Diyarbakır gübre zammına isyan etti

Diyarbakır gübre zammına isyan etti
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, gübre fiyatlarına yapılan fahiş zamma isyan etti.

TİGRİS HABER - Gübre fiyatlarına yapılan yüzde 234’lük zam dilimine tepkiler sürüyor. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil Tigris Haber’e konuştu. Delil, fiyat artışı karşısında çiftçinin perişan olduğunu söyledi.

Üretim yapamaz hale geldik

Yetkililere seslenen Delil, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı bir an evvel yükselen gübre fiyatlarına müdahale ederek kontrol altına almaları gerekiyor. Yıllık gübre fiyatında % 230 ile % 270 arasında artış görülmüştür. 26 can 3.500TL, 20.20.0 4.450 TL, Üre 5.700TL, Etibakır 7.000TL,  DAP 7.200 TL’dir. Gün geçtikçe özel sektörün elinde olan gübre fiyat artışları neye göre yapılmakta.  Konu hakkında bilgi vermeyen firmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıkı bir denetime tabi tutulmalıdır. Gübredeki bu hızlı fiyat artışları, çiftçinin belini bükmektedir. Böyle devam ederse çiftçi üretimi yapamaz hale gelecektir.

Gıda fiyatlarına yansıyacak

Bunun önüne geçmek ve üretimin devamlılığını sağlamak için yetkililerin fiyatlara el atmaları gerekmektedir. Bu konu hakkında yetkililerden acilen bir açıklama bekliyoruz. Yine sorunun çözümü için bir an önce çalışmalar yapılmalıdır. Gider maliyetlerinden kaynaklı zor günler yaşayan çiftçilerimiz, gübre zamları ile birlikte daha büyük sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Büyük fiyat artışlarından dolayı çiftçiler ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa üretim ve verimlilik düşecek dolayısıyla verimlilik ve üretimin düşmesiyle birlikte buda gıda fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Yani gübre fiyat artışında sadece çiftçiler olumsuz etkilenmeyecek bir bütün olarak ülkemiz ve toplumun tüm kesimleri etkilenecektir” ifadelerini kullandı. (Tigris Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.