Diyarbakır Valisi: Sur’da hata yaptım!

Diyarbakır Valisi: Sur’da hata yaptım!
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye kayyumu Münir Karaloğlu, Sur çevresinde bulunan 200 kaçak yapının kamulaştırılarak yıkıldığını belirterek, 3. bölgedeki çalışmalar sırasında bir hata yaptığını söyledi.

TİGRİS HABER -  Karaloğlu, “1. 2. ve 3. bölgede hiç sorun yaşamadık.  Ama 4. bölgede ise o bozguncu takımı gidip vatandaşın kafasını karıştırdı. Bizde dedik ki vatandaş istemiyorsa bırakın kalsın” dedi.

Kürtçe kısa bir konuşma yaptı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyumu Münir Karaloğlu TRT Kurdi TV’ de Ahmet Yukuş’un sunduğu programa konuk olarak kent gündemine ilişkin konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Vali Karaloğlu programın başında Kürtçe kısa bir konuşa yaptı. Kürtçe konuşan Vali Karaloğlu, “Ser Seran, Ser Çavan Hûn Bi Xêr Hatin. (Başım gözüm üstüne hayır içinde geldiniz)” ifadelerini kullandı.

vali-tigris1.jpg

Diyarbakır 33 medeniyete ev sahipliği yapmış

Diyarbakır’ın insanlık ve medeniyet açısından önemli bir merkeze sahip olduğunu dile getiren Vali Karaloğlu, “Bu kent 33 medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir şehirdir. Diyarbakır İslam’a şereflenmiş ilk şehirlerden biri. Mekke’nin fethi ile Diyarbakır’ın fethi arasında 9 yıl var. 1382 yıldır bu şehirde kesintisiz ezan okunuyor. Diyarbakır’da çalışma fırsatı verdikleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza teşekkür ediyorum. Kuracağımız gönül bağı ile bu kentin sorunlarını çözmeye çalışacağız” diye konuştu.

İnsanlar tahribatı da güzel işleri de görecek

Sur’da 6 yıl önce yaşanan hendek ve barikat olaylarına da değinen Vali Karaloğlu, “Diyarbakır son 40 yılını kaybetti. Bu kentin son 40 yılını çaldılar. Terör ve terör destekçileri maddi ve manevi olarak bu kente çok şey kaybettirdiler. Zirvesi de Sur’da yaşanan hendek olayları oldu. Kırsaldan şehre indiler, 12 bin yıllık şehirde tarihi olarak ne varsa hepsini tahrip ettiler. Son 6 yıldır çok hummalı bir çalışma var. Bu sene kısmen yasaklı yere açmayı amaçlıyoruz. İnsanlar orayı gördüğünde tahribatı ve yapılan güzel işleri de görecekler” şeklinde konuştu.

Bozguncular 4. etapta vatandaşın kafasını karıştırdı

Sur’da devam eden restorasyon çalışmalarına ilişkin konuşan Vali Karaloğlu, “Diyarbakır’a gelmeden sosyal medya hesabım üzerinden vatandaşlara ‘ne istiyorsunuz diye sordum’. Birinci sırada Diyarbakır  Surlarının onarılması oldu. İnsanlığın ortak mirası olan surların yapılmasını istediler. Gelir gelmez hemen kolları sıvadık. Burçları temizledik, burçların içinde yer yer 3-4 metre çöpler çıktı. Öncelikle burçların temizliğini yaptık. Sonra Urfa kapıdan 7 kardeşler burcuna kadar olan kısımda ihale yaptık. Restorasyon çalışmaları devam ediyor. Surların dibinde gece konduları gördük. Oralarla ilgili hemen gereğini yaptık. Halkta istedi bu çalışmaları. İnsanlar zaruretten gelip oralarda ev yapmış. İnsanlarla hiç problem yaşamadık. 1.2 ve 3. Bölgeyi tamamladık. Bağımsız 200 evi yıktık, vatandaşla helalleştik. Vatandaşlara yaklaşık 10 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedik. Bu durum kentte büyük bir memnuniyetle karşılandı. Sonra ben bir hata yaptım. 3. Bölgenin yıkımında şöyle bir laf ettim, ‘Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum, bize hiçbir sorun yaşatmadılar’.  Türkiye’nin birçok yerinde kamulaştırma sırasında birçok olay yaşanırken Diyarbakır’da hiçbir şey yaşanmadı. Bende bu nedenlerden dolayı ‘Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum, dedim. Sen misin bunu söyleyen. Hemen bu kente 40 yılını kaybettiren o bozguncu takımı o bölgeye yığıldılar. İngiltere merkezli BBC ‘halk mağdur ediliyor’ diye buradan olumsuz haber yaptı. Biz taaa buradan İngiltere’yi BBC’yi rahatsız etmişiz, onu gördük. 1.2. ve 3. Bölgedeki vatandaşlarla hiç sorun yaşamadık. Ama 4. Bölgede ise, o bozguncu takımı gidip vatandaşın kafasını karıştırdı. Bizde dedik ki vatandaş istemiyorsa bırakın kalsın. Zaten biz Surun etrafını açmışız. Sur’un 5 bin 200 metrelik kısmını dışarıdan dolaşabilmek mümkün hale geldi. Turistler hem içerden hem dışarıdan rahatlıkla gezebilir” ifadelerini kullandı.

