VİDEO - Diyarbakır esnafı bitme noktasında

VİDEO - Diyarbakır esnafı bitme noktasında
Diyarbakır Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ebedinoğlu, esnafın bitme noktasında olduğunu belirterek, “Esnaf için biran önce doğrudan bir gelir kaybı desteği ve uzun vadeli faizsiz kredinin verilmesi gerekir” dedi.

Yılmaz Yiğitler - Şevval Filiz / Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır esnafının 17 Günlük sokağa çıkma yasağında nasıl etkileneceğini, esnafın taleplerini ve genel duruma ilişkin Tigris Haber’e konuştu.

Diyarbakır ve bölgenin sanayi sektöründen ziyade hizmet sektöründe istihdam sağladığını ifade eden Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkârlar için destek paketleri çıkmaması halinde ilerleyen süreçlerde ekonomik sorunlarla birlikte sosyal sorunların da doğacağını söyledi.

“Esnaf ayakta kalmak için mücadele ediyor”

Ebedinoğlu, “Tüm dünyayı etkisi altına alan, ülkemizi ve ilimizi de etkisi altına alan korona virüs illetiyle hepimiz mücadele ediyoruz. Ancak son süreçte özelikle bölgemizdeki esnaf ve sanatkârlarımız bölgenin en büyük lokomotifi ve bölgenin can damarı olan esnafımız ayakta kalmak için mücadele ediyor. Bölge sanayi sektörü değil hizmet sektörüyle ciddi anlamda istihdam sağlıyordu. Bir yıldan fazladır birçok mesleğimiz kapalı. Cafe, lokanta gibi kapalı olan esnafımız ve 30 binin üzerinde gencimiz şu anda işsiz. Önümüzdeki Perşembe Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada 17 günlük kapanma çıktı. Bu kapanmayla aslında esnafımız ciddi bir haksız rekabetle karşı karşıya, bu kararlar nasıl Cumhurbaşkanına iletiliyor?”

ebedinoglu-tigris1.png

“Alınan kararlar gözden geçirilmeli”

Kredi ertelemeleriyle esnafın ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyleyen Ebedinoğlu, “Esnafın ayakta kalabilmesi için desteklerin çıkması gerekiyor. Gıda sektörü hariç bütün esnaf ve sanatkârımız bu süreçten etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde krediler ertelendi, vergi ve SSK primleri kısmen ertelendi, ama erteleme ve ötelemeyle esnafın ayakta kalması mümkün değil. Bizim talebimiz esnafın ayakta kalması için biran önce doğrudan bir gelir kaybı desteği ve uzun vadeli faizsiz bir kredinin verilmesi gerekiyor. Verilen diğer desteklerle esnafın ayakta kalabilmesi söz konusu değil. Alınan kararlar gözden geçirilip esnafla ilgili yeni bir destek paketin sunulması gerekiyor. Aksi takdirde sadece esnafın kapanması değil on binlerce insanın işsiz kalması ve önümüzdeki süreçte sosyal sorunlarla karşı karşıya kalabileceğimizin kaygısını taşıyoruz.”

Bayrama kısa bir süre kala bölgede alışveriş yapıldığını söyleyen Ebedinoğlu, “Bizim bölgemizin bir kültürü var şuan bayram arifesindeyiz yani genelde bayramlarda çocuklarını giydirirler, alışverişini yaparlar. Onun için birçok esnafımız borçlandı. İş yerlerini doldurmuş durumda. Kapanmayla birlikte bütün ürünler ellerinde kaldı” dedi.

ebedinoglu-tigris2.png

“Esnafımız bitme noktasında”

Zincir marketlerde bütün ürünlerin satılmasının haksız rekabete girdiğini belirten Ebedinoğlu, “53 tane sektörü direk etkileyen zincir marketleri var. Çünkü içerisinde ayakkabı, konfeksiyon, oto araçların yedek parçaları bile satılıyor, kırtasiye malzemeleri satılıyor. Aklımıza gelebilecek her türlü ürün satılıyor. 17 günlük süreç içerinde sadece gıda ve temizlik ürünleri satan işyerleri açık kalması gerekiyor. Zincir marketlerin gıda ve temizlik malzemesi hariç satış yapması büyük bir haksızlık ve zülümdür. Alınan kararların mutlaka bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerekiyor. Şu an bitme noktasında olan Esnaflarımız bu tür yanlış kararlarla da bitme noktasına gelecektir.”

Tekel bayilerinin de esnaf sektöründen olduğunu ve açık olmaları gerektiğini söyleyen Ebedinoğlu, “Tekel bayilerinin hangi gerekçelerle kapanma kararı alındığını bilmiyorum. Ne olursa olsun herkes kendi işini yapmak zorunda. Tekel bayilerinde sadece tekel ürünleri satılmıyor, başka ürünlerde satılıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.