Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği kendini deklere etti

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği kendini deklere etti
Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği, birliğin kuruluş amaç ve hedefleri hakkında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'da (DTSO) basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Birtane, kentin 150 yıllık ekonomik geleceğini rahatlatıcı proje ortaya koyduklarını ifade ederek, 10 yıl içerisinde 10 milyon fıstık ağacı dikip üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği, birliğin kuruluş amaç ve hedefleri hakkında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'da (DTSO) basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın toplantısına; Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinin Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, oda üyeleri ve Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı katıldı.

Basın açıklamasını Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliğinin Başkanı Celalettin Birtane okudu.

28 fıstık üreticisi bu Birliği kurdu

Diyarbakır'da 3 bin 300 dönüm alanda fıstık yetiştiriciliği yaptıklarını ifade eden Birtane, "Biz 28 fıstık üreticisi bir araya gelerek Diyarbakır Fıstık Üreticileri Birliği'ni kurduk. Tarım ve Orman Bakanlığına yapmış olduğumuz birlik kuruluş tüzüğümüz bakanlıkça 8 Mayıs 2023 tarihinde onaylanarak birliğimiz resmi olarak tescil edilmiş oldu. Kentte 28 fıstık üreticisinin bir araya geldik. Fıtık'ın yüzde 95'i Türkiye, ABD ve İran'da üretiliyor" şeklinde konuştu.

Hedefimiz; 10 yıl’da 10 milyon fıstık ağacı

Birtane, birlik olarak amaçladıkları hedefleri şöyle sıraladı:

“1.Diyarbakır’da, özellikle tarıma elverişsiz alanları fıstık üretim alanına dönüştürerek işlenebilir ve ekonomik getirisi yüksek olan alanlara dönüştürmek,

2.Hedefimiz 10 yıl içerisinde 10 milyon fıstık ağacından oluşan fıstık üretim alanlarını oluşturarak tarımsal ekonomiye katkı sunmak,

3.Diyarbakır’ın gelecekteki 150 yıllık ekonomik yaşamını fıstık üretimiyle iyileştirmek,

4.Başta Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, kamu kurum/kuruluşları olmak üzere, ilgili paydaşlarımızın destekleriyle fıstığı işleyip paketleyerek dünya pazarına doğrudan ulaştırmak suretiyle üreticilerimizin malının en iyi şekilde pazarlanmasını sağlamak,

5.Diyarbakır’a yüksek oranda döviz girdisi sağlamak.”

60 bin kişiye istihdam alanı

Diyarbakır’da 60 bin kişiye istihdam hedeflediklerini söyleyen Birtane, şunları söyledi;

“ -İlk 10 yılda 10 milyon adet fıstık ağacının her birinden ortalama 5 Kg. ürün alınması durumunda 50 bin ton fıstık ürünü alınması ve bu ürünün Kilogramını da 10 dolardan satıldığında yıllık gelirimiz toplam 500 milyon Dolar olacaktır. Bir fıstık ağacından 7 yaşından başlayarak ortalama 180 yıl boyunca ürün alınabilmektedir. Dolayısıyla birim ağaç başına verim de her yıl ürün katlanarak artmaktadır. 10.ncu yıldan itibaren kentimiz ekonomisine yılda ortalama 50 milyar TL katkı sağlanacak.

-Direk istihdama katkısı ise yaklaşık 60 bin kişi olacak. Dolaylı istihdamla birlikte bu rakam 90 bin seviyesine kadar çıkacak.

-Köyden kente göç önleneceği gibi tersine bir göçle kırsal yaşamı yeniden canlandırmış olacağız.

-Fıstık ağacının ortalama ömrünün yaklaşık 250 yıl olduğu ve yaklaşık 180 yıl kesintisiz ürün verdiği düşünüldüğünde ilimiz genelinde oluşturacağımız fıstık alanları ile hem kent ekonomisi geliştirilmiş olacak,

-En önemlisi de mikro düzeyde Diyarbakır ve çevre illerin iklimine ve çevrenin korunmasına olumlu katkı sağlanmış olacak.”

Diyarbakır halkının bir projesidir

Fıstık üretimi yaparak Diyarbakır ekonomisi 150 yıl rahatlatmaya çalıştıklarına vurgu yapan Birtane, “Diyarbakır İli Fıstık Üreticileri Birliği'nin çabaları yetmez, bu projenin başarısı için başta merkezi hükümet olmak üzere, Diyarbakır’daki tüm kamu kurumlarının, meslek odalarının ve STK’ların gücüne ve desteğine ihtiyaç vardır. Bu proje Diyarbakır halkının bir projesidir. Bu nedenle de diyoruz ki; kentimizdeki tüm kesimlerden bu projemize sahip çıkmalarını ve gerekli tüm destekleri sunmalarını bekliyoruz. Fıstık Üreticileri Birliği olarak; bu kadar önemli bir projeye tüm kentin ve merkezi hükümetin gerekli destekleri sunacaklarına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Elimizden gelen destekleri sunacağız

Ziraat Odası Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Cevat Delil, Ziraat Odası olarak birliğe ellerinden geldiğince yardım sunacaklarını söyledi. Dünyada bilinçsiz tarım yapıldığından dolayı kuraklığın meydana geldiğini ifade eden DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, "Biz bundan dolayı fıstık üretimini önemsiyoruz. Çünkü fıstık üretimi fazla suya ihtiyaç duymuyor. Hedefimiz fıstık üretimini artırıp geliri yükseltmek istiyoruz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.