Diyarbakır katliamlara karşı yürüyecek

Diyarbakır katliamlara karşı yürüyecek
BDP, DTK ve sivil toplum örgütlerinin ortak çağrısıyla yarın binlerce kişi Halepçe, Kazan Vadisi, Roboski ve Qamişlo katliamlarında hayatlarını kaybedenleri anmak ve katliamları protesto etmek amacıyla yürüyecek.

Mümün Ağcakaya

DİYARBAKIR  - Kürtlerin belleğinde yeri olan katliamlara karşı Diyarbakırlılar yarın ayakta olacak. BDP, DTK ve sivil toplum örgütlerinin ortak çağrısıyla BDP il binası önünde bir araya gelecek olan binlerce kişi DTK binasına kadar yürüyüş yapacak. Konuya ilişkin BDP İl Örgütü'nde basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan İl Eş Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu, tarih boyunca Kürt halkı üzerinde sayısız katliamlar gerçekleştirildiğini hatırlattı. 

Mart ayında yaşananları dile getiren Mamedoğlu, "İnsanlığın utanacağı kara bir leke; halkımızın hafızasından silinmesi mümkün olamayacağı günlerle doludur" diyen Mamedoğlu, "El Enfal operasyonlarıyla Güney Kürdistan'da 180 bin insanımızı katleden Saddam Hüseyin rejimi; 16 Mart 1988'de Halepçe'yi zehirli gaz bombası taşıyan uçaklarla bombaladı. Kürdistan tarihin en barbar ve trajik saldırılarına sahne oldu. 5 binden fazla insanımız katledildi, 7 binden fazla insanımız da yaralandı. Hiroşima ve Nagazaki'den sonra insanlığın utanç duyacağı bu soykırımın 26. yıl dönümündeyiz. Acılarımız tazedir" dedi.

Kürt halkına yönelik katliamların arkasının kesilmediğini ifade eden Mamedoğlu, Kazan Vadisi'nde de 36 HPG'linin kimyasal silahlarla katledildiğini bunun devamında da 2012 yılında Roboski'de çoğu çocuk 34 insanın savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda katledildiğini söyledi. Mamedoğlu, "12 Mart 2004 tarihinde, Batı Kürdistan'ın Qamişlo kentinde bir futbol maçında çıkan olaylarda 8 kişi yaşamını yitirdi. Cenaze törenine Baas güçlerinin saldırması sonucu toplam 52 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda insan yaralandı ve 2 bine yakın insanımız da tutuklandı. 12 Mart 2014'de yani birkaç gün önce Qamışlo kentinde çeteler tarafından gerçekleştirilen ve sivilleri hedef alan bombalı saldırıda 10 insanımız hayatını kaybetti. Birçok insan yaralandı" dedi. Mamedoğlu, katliamların yaraların kabuk bağlamasına, acılarımızın dinmesine izin vermediğini ifade etti. 

Rojava'da halkların elde ettiği kazanımları hazmedemeyen karanlık güçlerin bu saldırıların Kürt halkının özgürlük yürüyüşünü durduramayacağını dile getiren Mamedoğlu, "Halkların özgür iradesi önünde hiçbir karanlık güç engel olamayacaktır. Halkımıza başsağlığı diliyoruz. Bu saldırıyı gerçekleştirenleri ve arkasındaki güçleri nefretle kınıyoruz. İnsanlıktan, halkların eşit ve özgürce yaşamından yana olan tüm güçleri, Ortadoğu da demokratik geleceğini arayan tüm halkları Rojava'yla dayanışmaya, birlikte hareket etmeye çağırıyoruz" diye ifade etti. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.