Diyarbakır SGK İl Müdüründen 'sahte sigorta' uyarısı

Diyarbakır SGK İl Müdüründen 'sahte sigorta' uyarısı
Sosyal Güvenlik Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, kayıt dışı istihdam konusunda vatandaşı uyararak, pandemi döneminde kayıtlı çalışmanın öneminin ortaya çıktığını söyledi.

TİGRİS HABER - Sosyal Güvenlik Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, kayıt dışı istihdam konusunda vatandaşı uyararak, pandemi döneminde kayıtlı çalışmanın öneminin ortaya çıktığını söyledi. SGK Müdürü, kayıt dışı çalışanların kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğinden yararlanamadığını ifade etti.

SGK İl Müdürü Merttir, Pandemi döneminde kayıtlı çalışan kişiler Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği vb. birçok destekten yararlandılar. Ancak kayıt dışı çalışanlar bu haklardan ne yazık ki yararlanamadı. Kayıt dışı istihdamı önlemek konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız” dedi.

Kayıt dışı istihdam zararlıdır

İl Müdürü Merttir açıklamasının devamında şöyle dedi; “Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerindebirçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam, çalışanlar ve işverenler açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Kayıt dışı çalışan kişi, emekli olamaz, herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanamaz, ölüm halinde geride kalan aile bireylerine ölüm geliri bağlanamaz, işsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar, kıdem ve ihbar tazminatlarından yoksun kalırlar, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi daha birçok haklardan faydalanamazlar.”

Büyük para cezası var

“Kayıt dışı çalışanı olan işverenlerde yapılan denetimler neticesinde yüksek miktarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler.2021 yılı için sadece 1 sigortalıyı 1 ay kayıt dışı çalıştıran işverene 14.665 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Kayıt dışı sigortalı çalıştıran işveren idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler vb.birçok imkândan faydalanamamaktadır.” Diyen SGK İl Müdürü Reşat Merttir, şöyle dedi:

Ödemeler faiziyle geri alınıyor

“Son olarak bir hususu daha vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum. İşyerlerinde sigortalı olarak bildirilen kişilerin o işyerinde fiilen çalışan kişiler olması gerekir. Bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak bildirilen kişiler “sahte sigortalı” olarak değerlendirilmektedir. Fiilen çalışmadığı halde sahte sigortalı olarak bildirilen kişilerin hizmetleri iptal edilmekte, bu kişiler için ödenen primler iade edilmemekte ve SGK tarafından sahte olarak bildirilen sigortalılar için yapılan harcamalar (sağlık harcamaları, ödenekler, gelirler ve aylıklar) faiziyle birlikte geri alınmaktadır. Bu kapsamda vatandaşlarımızın sahte sigortalılık hususunda ileride mağdur olmamaları için gerekli özen ve dikkati göstermelerini rica ediyorum.” (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.