"Diyarbakır kayyımı, kazanan adayları yandaşlığa göre belirledi"

"Diyarbakır kayyımı, kazanan adayları yandaşlığa göre belirledi"
TÜMBEL SENDiyarbakır Şubesi, üyelerine yönelik baskı ve mobbinge ilişkin basın açıklaması yaptı.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - KESK’e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBEL SEN) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki personelin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına ilişkin Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, KESK MYK üyesi Erdal karakuş, İHD Yönetimi, Diyarbakır Tüm Bel Sen şube yönetim kurulu ve DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya katıldı.

tumbelsen-norsin-1.jpeg

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt tarafından okunan basın açıklamasında,

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin mevcut kayyum yönetimi, bugüne kadar belediye emekçilerine karşı yürüttüğü haksız, hukuksuz ve ayrımcı uygulamalarına son olarak görevde yükselme sınavında kazanan adayları Sendika üyeliğine ve yandaşlığa göre belirleyerek bir yenisini eklemiştir. İlgili yasal mevzuat uyarınca; ülkedeki birçok belediye gibi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de 2023 yılı başında ilan yayınlamış ve görevde yükselme kapsamında Şube Müdürü, Şef, Memur, İtfaiye Çavuşu, İtfaiye Amiri, Zabıta Şube Müdürü, Zabıta Amiri ve Zabıta Komiseri ile unvan değişikliği kapsamındaki Avukat, Mühendis ve Tekniker kadroları için sınav açmıştır.

tumbelsen-norsin-2.jpeg

Başvuru yapan çalışanların ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınavın sonuçları 31.10.2023 tarihinde açıklanmış, yazılı sınavda başarılı sayılan kişilere mülakat yapılmıştır. Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan mülakatlar neticesinde görevde yükselmeye ve ya unvan değişikliğine hak kazanan kişiler belirlenip ilan edilmesi gerekirken, sonuçların ilanı geciktirilmiştir.

Sendikamız söz konusu bu gecikmeye ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile defalarca görüşme talebinde bulunmuş olmasına rağmen maalesef ki herhangi bir bilgi alamamış ancak söz konusu bu gecikmenin nedeni geçtiğimiz günlerde anlaşılmıştır.

“İstifa şartı”

Mülakat sonuçları açıklanmadan önce, sonuçları merakla bekleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kamu emekçilerini mülakat komisyonun bazı üyeleri mülakata katılmayı hak kazanan üyelerimizi belediye yöneticileri bizzat arayarak “yıllardır üyesi oldukları Sendikamız TÜM BEL SEN’den istifa edip, yandaş sendikaya üye olurlarsa mülakattan geçmiş sayılacaklarını, aksi takdirde başarısız sayılacaklarını” söylemişlerdir” denildi.

Kamudaki mülakat sisteminde adaletsizlik ve kayırmacılık uygulamalarının bütün kamu kurumlarında yaşandığını belirten Bozkurt,“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki gibi kişilerin mülakat komisyonu üyeleri tarafından bizzat aranıp, ‘mülakattan geçmen için sendikadan istifa et’ diyecek kadar alenen hukuksuzluğun şart koşulduğunu belki ilk defa duyduk. Konuya ilişkin Sendikamız Diyarbakır şubesi bir açıklama yayınlayarak Belediyeyi bu haksız ve hukuksuz uygulamadan dönmeye çağırmış olmasına rağmen Belediyenin Kayyum yönetimi hukuksuz bir şekilde belirlediği mülakat sonuçları üzerinden, yazılı sınav puan sıralamasında en üstte yer alan Sendikamız üyelerinin hepsini eleyerek; daha az puan almış kişilere kadro verdi. Hatta sırf kendi istemediği kişiler atanmasın diye, yandaşlarla doldurmadığı kadroları da boş bıraktı” diye konuştu.

Bozkurt, TÜM BEL SEN üyelerinin mülakatta hiçbir objektif kritere dayanmadan elenerek yerlerine düşük puan alan BEM BİR SEN yönetici, temsilci ve üyeleri seçildiği mülakatta yapılan hukuksuzların somut örneklerinişöyle sıraladı:

