Diyarbakır esnafının sorunları meclis gündeminde

Diyarbakır esnafının sorunları meclis gündeminde
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun Diyarbakır esnafının sorunlarına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Haber: Norşin Öncel

TİGRİS HABER - HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır esnafının sorunlarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.  Diyarbakır’da pandemi nedeniyle 35 bin yurttaşın işsiz kaldığını belirten Tosun: “Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odasına göre pandemi nedeniyle kapalı olan 2 bin 700’ün üzerinde işletme olduğu ve çalışan 35 bin yurttaşın da işsiz kaldığı basına yansımıştır. Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bütçesinden 2 bin 761 esnafa nakdi yardım ve 7 bin 362 yurttaşa erzak yardımı kararı aldığını Ocak ayında duyurmuştur” dedi.

“Bin 28 işletme kapandı”

Diyarbakır’da bin 28 işletmeninin kapandığını ifade eden Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır Valiliğine göre bin 28 işletmenin kapandığı, buna karşılık 4 bin 556 yeni işletmenin açıldığını, yeni kurulan şirket sayısının, kapanan şirket sayısının 9 katı olduğunu ve bin 994 yeni şirketin kurulduğunu vurgulamıştır. Ocak ayında Diyarbakır Valiliği, esnaf ve iş yerleri için toplam yardımın 528 milyon 82 bin 102 TL olduğunu açıklamıştır. Yapılan yardımların yanı sıra, Diyarbakır Otogar esnafının pandemi nedeniyle borçlarını ödeyemediği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin borçlarını ödeyemeyen esnafları icraya verdiği basında yer almıştır.”

Tosun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması üzere Meclis’ sunduğu soru önergesi şu şekildedir:

1-Bakanlığınız icraya verilen esnafın durumundan haberdar mıdır? Konu ile ilgili Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

2-Pandemi sürecinde yardım yapılan hane sayısı kaçtır? Nakit yardımının meslek grupları açısından ve ilçelere göre dağılımı nedir?

3-Bakanlığınız işsiz kalan yurttaşlar ile ilgili bir çalışması var mıdır?

4-Bakanlığınız Mehmethan Pasajının yıkım kararı ile oluşacak olan mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışması var mıdır?

5-2021 Mart ayı itibariyle Diyarbakır’da esnaf ve iş yeri sayısı kaçtır?  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.