VİDEO -Diyarbakır sebze halinde yüksek fiyat isyanı

VİDEO -Diyarbakır sebze halinde yüksek fiyat isyanı
Türkiye genelinde sebze ve meyvelerdeki yüksek fiyat, vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilerken esnaf ise artan maliyetlerden dolayı satış yapmakta zorlanıyor.

TİGRİS HABER - MAHSUM KARA

Diyarbakır Yeni Sebze Hali’ndeki esnaf, artan fiyatlar ve yüksek maliyetlerden dolayı satış yapmakta zorlanıyor. 60 yıldır sebze halinde esnaflık yapan Şehmuz Soyur, “ Ekonomik krizden dolayı satışlarımız eskiye nazaran çok düştü. Yakıta gelen zamlardan dolayı dışarıdan ürün getirmekte zorlanıyoruz. Ürünleri yüksek fiyata aldığımızdan dolayı satış yapmakta zorlanıyoruz. Bu nedenlerden dolayı satışlarımız yüzde 30 ila 35 arasında düştü. Yakıt, temel ihtiyaçlardaki fiyatlar düşürülürse halkın alım gücü yükselir. Bizim en büyük sorunumuz yakıtın pahalı olmasıdır. Eskiden 10 bin TL’ye getirdiğimiz ürünlerin nakliyesi için 20 bin TL’den fazla ödeme yapıyoruz. Durum böyle olunca hem vatandaş alamıyor, biz de ürün getirmekte zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

‘Veresiye çalışıyoruz’

Artan fiyatlardan dolayı kazanç konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden hal esnafı Fadıl Akmar, “Vatandaşın cebinde para kalmadı, ürünlerimizi veresiye veriyoruz, parasını toplamakta güçlük çekiyoruz. Sebze halinde sattıklarımız temel ihtiyaç ürünleri olduğu için satış konusunda fazla bir sıkıntı yaşamıyoruz, ama geçen yıllara göre satışlar düşmüş durumda. Geçen sene bizden 2 ton ürün alanlar, şimdi bu rakamı aşağıya çekti, satışlarımız da düştü” dedi.

Ürün getirmekte zorlanıyoruz

Diyarbakır Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Derneği Başkan Fırat Taş, “ Kendimde komisyonculuk yapıyorum. Budaki komisyoncular iki seneden fazladır sıkıntı yaşıyor. Artan maliyetlerden dolayı dışarıdan ürün getirmekte zorlanıyoruz. Burada 213 tane komisyoncu dükkânı var, ekonomik nedenlerden dolayı şu an aktif çalışan dükkan sayısı 80’i buluyor. Geçen sene Mersin’den 4 bin 250 TL’ye getirdiğim kamyonu şimdi 14 bin TL’ye getirebiliyorum. Haftada 6 araba getirebiliyordum, yaşanan zamlardan dolayı şu an iki arabayı zar zor getirebiliyorum” dedi.

Fiyatlar yüksek, vatandaşın alım gücü düşük

Sebze haline ürün almak için gelen pazarcı Mehmet Meşe, “ Fiyatlar çok yüksek olduğu için vatandaşın alım gücü artık çok düşük. Fiyatlar yüksek olduğu için satış yapmakta zorlanıyorum. Hem satış yapmakta hem de ürün almakta zorluk çekiyorum” dedi.

Çalışmak zorundayım

Adil Aşyurt, aldığı 3 bin 500 TL emekli maaşıyla geçinemediği için sebze halinde hamallık yaptığını belirti. Aşyurt, “Bu işi yapmaktan başka çarem yok. Aldığım emekli parasının 2 bin lirasını evin kirasına veriyorum. Doğal gaz, elektrik ve çocukların masrafları var, emekli maaşıyla bunu karşılayamam mecbur çalışacağım. Evin geçimini sağlamakta zorlanıyorum” dedi.

Piyasalar çok zor durumda

35 yıldır semt pazarlarında esnaflık yapan Mustafa Ece, “ Son üç yıldır zamlardan dolayı piyasalar çok zor durumda. Eskiden pazarda bir tezgâh açtığımda 100 liram gidiyordu, şimdi 300 lira gidiyor. Bir ürünün kilosunu 15 liraya alıyorum, akşama kadar satmaya çalışıyorum, satamasam, elimde kalmasın diye aldığım fiyatın altında satmak zorunda kalıyorum. Böyle yapınca da zarar ediyorum” dedi.

Kendi bütçeme uygun şeyler alıyorum

Semt pazarına alışveriş için gelen Sadık Güneş ise, “Fiyatlar çok yüksek olduğu için hiç bir şey alamıyorum. Pazarın bir ucundan diğer ucuna dolaştım. Kendi bütçeme uygun şeyler bulup almaya çalışıyorum. Sadece pazar alışverişi değil, benim üç çocuğum var, onların masraflarını karşılamakta bile zorlanıyorum” diye konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum