Diyarbakır İHD’den açıklama: 6 ayda 3 bin 221 hak ihlali

Diyarbakır İHD’den açıklama: 6 ayda 3 bin 221 hak ihlali
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2021 yılı ilk 6 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre çeşitli başlıklarda toplamda 3 bin 221 hak ihlali gerçekleştirildi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Rapor, İHD Diyarbakır şubesinde basın açıklaması yapılarak kamuoyuyla paylaşıldı. Raporun açıklamasını İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Rehşan Bataray Saman okudu. Saman, bütün başlıklarda ihlallerin artarak devam ettiğini belirtti. Yaşanan hak ihlalleri verilerini ise, İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge temsilcisi Abdusselam İnceören paylaştı.

221 kişi hayatını kaybetti

Rapora göre yaşam hakkına yönelik ihlallerde, 221 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. İşkence yasağına yönelik ihlallerde ise, En az 42 kişi gözaltında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı. 54 kişi gözaltı yerleri dışında (sokak-ev baskını) işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 1 kişi korucular tarafından kötü muameleye maruz kaldı.  50 mahpus, cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 7 kişi kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına maruz kalırken, 5 kişi de tehdit edildi.

21’ i çocuk 992 kişi gözaltına alındı

Kişi Özgürlüğü ve Güvenliğine Yönelik İhlaller, 21’i çocuk 992 kişi gözaltına alındı. 161 kişi tutuklandı. 1 kişi hakkında ev hapsi verildi. 739 ev/işyeri baskını yapıldı. Düşünce, İfade ve Örgütlenme Özgürlüğüne Yönelik İhlaller, Düşüncelerinden dolayı; 14 soruşturma dosyasında 77 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. 8 dava dosyasında 39 kişi hakkında dava açıldı.

80 kişi hakkında hapis cezaları

Aralarında siyasetçi, gazeteciler ve kamu emekçilerinin de bulunduğu 28 dosyada 80 kişi hakkında değişik hapis ve para cezaları verildi. Toplumsal gösteri ve açık hava toplantılarına katılan 81 kişi hakkında ise çeşitli gerekçelerle para cezaları verildi. 7 siyasi parti binası, 2 dernek, 1 belediye binası saldırı veya baskına uğradı. Güvenlik güçleri tarafından 12 toplumsal gösteri veya açık hava toplantısına müdahale edildi. 16 toplantı toplumsal gösteri ve açık hava toplantısı yasaklanarak, gerçekleştirilmesine kolluk güçleri tarafından izin verilmedi.  Toplantı veya gösteriler, kimi kentlerde süresiz, kimi kentlerde ise 15 günde bir ya da her ay yenilerek yasaklandı. 2021 yılının ilk 6 ayında 33 kez yasaklama kararı açıklandı.

Hapishanelerde hak ihlali

Hapishanelerdeki Hak İhlalleri, 67 mahpus, gerekçe gösterilmeden sürgün/sevk edildi. 13 mahpus sağlık hakkı ihlaline maruz kaldı. 1 aile görüşü hakkı engellendi. En az 4 mahpus görüşme hakkından yoksun bırakıldı. En az 9 mahpus hakkında soruşturma başlatıldı. 105 mahpusa disiplin cezası verildi. 1 mahpus tecrit edildi.

İş kazalarında 12 işçi öldü

Ekonomik ve Sosyal Haklara Yönelik İhlaller, Güvencesiz çalışma koşulları sonucu meydana gelen iş kazalarında; 12 işçi yaşamını yitirdi, 6 işçi yaralandı. 104 kişi işten çıkarıldı. 13 kişi görevinden alındı ve 1 kişi de ihraç edildi.

HDP’li belediyelere yönelik kayyım atamaları devam etti. 2021 yılının ilk 6 ayında; 2 İlçe Belediye Eş başkanı görevden alınırken, 1 ilçe belediyeye kayyım atandı. 4 Belediye Meclis Üyesi ve 4 İl Genel Meclis Üyesi görevinden alındı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.