Diyarbakır markası TEKBOR’un yeni hedefi: 3 kıtaya ihracat

Diyarbakır markası TEKBOR’un yeni hedefi: 3 kıtaya ihracat
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kuruldu. 2000 yılında ise TEKBOR markası ile spiral kaynaklı çelik boru üretimiyle, Türkiye’nin ve ihracat yaptığı 10 ülkenin vazgeçilmezi haline geldi.

Aziz Fidancı - Özel

TİGRİS HABER -Diyarbakırlı iş insanı Mehmet Tekin, 2000 yılında Bismil’de kurduğu spiral çelik boru fabrikası TEKBOR ile Doğu ve Güneydoğu’nun yanı sıra İstanbul İSKİ, Ankara ASKİ, İzmir İZSU başta olmak üzere, Antalya, Trabzon, Eskişehir, Burdur, Aydın Isparta vb Türkiye’deki tüm illere boru sevkiyatı yapıyor. DSİ ve büyük şehir belediyelerinin içme suyu projelerinin birçoğunda imzası var. Yurtdışında ise başta Gürcistan olmak üzere Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Mısır, İtalya, Portekiz, Hırvatistan, Romanya ve Yunanistan’a ihracat yapan TEKOBAR’ın yeni hedefi, Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’n un diğer ülkelerine ihracat yapmak.

tekbor-tigris1.jpg

Üretim her yıl katlanarak arttı

Mehmet Tekin, inşaat işçiliği, taksi şoförlüğü, devlet memurluğu serüvenine son vererek demir saç köşebent işine başladıktan sonra değişen hayatının ve fabrika kurmaya uzanan hikayesini şöyle anlatıyor; “5-6 yıl deyim yerindeyse kendi yağımızla kavrulduk. 1993 yılında tarımsal gelişmeler, özelikle pamuk ekiminin başlamasıyla birlikte sulama borusu ihtiyacı doğmaya başladı. Tabi o zamanlar fabrika yok, el kaynağıyla boru yapmaya başladık, ihtiyaç artınca boruları fason yaptırmaya başladık. Beraberimizde bütün sanayi sitesini çalıştırmaya başladık. Zamanla kalite ve işçiliğimizle Doğu ve Güneydoğunun boru merkezi haline geldik. Ürettiğimiz boruların kalitesi talebin kendiliğinden gelmesine neden oldu. Bu talepleri karşılayamadık, fabrika ihtiyacı ortaya çıktı. 2000 bin yılının başında otomatik spiral çelik boru fabrikasını kurduk.

İlk olarak bin metrekare kapalı alanla başladık. Talep arttıkça alanı büyüttük, 13 bin metrekarelik kapalı alana ulaştık.”

tekin-tigris-003.jpg

50 milyon TL’lik yatırım

Çelik borunun dışında polietilen kaplama içine beton kaplama, epoksi kaplama tesisleriyle birlikte dünya standartlarında bir laboratuar oluşturduklarını belirten Mehmet Tekin, günlük üretim kapasitelerinin 100 ton olduğunu vurguladı.

Şu ana kadar50 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını, Bismil’deki fabrikalarında 120 kişinin istihdam edildiğini de sözlerine ekleyen Mehmet Tekin, fabrikanın ihtiyaca cevap vermediğini, bu nedenle Diyarbakır’da yeni kurulacak OSB’de yer tahsisi beklediklerini ifade etti. Tekin, yer tahsisi yapılması halinde 50 dönüm üzerinde kapsamlı, modern, kendi elektriğini üreten bir fabrika kurmayı planladıklarını söyledi.

tekbor-tigris2.jpg

Hedef üç kıtaya ihracat

Daha modern ve daha kapsamlı bir tesis ile hizmeti esas aldıklarını kaydeden Tekin, hedeflerinin 3 kıtaya ihracat olduğunu ifade etti. 2019 yılında ihracatlarını üç kat artırarak 10 milyon dolara çıkardıklarını belirten Tekin,  pandemi nedeniyle 2020 de ihracatlarının 2 milyon dolara gerilediğini söyledi. Hedeflerinin tekrar 10 milyon dolara çıkmak olduğunu belirten Tekin, kurdaki yükseliş ve ekonomideki istikrarsızlık hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığını, ama bu durumun kendilerini yıldırmadığını, hedeflerine emin adımlarla ulaşacaklarını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum