Diyarbakır eski Belediye Başkanı Çelik’e 6 yıl 3 ay hapis

Diyarbakır eski Belediye Başkanı Çelik’e 6 yıl 3 ay hapis
Diyarbakır eski Belediye Başkanı Feridun Çelik’e Demokratik Toplum Kongresi (DTK) dosyasından yargılandığı davadan “örgüt üyesi olmak” suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - DTK bünyesindeki Daimi Meclis Koordaniasyonu, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile Diplomasi Komisyonu’nda yer aldığı iddiası üzerine “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davada, 1999-2004 yılları arası Diyarbakır Belediye Başkanlığı görevini yürüten Feridun Çelik’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Daha önce verilen cezanın istinaf mahkemesi tarafından “eksik inceleme” nedeniyle bozulmasının ardından Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada, kararla birlikte Çelik hakkında daha önce kaldırılmasına karar verilen adli kontrol tedbirinin yeniden uygulanmasına hükmedildi.

Çelik’in katılmadığı, avukatları Sinan Tanrıkulu ile Devrim Barış Baran’ın hazır bulunduğu duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, önceki celse hapis istemiyle verdiği mütalaasını tekrarladı. Çelik’in avukatı Sinan Tanrıkulu, müvekkilinin iddia edildiği gibi Daimi Meclis Koordaniasyonu, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile Diplomasi Komisyonu’nda yer almadığını daha önce beyan ettiğini hatırlattı. DTK’da binasında yapılan aramalarda el edilen en önemli deliller arasında gösterilen isim listelerinde müvekkilinin adının yer almadığını vurgulayan Tanrıkulu, dosyada müvekkili hakkında ifade veren gizli tanığın ifadelerine itibar edilmediğine dair mahkeme kararı bulunduğunu ve gizli tanığın bu nedenle Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldığını belirterek, müvekkilinin beraatini istedi.

Dönemin Meclis Başkanı Çiçek’in daveti hatırlatıldı

Çelik’in avukatı Devrim Barış Baran da müvekkilinin DTK bünyesinde insan haklarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında davet edildiği seminer ve toplantılara katıldığını, müvekklinin DTK’nın organlarında yer almadığını söyledi. Meclis’in yapılacak yeni anayasa çalışmalarına katılması için DTK’ya Meclis Başkanı Çemil Çiçek imzalı davet gönderildiğini hatırlattı. O dönemde birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile iktidar partisi milletvekillerinin de DTK’nın çalışmalarına katıldığını dile getiren Baran, müvekkilinin beraatini istedi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çelik’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Heyet, daha önce Çelik hakkında kaldırılmasına karar verdiği adli tedbir kontrolünün yeniden uygulanmasına karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.