Diyarbakır Newrozu: Bu yıl barış ve özgürlük yılı olacak

Diyarbakır Newrozu: Bu yıl barış ve özgürlük yılı olacak
Diyarbakır'da kutlanan Newroz, sabahın erken saatlerinde Diyarbakır halkının alana gelmesiyle başladı. Yapılan konuşmalarda depremde yaşamını yitirenler anılırken barış, özgürlük ve adalet vurgusu yapıldı.

TİGRİS HABER- Diyarbakır’da bu yıl kutlanan Newroz’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Newroz Parkı'nda gerçekleştirildi.

Newroz Parkının kontrol noktalarında sabah erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşurken, binlerce kişi sabah saat 10:00 da alana girmeye başladı. Diyarbakır'da coşkuyla başlayan Newroz günü, yollarda renkli görüntülere de sahne oldu. Yöresel kıyafetlerini giyen yurttaşlar Newroz alanı renklendirdi.

Alanda, "Halkımızın Başı sağolsun", “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”, “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur”, "Eş Başkanlık mor çizgimizdir" pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması yapıldı.

Diyarbakır’da kutlanan Newroz programı depremde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından Tertip komitesinin Başkanı Gülistan Atasoy'un konuşmalarıyla başladı.

diyarbakir-newrozu-kopya-001.jpg

'İşte Amed işte meydan'

Kürtçe ve Zazaca herkesin Newroz'u kutlayarak konuşmasına başlayan Tertip Komitesi Başkanı Gülistan Atasoy, "Bugün içimizde acımız, yüreğimizde öfkemiz ve dilimizde isyanımızla Newroz alanlarındayız. Yasımız mücadele gerekçemizdir diyerek 8 Mart’tan Newroza aktık. Newroz gününde başlayan yürüyüşümüz 14 Mayıs ta zaferle sonuçlandıracağız. İşte Amed Newroz meydanı bu büyük sözü veriyor, bu tarihi meydan bugün bunu müjdeliyor. Bugüne kadar çok bedel verdik, çok acı çektik, ama artık karanlığı aydınlığa çevirme vakti gelmiştir. 21.yüzyıl devrimci Kawa’nın çocuklarının yüzyılı olacak. Tüm Ortadoğu’da, Türkiye de ve Kürdistan’da halkların özgürlüğünü kazanacağı yüzyıl olacak. Felaketler yaratan bu sistemden, iktidarlardan nasıl ki bugüne kadar hesap sorduysak bundan sonra da hesap sormaya devam edeceğiz. Faşizmden hesap sormaya devam edeceğiz. Baskıya, zulme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz, dilimize, kültürümüze, kimliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizim haklı mücadelemizi görmezden gelen egemenlere de buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bugüne kadar karşınızda diz çökmedik, asla da çökmeyeceğiz. Biz haklıyız biz kazanacağız" dedi.

Atasoy'un ardından konuşma yapan Siyasetçi Ahmet Türk, Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının Newroz'unu kutladı.

Depremde hayatını kaybedenleri anan Türk, "Bugün Kürt halkının direnişini ifade eden önemli bir günüdür. Newroz özgürlüktür. Bu yıl barış, adalet ve özgürlük yılı olacak. Bu günü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bugün faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas bir duruş sergiliyoruz. Kahrolsun faşizm diyoruz. Faşizme karşı halkların mücadelesini büyüteceğiz" diye konuştu.

Türk son olarak tutuklu bulunan bütün siyasetçileri selamladı, özgürlüklerinin yakın olduğunu söyledi.

Newroz ateşinin takıldıktan sonra söz alan Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, depremde hayatını kaybedenleri andı. Uçar, "Newroz'muz bir özgür geleceğe vesile olsun. Dünyanın dört bir yanının kulağı ve gözü Amed Newroz'da. Burdan herkesin Newroz'nu kutluyoruz. Bu yıl ki Newroz'u büyük bir hüzünle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

newroz-kapak-kopya-001.jpg

'Üçüncü yol siyasetini hayata geçiriyoruz'

Emek ve Demokrasi ittifakının seçimlerde izleyeceği yol haritasına değinen Uçar, "AKP iktidarına karşı üçüncü yol siyasetini hayata geçiriyoruz. İktidarın kabul etmediği üçüncü yolun sesi sizlersiniz herkesin Newroz'u kutlu olsun" dedi.

Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın konuşması ardından Rap Grubu sahne aldı.

'Kürtler vardır demekle Kürt sorunu çözülmüyor'

Söz alan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, "Bugün yastayız. Depremde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Bir buradan tekçi siyaseti savunanlara sesleniyoruz; yaşamı birlikte inşa edeceğiz. Onlar çok iyi bilsin ki bizler çoklu siyaseti savunuyoruz. Toplumu kutuplaştıran siyasete Amed meydanında bitireceğimizi haykırıyoruz. Kürt sorunu bir statü sorunudur. Kürt onurlu bir yaşamı yaşmak istiyor. Kürtler bu devletin gerçek ortaklarıdır. Kürtler vardır demek ile Kürt sorunu çözülmüyor. Kürt ittifakını büyütmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç'ın konuşmasının ardından Grup İsyan Ateşi sahne aldı.

dtk-esbaskani-berdan-ozturk-kopya.jpg

'İktidardan hesap soracağız'

Maraş merkezli depremde hayatını kaybedenleri anarak sözlerine başlayan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, " Maalesef binlerce insanımızı depremde kaybettik. Bu durum tek sorumlusu 20 yıldır iktidarda olan AKP'dir. Ancak bizler bu iktidardan hesap soracağız. Kemal Kurkut'un hesabını soracağız. Halkımızın direnişte bu hesabı soracağız. Gelinen nokta iflasın göstergesidir. Ne yaparsanız yapın sonuç almayacaksınız" dedi.

'14 Mayıs seçimleri büyük bir önem taşıyor'

Demokrasi yolunun Diyarbakır’dan geçtiğini ifade eden Öztürk şunları söyledi: " İktidar Kürt kimliğini ortadan kaldırmaya çalışıyor, Kürt düşmanlığını yürütüyor. Bu nedenle 14 Mayıs seçimleri büyük bir önem taşıyor. Tarihi bir seçim geliyor. Bu çürümüş sistemden hesap soracağız, bu da benim sözüm olsun bu sistemin sonu geldi."

mitahat-sancar-kopya.jpg

'Birlikte yeni yaşamı inşa edeceğiz'

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ten sonra söz alan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar Newroz alanını dolduranları Kürtçe selamladı. Sancar, "Bu Newroz'u büyük yıkımın yaşamadığı deprem felaketi gölgesinde karşılıyoruz. Acımız büyük, yasımız var. Mücadelemizi yeni yaşamı inşa etmeye çevireceğiz. Bu depremin tek sorumlusu AKP ve MHP iktidardır. Bu iktidar felaketin iktidardır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Bu iktidar ülkenin kaynaklarını ranta, yandaşa ve savaşa aktarıyor. Yıkımlar ve felaketle bu iktidarın ürünüdür" dedi.

'Yeni dil olmadan yeni bir dünya olmaz'

"Biz Newroz'a merhaba derken, savaş politikalarına da hayır diyeceğiz" diyen Sancar sözlerine şöyle devam etti: "Barış ve demokrasi çözüm için hepimiz İrademizi ortaya koyacağız. Yürüdüğümüz yol üçüncü yoldur. Bu yol bizi demokratik Cumhuriyete çıkarıyor. Demokratik Cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Acımız büyük ama umudumuz daha çok büyük. Bu nedenle tekrar tekrar söylüyorum başaracağız, mutlaka başaracağız. Eşit, özgür, barış içinde bir yaşamı mutlaka kuracağız. Bu toprağın insanlarıyla yeni bir ruh kuracağız. Biliyoruz ki yeni bir dil olmadan yeni bir yaşam kurulamaz."

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar'ın ardında Koma Aryen ve Mikail Arslan sahne aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.