vali-tigris.jpg

Kentin imajını yerle bir ettiler

Terör olaylarından dolayı kent imajının bozulduğunu ifade eden Karaloğlu, “Son 5 yılda terörle mücadelede verilen emeğin meyvelerini toplamaya başladık. Terörün bu kente maddi ve manevi zarları oldu. Diyarbakır’ın imajını yerle bir ettiler. Son 5 yıldır huzur ve güven ortamı oluştu. Diyarbakır son 5 yılda yatırımcıların en çok tercih ettiği kentlerden biri. Karacadağ OSB’de ihale yapıldı, şimdi parselleşme çalışmaları var. Bismil ve Silvan ilçelerimizde OSB talebi var. Bismil’de tarıma dönük bir OSB çalışmamız var. Silvan’da da benzeri çalışmalarımız olacak. İmajımızı ve algımızı düzelttiğimiz vakit hem kenti, hem bölgeyi taşıyacak potansiyelimiz var. Diyarbakır genç nüfus bakımından önemli bir yere sahip. Genç işsizimizin yoğun olduğu bir yer. Göreve başlar başlamaz istihdama yönelik iki proje geliştirdik. Biri konfeksiyon, diğeri de çağrı merkezleri. Diyarbakır’da 4 yeni çağrı merkezi kuruldu, kuruluyor. Eleman almaya başlayanlar var, bizim amacımız; Diyarbakırlı vatandaşları kendi doğdukları memlekette iş imkânına kavuşturmak. İnşallah bu imkânları artıracağız” dedi.

sur-tigris.jpg

Türkiye’nin problemi mesleksizliktir

Mesleki eğitimlere önem verdiklerini kaydeden Vali Karaloğlu, geçmişte tartışmalara neden olan açıklamasına dair şunları söyledi, “Bir açıklamam oldu, ‘İşsizlik mi mesleksizlik mi’. Ben hala aynı iddiadayım. Beni Türkiye’nin birçok yerindeki iş adamları arayıp tebrik ettiler. Türkiye’nin şuandaki problemi mesleksizliktir. Bu nedenle gençlerimizi bir meslek sahibi olmasını çok önemsiyoruz. Mesleki eğitim seferberliği başlattık. Bunun içinde Milli Eğitim Bakanlığı, ticaret odası ve borsa gibi birçok kuruluş var. Eskiden çırak eğitim merkezleri vardı, şimdi meslek eğitim merkezlerimiz var. Devlet bu çocukları eğitiyor ve diplomalarını veriyor. Bu çocukları altın bilezik sahibi yapmamız lazım. Bu eğitimlerle kendi işini kurmuş olacak” şeklinde konuştu.

Yüksek sesle söyleyin rahatlayayım

Program sunucusunun, “Zaman zaman iş insanlarıyla görüşüyoruz kalifiyeli elaman sıkıntısından söz ediyorlar” sorusu üzerine Vali Karaloğlu, “Bunu yüksek sesle söyleyin ben rahatlayayım. Türkiye’de bunu söyleyen sanki benmişim gibi bir algı yaratıldı. Muhalif kanallar ve televizyonlar her işsizlik söz konusu olduğunda benim bu konudaki konuşmamı yayınlıyorlar. Aslında ben bu konuda rahatım, ben bir gerçeği söyledim. Söylediğim gerçeği kamuoyunun çoğu da destekledi” ifadelerini kullandı.

Vali Karaloğlu program sonunda ise sunucuya, “Xwedê ji te razî be” (Allah senden razı olsun” dedi.

Bu arada, BBC’nin 11 Şubat tarihinde “Diyarbakır'ın ilk gecekondu mahallesi Benusen, tarihi surların restorasyonuyla yıkılıyor” başlığı ile servis ettiği haberde Valilik, Mimarlar Odası, Muhtarlar ve mahalle sakinlerinden görüş alınarak yer verildiği görüldü. (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.