Diyarbakır Surlarında hem onarım hem de yıkım var

Diyarbakır Surlarında hem onarım hem de yıkım var
UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır surları proje dâhilinde bir taraftan onarılırken, diğer taraftan bakımsızlıktan yer yer dökülüyor.

Haber: Norşin Öncel

TİGRİS HABER - UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır Surlarının bazı bölümleri yeteri kadar kontrol altına alınmadığı için taşlar yerlerinden bir bir dökülüyor. Diyarbakır valiliğinin ‘surlarda diriliş başladı’ sloganıyla başlattığı restore çalışmaları devam ederken, diğer taraftan yeteri bakım ve kontrolün sağlanmadığı Ben u Sen burcunun bağlantı kısımlarındaki taşların yerinden söküldüğü görüldü. Vatandaşlardan tarafından yıkılan kısımlar görüntülenerek gazetemize gönderilirken, bakım ve onarım çalışmalarındaki ciddiyetsizliğe dikkat çekildi.

sur-restore-tigris.jpg

“Aşırı risk taşıyor”

Surların sökülen ve dökülen taşlarının görüntüsünün insanlar için tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, aynı zamanda Dünya Kültür Mirası açısından bir kayıp olduğunu vurguladılar. Vatandaşlar, konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu görüntüler Diyarbakır’a yakışmıyor. Surların Dünya Kültür Mirası içerisinde yer alması çok önemli, bunu korumamız lazım. Bir taraftan restore ediyoruz diyorlar, diğer yandan dökülen taşlara tanıklık ediyoruz. Taşların düşmesi ayrıca insanlar için büyük risk. İlgili kurumların surların tamamını kontrol altına alarak, sağlıklı bir restorasyon gerçekleştirmesi gerekiyor.” 

sur-tigris.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.