Diyarbakır Sur’daki 'çakma' evlerin inşasında fiyasko!

Diyarbakır Sur’daki 'çakma' evlerin inşasında fiyasko!
Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde yapımı süren kaplama Diyarbakır evlerinin inşaatında çalışan işçiler 9 aydır ödenmeyen maaşları için seslerini duyurmaya çalışıyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bir yanda yasak bir yanda yıkım ve diğer bir yanda da kaplama Sur evlerinin inşası sürerken, trilyonluk evlerin yapımında ter döken işçiler ise aylardır ödenmeyen ücretlerinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Pandemi sürecinde 9 ay boyunca ücretleri ödenmeyen işçiler her şeye rağmen çalışmayı sürdürürken, emlak sitelerinde ise Sur evleri astronomik fiyatlarla boy gösteriyor.

Sur’daki kaplama villaların inşasında çalışan 15’i taşeron 70 civarında işçi 9 ay boyunca emeklerinin karşılığından yoksun kalırken, ilgili yetkililerin ise sessizliği pes dedirtiyor.

TOKİ ile anlaşmalı yüklenici firmanın ücretlerini ödemediğini ifade eden işçiler, ‘TOKİ’ye duydukları güvenin sarsıldığına vurgu yaptılar.

diyarbakir-sur.jpg

Trilyonluk evler inşa ettiler ama aylardır ücretleri ödenmiyor

Sur’daki sahiplerinden 'acele kamulaştırma' kararıyla yok pahasına alınan evler yıkılarak yerine kaplama villalar yapıldı. Diyarbakır’ın tarihi evlerinin çakması olarak inşa edilen ancak, ciddi tepki alan kaplama evler 600 bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar satışa çıkarılırken,  evleri yapan işçilerin emeklerinin karşılığı ise aylardır ödenmiyor. Yetkililere ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını ve ulaştıklarında da sürekli bahanelerle ücretlerinin ertelendiğini dile getiren işçiler yaşadıkları mağduriyete bir çözüm bulunmasını bekliyorlar.

sur-evleri.jpg

‘TOKİ’ye güvenip çalıştık’

Sur’daki Alipaşa Camii önünde bir araya gelen işçiler yaptıkları basın açıklaması ile mağduriyetlerini dile getirdiler. İşçiler adına konuşan Mesut Çiçek, " 2020 yılının 6'ncı ayından bu yana paralarımızı alamıyoruz. Taşeronlardan kimi evini satarak işçilerin parasını vermek mecburiyetinde kaldı. Burada çalışanlar paralarını alamadıkları için elektrik, su, doğalgaz gibi ödemelerini dahi yapamıyorlar. Bizler burada evler inşa ederken kendimiz evsiz kaldık. Cumhurbaşkanımıza güvenmiştik, TOKİ olduğu için mağdur olmayacağımız düşüncesiyle buraya gelip çalıştık. 10 gündür işi bırakmamıza rağmen yetkili birini bulamadık. Gayemiz taşeron firmanın bizleri muhatap alıp sıkıntımızı gidermesidir” ifadelerini kullandı.

sur-isci-tigris.jpg

Ödeme yoksa çalışma da yok

Birikmiş ücretlerini alıncaya kadar iş durdurma eylemini sürdüreceklerini ifade eden Çiçek,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Her seferinde yetkili firma türlü bahanelerle bizleri oyalıyorlar. Bizleri muhatap alan muhasebeci ve mühendis dahi 6 aydır alacağını alamamış. Hakkımızı alabilmek için illaki kaba kuvvete mi başvurmak lazım? Kendi kullandığımız malzemeyi mi sökelim?” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.