Diyarbakır TSO Başkanı Kaya: Kısa çalışma ödeneği devam etmeli

Diyarbakır TSO Başkanı Kaya: Kısa çalışma ödeneği devam etmeli
Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kısa Çalışma Ödeneği mart ayında sonlanacak’ açıklamasını değerlendirdi: En az 3 ay daha devam etmeli.

Ali Abbas Yılmaz/Özel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kısa Çalışma Ödeneği’nin Mart sonunda bitirileceğini açıkladı. Pandemi süreci kontrollü normalleşmeye rağmen henüz kontrol altına alınmış değil,  vaka sayıları ise artış gösteriyor. Böyle bir dönemde kısa çalışma ödeneğinin kaldırılması iş dünyasını, istihdamı ve toplumsal yaşamı nasıl etkileyeceği konusunda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile görüştük.

Kısa çalışma ödeneğinin Mart ayında sonlandırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, işten çıkarma yasağı süresince kısa çalışma ödeneğinin verilmesi gerektiğini belirtti.

mehmet-kaya-dtso.jpg

‘Kısa çalışma ödeneği en az 3 ay daha devam etmeli’

DTSO Başkanı Kaya, kısa çalışma ödeneğinin işten çıkarma yasakları süresince devam etmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Pandemi şuan özellikle mutasyona uğramış şekilde tüm dünyada ve ülkemizde yayılıyor. Bununla birlikte pandemi döneminde işten çıkarma yasakları da devam ediyor. İşyerlerinin çalışma kapasitesi de henüz istenilen seviyede değil. İşyerlerinin kapasitesi tedbirler kapsamında yüzde 50 kısıtlanmış durumda. Böyle bir durumda kısa çalışma ödeneğinin sonlandırılması pandemide etkilenme katsayısını oldukça arttıracaktır. Son bir yıldır zaten insanlar öz kaynaklarını tükettiler, kredilere girdiler. İşletme başı kredi oranları oldukça yüksek durumda. Tabii her ne kadar burada kısa çalışma ödeneğinden yararlanma oranı düşük olsa da bölge için önemli bir katkı. Bu süreçte böyle bir ödeneğin sonlandırılması büyük sorunlar yaratır. İşyerleri bu kurallara uyarlarsa kapanmak zorunda kalırlar. İkincisi ise hukuksal sorunlar ortaya çıkar. İşyerleri işçi çıkarmadan boşu boşuna ücret ödeyemez hale gelir. Bu durumda yasal sıkıntılar oluşur ve hukuksal sorunlara sebebiyet verir. Onun için en az 3 ay olacak şekilde yeniden uzatılmalı. İşten çıkarma yasakları ortadan kalkıncaya kadar kısa çalışma ödeneğinin de sürmesi gerektiği kanaatindeyim.”

Erdoğan’ın kısa çalışma ödeneği açıklaması

Kısa çalışma ödeneğinin sonlanacağına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: “ Bu uygulamayı Mart sonunda bitiriyoruz. Ücretsiz izne çıkarılan 2,5 milyon çalışanımıza 10 milyar liraya yakın nakit ödedik. İşsizlik ödeneğinde 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. 3,6 milyar liradan fazla prim mahsuplaşma imkanı sağladık. 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkardık. Verdiğimiz teşvik ve desteklerin tutarı 80 milyarı buldu.”

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.