Diyarbakır organ bağışında Türkiye 6’ncısı

Diyarbakır organ bağışında Türkiye 6’ncısı
Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinatörlüğünce 12 ilde yapılan çalışmalarla bölgede sadece 9 ayda 3 bin 300 kişi organlarını bağışladı

DİYARBAKIR - Sağlık Bakanlığının desteğiyle Diyarbakır Sağlık Müdürlüğüne bağlı Doğu ve Güneydoğu'da 12 ile hizmet veren Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinatörlüğünce yürütülen çalışmalarla organ bağışı bir yılda yaklaşık 3 kat artış gösterdi. Türkiye'deki 9 merkezden biri olan Diyarbakır Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinatörlüğünce, İl Sağlık Müdürlüğünün desteğiyle bölgedeki tüm il ve ilçeler ziyaret edilerek, toplantılar düzenlendi, organ bağışının önemi anlatıldı, diyaliz merkezlerinde görüşmeler yapıldı. Son 5 yılda yaklaşık 5 bin kişinin organ bağışında bulunduğu bölgede sadece 9 ayda 3 bin 300 kişi organlarını bağışladı. Diyarbakır canlı bağışta Türkiye'de 6'ncı sıraya yükseldi. 5 yılda 275 beyin ölümü bildirimi olurken, yürütülen çalışmalarla sadece bir yılda 142 beyin ölümü bildirimi yapıldı. 

Organ bağışı arttı

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Baturay, AA muhabirine, organ bağışının artması ve bu konuda duyarlılığın oluşması amacıyla Sağlık Bakanlığının desteğiyle yürüttükleri çalışmaların sonuç verdiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ekipleriyle de ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Baturay, bu kapsamda Hakkari ile Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri, Bitlis, Şırnak ve ilçelerinin yer aldığı bölgedeki çok sayıda il ve ilçede çeşitli temaslarda bulunduklarını belirtti. Bağış konusunda yeterli duyarlılığın bulunmadığı bölgede yürütülen çalışmaların etkisinin gözle görülür düzeye ulaştığını kaydeden Baturay, şöyle dedi: "5 yılda 275 beyin ölümü bildirimi olurken, yürütülen çalışmalarla sadece bir yılda 142 beyin ölümü bildirimi yapıldı. 45 aile beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışladı. Nakil yapılan 139 hasta sağlığına kavuştu. 5 yılda yaklaşık 5 bin kişinin organ bağışında bulunduğu bölgede sadece 9 ayda 3 bin 300 kişi organlarını bağışladı. Mardin ile Şırnak'ta bir günde 150 canlı bağış aldık. Diyarbakır canlı bağışta Türkiye'de 6'ncı sıraya yükseldi."

2014 yılı hedefi

Baturay, Doğu ve Güneydoğu'da mecburi hizmet yönünden doktor sirkülasyonunun yoğun olduğunu vurgulayarak, bu nedenle yedek doktorlar oluşturarak koordinatörleri güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.