  • “İlgili sınavların yazılı aşamasında başarılı sayılan toplam 135 kamu görevlisinin 75’i TÜM BEL SEN üyesidir. Yazılı sınavda başarılı olan Sendikamız üyelerinin yüzde 95’i yazılı sınav sonuçları puan sıralamasında ilk sıralarda yer almıştır. Yazılı sınavdaki bu sonuçlara rağmen TÜM BEL SEN üyelerinin tamamı mülakatta “başarısız” sayılmış, Belediye yöneticileri tarafından aranarak Sendikamızdan istifa etmeye ikna edilen 15 kişi ile birlikte BEM BİR SEN yönetici, temsilci ve üyelerinin ataması yapılmıştır.
  • Mülakat sonuçları bilerek geç açıklanmış olup ilgili açıklanmadan önce TÜM BEL SEN üyeleri, sınav komisyonunda yer alan kişiler tarafından bizzat telefonla tek tek aranarak “Sendika üyeliğinden istifa etmeleri karşılığında kadro verileceği” söylenmiştir. Bu aramalar sonrasında TÜM BEL SEN’den istifa etmiş 15 kişi, mülakatta başarılı sayılarak ataması gerçekleştirilmiştir.
  • Mülakat değerlendirme komisyonu kurulunda yer alan iki kişi BEM BİR SEN üyesidir
  • İlgili yönetmeliğe göre mülakat soruları kapalı zarflarda rastgele kura yöntemiyle belirlenmesi gerekirken TÜM BEL SEN üyelerine ayrı ve zor sorular BEM BİR SEN üyelerine kolay sorular sorulmuştur zarf sistemi kullanılmamıştır.
  • Sınav komisyonu üyelerinin akrabaları hakkında değerlendirme yapması görevde yükselme sınav yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen atması yapılan iki kişi mülakat komisyonu üyesi olan bir kişinin eşi ve kuzeni olduğu söylenmektedir.
  • Başından sonuna hukuksuzluklarla dolu ilgili mülakat sonucunda
    • 25 kişinin atanacağı 1. Derece müdürlük kadrosuna 22’si TÜM BEL SEN üyesi, 13 kişi ise BEM BİR SEN üyesi toplamda 35 kişinin barajı geçmiş; komisyon, BEM BİR SEN üyesi 13 kişiye mülakatta yüksek puan vererek atamasını yapmış, TÜM BEL SEN üyelerini atamamak için 12 kişilik kadroyu boş bırakmıştır.
    • 10 kişinin atanacağı ve 6 kişinin barajı geçtiği 2. Derece müdürlük kadrosuna yönelik mülakatta komisyon, aralarında yazılı sınavda 95 puan alanın olduğu 4 TÜM BEL SEN üyesini elemiş, BEM BİRSEN üyesi 2 kişi ise yüksek puan verilerek atamasını yapmış, TÜM BEL SEN üyelerini atamamak için ilgili kadroları boş bırakmıştır.
    • 10 kişinin atanacağı ve yine 6 kişinin barajı geçtiği 3. Derece müdürlük kadrosu için yapılan mülakatta komisyon, BEM BİR SEN üyesi 4 kişiye yüksek puan vererek atamasını yapmış, TÜM BEL SEN üyesi 2 kişiyi ise yüksek puan almış olmasına rağmen elemiş ve yine TÜM BEL SEN üyelerini atamamak için kadroları boş bırakmıştır.
    • 10 kişinin atanacağı ve 10 kişinin barajı geçtiği 4. Derece müdürlük kadrosu için yapılan mülakatta komisyon üyesi olan bir kişinin de aralarında olduğu BEM BİR SEN üyesi 5 kişiye yüksek puan vererek atamasını yapmış, TÜM BEL SEN üyesi 5 kişiyi ise yüksek puan almış olmasına rağmen elemiş ve yine TÜM BEL SEN üyelerini atamamak için 5 kişilik kadroyu boş bırakmıştır.
    • 2 kişinin atanacağı ve 3 kişinin barajı geçtiği 1. Derece Zabıta şube Müdürlüğü kadrosu yapılan mülakatta komisyon, yazılı sınavda en yüksek puanı TÜM BEL SEN üyesini elemiş, aralarında yazılı sınavda en düşük puanı almış BEM BİR SEN Şube yöneticisi olan Abdülaziz Arı’nın da olduğu BEM BİR SEN üyesi 2 kişinin atamasını yapmıştır.
    • 5 kişinin atanacağı ve 11 kişinin barajı geçtiği 1. Derece Teknikerlik kadrosu için yapılan mülakatta komisyon, BEM BİR SEN işyeri temsilcisin de aralarında olduğu BEM BİR SEN üyesi 4 kişi ile TÜM BEL SEN’den istifa etmeyi kabul eden bir kişi olmak üzere 5 kişinin atamasını onaylamış, yazılıda yüksek puan almış olmalarına rağmen TÜM BEL SEN üyesi 4 kişi elenmiştir.
    • 5 kişinin atanacağı ve 9 kişinin barajı geçtiği 2. Derece Teknikerlik kadrosu için yapılan mülakatta komisyon üyesinin kuzeni olan bir kişinin de aralarında olduğu BEM BİR SEN üyesi 4 kişinin atamasını onaylamış, yazılıda yüksek puan almış olmalarına rağmen TÜM BEL SEN üyesi 4 kişi elenmiş, yine TÜM BEL SEN üyelerini atamamak için 1 kişilik kadroyu boş bırakmıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum