Diyarbakır Newroz programı açıklandı

Diyarbakır Newroz programı açıklandı
BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Halk, Sayın Öcalan'ın Newroz platformuna çıkarak halk ile çözüm sürecini tartışmasını istiyor. Programı hazırlarken en büyük talep buydu’ dedi.

Haber/Gencer ARPACI

Diyarbakır Newroz tertip komitesi, 21 Mart’ta Diyarbakır’da kutlanacak Newroz programını Liluz otelde basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Açıklamanın yapıldığı toplantıya  BDP Diyarbakır Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış Anneleri inisiyatifi ve Newroz Tertip Komitesinin yanı sıra, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Diyarbakır tertip komitesi adına basın metni okuyan Veysel Özhekti, Newroz bayramının başta Kürt halkı olmak üzere, bütün Ortadoğu halkları için direniş ve özgürlük günü olduğunu ve bu özgürlük ateşinin ezilen haklar için umut olduğunu kaydederek, “Kürt halkının demokrasi ve özgürlük taleplerinin doruğa çıktığı bir dönemde, Newroz’da herkesin gözü kulağı Sayın Abdullah Öcalan’ın vereceği mesaj da olacaktır. Verilen bu mesaj gidişatın belirleyicisi olacaktır” dedi

Özhekti 2014 Newrozunda kürt halkının en büyük talebinin Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların özgürleşmesi olduğunu kaydederek, “ Biz Demokratik Toplum Kongresi birleşenleri olarak 7’den 70’e bütün halkımızın birlik ve direniş ruhuyla 2014 yılı Newrozuna katılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Özhekti’nin ardından söz  alan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ise, AKP hükümeti döneminden onlarca çocuğun polis kurşunuyla yaşamını yitirdiğine değinerek, çocukların ölmemesi için de  bu konuda daha çok mücadele edeceklerini ifade etti. Zümrüt Halkın Newroz’la ilgili beklentilerini de araştırdıklarını kaydederek; “2014 Newroz’unda halkımızın temel talebi Sayın Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine  kavuşmasıdır. Halk, Öcalan'ın Newroz platformuna çıkarak halk ile çözüm sürecini tartışmasını istiyor. Programı hazırlarken bize iletilen en büyük talep buydu’ dedi.

Büyük projelerle hazırlanılan ve 21 mart günü yapılacak olan Newroz törenlerine yurt içinden ve yurt dışından da çok sayıda misafirin davet edildiğini kaydeden tertip komitesi, katılması beklenen bazı isimleri şöyle sıraladı; Federal Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani,  PYD Başkanı Salih Müslim ve Asya Abdullah ile Federal Kürt Bölgesel Yönetimi   Cumhurbaşkanı Celal Tabalani'nin eşi Hero Ahmed İbrahim Talabani. Bu misafirlerden başka  Avrupa’dan da  bazı siyasetçilerin, hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerin de Diyarbakır’da yapılacak olan  Newroz kutlamalarına katılacağı bildirildi.

newroz-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.