunda önümüzdeki yıllarda da eğitim ve öğretimde benzer sorunların devam edeceğini sözlerine ekledi.

okul-insaat-tigris3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.