VİDEO - Diyarbakır Maarif Koleji öğrencileri ‘köfte ekmek’ gününde buluştu

VİDEO - Diyarbakır Maarif Koleji öğrencileri ‘köfte ekmek’ gününde buluştu
Diyarbakır’ın en eski liselerinden biri olan Maarif Koleji’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği “Köfte-Ekmek” etkinliği 18 yıldır yapılıyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın en eski liselerinden biri olan Maarif Koleji’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği “Köfte-Ekmek” etkinliği 18 yıldır yapılıyor. Etkinliğe katılanlar o yılların kantincisi Aslan Tanaman’ın meşhur köfte ekmeğini yiyerek, 1970’li yılların anılarını tazeledi.

1970’lerin Diyarbakır Maarif Koleji, şimdiki adıyla Diyarbakır Anadolu Lisesi mezunları 18’inci kez Diyarbakır’da buluştu. Türkiye’nin birçok ilinden Diyarbakır’a gelen, Maarif koleji mezunu, doktor, mühendis, akademisyen, iş insanı, okulun geleneksel “Köfte Ekmek” etkinliğinde buluştu. 2004 yılından beri düzenlenen etkinliğin “Köfte Ekmek” ismiyle anılmasının nedeni, yıllarca okulun kantinini işleten Aslan Tanaman’ın öğle yemeği olarak hazırladığı “köfte ekmek.” Aradan yıllar geçmesine rağmen, öğle yemeğinde yedikleri “köfte ekmeği” tatmak isteyen mezunlar lisede buluştu ve anılarını tazeledi.

kofte-ekmek-etkinlik-tigris1.jpg

Kolej 1956’da kuruldu

Tigris Haber’e konuşan Maarif Koleji mezunu Şenaz Rojda Budak, 2004 yılından beri etkinliği düzenlediklerini söyledi. Korona virüs sürecinde ara vermek zorunda kaldıklarını belirten Budak, “1956’de kurulmuş bir okuluz. Babam da bu okuldan mezun. Babam, kardeşlerim ve ben bu okuldan mezun olduk. Amacımız, mezunları bir araya getirmek, aralarındaki iletişimi güçlendirmek. Başka yerlere göçmüş Diyarbakırlıları, okullarına ve şehirlerine en azından bir günlüğüne de olsa, tekrar bir arada toplamak.”

kofte-ekmek-etkinlik-tigris2.jpg

‘Basketbol ligi kurdu’

1970’li yıllarda ilk görev yeri olarak atandığı Maarif Koleji, Beden Eğitimi Öğretmeni Burhan Demirel de, yıllar sonra anılarını tazelediği için mutlu olduğunu söyledi. Trabzonlu olan Demirel, eşi ile birlikte 23 yıl Maarif Koleji’nde görev yaptığını söyledi. “Öğretmenliği ben burada, çocuklarla öğrendim” diyen Demirel şunları söyledi: “Ben hayatımda bu kadar modern bir şehir görmedim, o zamanlar Doğu’nun Parisi idi. 1970’lerde Ziya Gökalp caddesinde mini etekli kadınlar geçer, kimse dönüp bakmazdı. Son derece kültürlü insanların olduğu bir toplulukla yaşıyorduk. Ben şuanda, Ankara’da yaşıyorum. Diyarbakır’da kendimi basketbola adadım. 853 öğrenci vardı. Hepsine turnike atmayı öğrettim. Basketbol liglerini kurdum, şuan Diyarbakır’da basketbol oynanıyorsa bu benim sayemdedir. Bu okulun öğrencileri seçilmiş öğrencilerdi. Köfte ekmek bir vesiledir, insanlar yaşlanınca bazı şeylerin kıymetini anlar.”

Ortak nokta: Aslan Tanaman

1983 yılında okuldan mezun olan Mehdi Tanaman, okulun yetiştirdiği gazetecilerden. Uzun yıllar Türkiye’nin birçok ilinde gazetecilik yapan Tanaman, “1961’den itibaren ağabeyim Aslan Tanaman buranın kantinini işletmişti. Meslek olarak gazeteciliği seçtim ve Türkiye’nin birçok ilinde bu mesleği icra ettim. Hepimizin ortak noktası Aslan Tanaman, öğretmen, müdürler, öğrenciler değişti ama Aslan Tanaman değişmedi.”

kofte-ekmek-etkinlik-tigris3.jpg

‘Buluşma devam etsin’

1961 yılından beri Maarif Koleji’nin kantini işleten ve öğrencilere meşhur köfte ekmeği ile doyuran Aslan Tanaman da, toplantıdan memnun olduğunu söyledi. Tanaman, “71-72 mezunları benim yaşıtımdı, hepsi ile beraber büyüdük. Bütün arkadaşlar, mezunlar benim kardeşim, arkadaşımdır. Hepsini bir araya getirmek için köfte ekmek gününü düzenledik. İnşallah bundan sonra da devam ederiz. Bu okul doktorlar, profesörler, diplomatlar mezun etti. İyi yetiştiler, bugünde sonucunu görüyoruz” dedi. İzmir’den etkinliğe katılan Mehmet Nuri Kanat da, 1981 yılında Diyarbakır Maarif Koleji’nden mezun olmuş. Kanat, şunları söyledi: “7 yıl harika günlerimiz geçti. Çok iyi öğretmenlerimiz oldu. Hayatımıza çok katkı sağladı bu okul. Duygularımı anlatamıyorum, en güzel duygum kendimi halen buranın bir öğrencisi olarak görmüş olmam.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.