Diyarbakır Sur’daki inşaat ne zaman bitecek?

Diyarbakır Sur’daki inşaat ne zaman bitecek?
Diyarbakır Sur’da süren yıkım ve yeniden inşa çalışmaları yavaş da olsa sürerken, çalışmaların ne zaman tamamlanacağına dair muamma sürüyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde süren yıkım ve yeniden inşa çalışmalarının ne zaman tamamlanacağına dair net bir açıklama yapılmazken, yasaklı mahallelerdeki faaliyetler yavaş da olsa sürüyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2016’da sona eren çatışmalı süreç sonrasında “Sur’un ihyası” adı altında başlayan yıkım ve yeniden inşa çalışmaları üzerinden 5 yıllık bir süre geçmesine rağmen henüz tamamlanamadı. Sur’daki inşa çalışmalarının ne zaman biteceği konusunda da yetkililerce net bir açıklama yapılmazken, inşaat çalışmaları ve tarihi yapılardaki restorasyon çalışmaları yavaş da olsa sürüyor. Diyarbakır Sur’da süren ve çoğu kez tartışmalara neden olan Diyarbakır Evleri’nin inşa faaliyetlerinin yavaş ilerlemesi bir yana hak sahiplerinin mağduriyeti ve ticari amaçla inşa edilen yapıların paylaşımı konusunda kentte ciddi bir tartışma yürütülüyor.

sur-insaat-tigris.jpg

Ticari yapıların satış yöntemine itiraz

Diyarbakır'da aralarında DTSO, DESOB ve Ticaret Borsası’nın yaptığı ortak açıklama ile Sur’daki konut ve ticari yapıların inşa süreçlerinin birbirinden farklı olarak yürütüldüğü belirtilmişti. Sur’da inşa edilen konut ve ticari alanların ne şekilde satılacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın takdir yetkisinde gerçekleştirilirken, ticari alanların tek tek ihale edilerek satışa sunulması STK’ların tepkisini çekmişti. Ekonomi STK’larının ortak açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti: “Ticari mekanların tek tek satışı yerine Diyarbakır’daki Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla oluşturulacak bir konsorsiyum marifetiyle kent paydaşlarını da katarak Suriçi’ni tekrar bir çekim merkezi haline dönüştürmek, Sur ilçemizin mağdur ailelerine iş ve istihdam alanı olacak şekilde tek merkezden işletilmelerinin daha doğru olacağı inancıyla girişimlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.”

sur-insaat-tigris1.jpg

Emekçilerin hakkı ödenmiyor

Öte yandan Alipaşa’da yapımı süren evlerin inşaatında çalışan işçilerin ve taşeronların 9 ay boyunca ücretlerini alamamaları da kamuoyunda geniş yankı bulmuştu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum