Diyarbakır Valisine ‘Kürdistan’ linçi!

Diyarbakır Valisine ‘Kürdistan’ linçi!
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Erbil Valisi’nin ‘Kürdistan’ tanıtım albümünü kabul ettiği için, sosyal medyada milliyetçi hesapların hedefi oldu. AK Parti ve DEVA partili siyasetçiler yaptıkları açıklamalarla Vali Karaloğlu’na sahip çıktı.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Erbil Valisi OmedXoşnaw, Mezopotamya Turizm ve Gurme Fuarı’na katılmak için Diyarbakır’a geldi. Xoşnaw, fuarın ardından Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nu da ziyaret ederek, üzerinde “Kürdistan” yazan tanıtım albümü hediye etti. Ziyaret Fotoğrafların basında yer almasının ardından Karaloğlu, sosyal medyada milliyetçi hesapların hedefi oldu. Saldırıların dozunu arttıran bazı kişiler ise, valinin görev den alınması için iktidar ortağı MHP’yi göreve çağırdı.

Parlak tepki gösterdi

Vali Münir Karaloğlu’na sosyal medya üzerinden saldıranların yanı sıra sahip çıkanlar da oldu. Diyarbakırlı AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak, paylaştığı mesajda, tartışmaları hayretle izlediğini söyledi. Parlak, şu ifadeleri kullandı: “Erbil Valisinin nezaket ziyaretinde kendi bölgesel yönetiminin adını taşıyan albümü hediye etmesini başka noktalara taşımak ve gündem yaratma isteği akla ziyandır. 2005 yılında Irak’ta yapılan anayasaya göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabul edilmiştir. Bu bölgesel yönetim ile birçok devlet ilişkiler geliştirmiş, çeşitli antlaşmalar ve görüşmeler yapmıştır. Kürt Bölgesel Yönetimi ile ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması, karşılıklı diyalogun sürdürülmesi için yapılan bütün görüşmeler son derece önemlidir. Kürt Bölgesel Yönetimi ile çeşitli dönemlerde farklı görüşmeler yapılmış üst düzeyde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmiş ve ilişkilerin arttırılması sağlamıştır. Küresel dünyada birçok ülkenin farklı bölgelerle ilişkiler geliştirdiğini dış politikada ülke menfaatlerini koruduğunu görmekteyiz. Bu menfaatleri bir albüm üzerinden tartışma konusu yapmak, gündemi işgal etmek doğru bir yaklaşım değildir.”

parlak-tigris.jpg

Diyarbakırlı AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak

Ülsen: Valiye linç kabul edilemez

Konuyla ilgili açıklama yapan DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’na katılmak üzere Diyarbakır’a gelen Erbil Valisi Omed Xoşnav’ın Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaretinde Vali Karaloğlu’na, üzerinde “Kürdistan” yazan albüm hediye etmesi üzerine yaşanan tartışmaları ve Vali Karaoğlu’na bu nedenle linç derecesinde saldırılması kabul edilemezdir.  Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi veya Irak Kürt Bölgesi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Türkiye tarafından da resmî ve ticari ilişkilerin yoğun bir şekilde devam ettiği Kürdistan Bölgesel Yönetimin Diyarbakır’a ziyareti önemli ve kıymetlidir.  Türkiye kamuoyundaki bir kısım insanların “Kürdistan” kelimesine olan tahammülsüzlükleri ise bugüne ait bir durum değildir. Bu tahammülsüzlük bu ülkeye bu coğrafya hiçbir şey katmayacağı gibi demokratik ve çoğulcu yapının da en büyük düşmanıdır. Bizler, bu coğrafyada yaşayan tüm halklar artık geride kalmış tartışmaların gölgesinden sıyrılmalı ve gerçek demokrasiyi inşa etmenin yol ve yöntemlerini bulmamız gerekiyor. Bu anlamda Diyarbakır Valisinin heyetleri kabulleri ve kendisine hediye edilen Kürdistan albümünü kabul etmesi önemli ve kıymetlidir.

Daha önce de söylediğim gibi Kürdistan kelimesi bu toprakların en güzel kelimelerinden biridir. Bunu kullanmak bu toprakları ayrıştırmaz, birleştirir” ifadelerini kullandı.

ulsen-tigris.jpg

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen

Aydın: Silav li Hewlêrê be

Sosyal medya hesabından Vali Karaloğlu’na destek veren AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın ise, “Kürt kardeşlerimizin idaresindeki Erbil Valisi Diyarbakır’ımıza ziyarette bulundu. Kirli algılara kurban edilmeyecek kadar önemli bir ziyaret oldu.  Kendisini en güzel şekilde ağırlayan Valimiz Münir Karaloğlu’na şehrimiz adına teşekkür ederiz. Silav li Hewlêrê be.” paylaşımı yaptı.

aydin-tigris.jpg

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın

Sözen: Şehit ailelerine dil uzatmayın

AK Partili Aydın’ın bu paylaşımı Şehit Aileleri ve Güvenlik Korucuları Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen’i rahatsız etti.

Aydın’ın sözlerini etiketleyerek yorum yapan Sözen, “Kürdistan“ söylemini savunman ve biz Şehit Ailelerini kirli algı yapıyorlar şeklinde suçlaman tesadüf değilmiş. Geçmişine bir göz atalım dedik. Ne görelim Leyla Zana sevgisinden tutunda neler var neler. Sevdiklerini bu ülke için feda eden ve sizin de özgür şekilde siyaset yapmanıza zemin hazırlayan Biz Şehit Ailelerinin Kürdistan tablosundan duyduğumuz rahatsızlığı “Kirli Algı “ olarak nitelemenizi kınıyorum. Size tavsiyem Şehit Ailelerine dil uzatmayınız” tepkisinde bulundu.

sozen-tigris.jpeg

Şehit Aileleri ve Güvenlik Korucuları Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen

Vali’yi şikâyet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi sosyal medyada etiketleyen Sözen, “ Kürdistan paçavrası İle fotoğraf çekmeyi reddedecek kadar cesareti olmayan Diyarbakır Valisi, yanlışını ifade ettiğimiz için vakit kaybetmeden beni engellemiştir. Senin gibi korkak biri devleti temsil edemez. Derhal istifa etmelisin. Size söyleyecek çok sözümüz var. Lakin Şuan Devletimizin koltuğunu işgal ediyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın İçişleri Bakanımıza olan Saygımızdan dolayı sizi şimdilik sadece istifaya davet ediyoruz. @RTErdogan @suleymansoylu @dbdevletbahceli. Üstelik Zafer kazanmış edasıyla pişkin pişkin sırıtıyorsunuz. Biz sizi Van’dan da kiminle oturup kalktığınızdan iyi tanıyoruz. Diyarbakır’a geldiğiniz günden bu yana Şehit Ailelerimize Gazilerimize Güvenlik Korucularımıza randevu vermiyorsunuz.  Kürdistan diye bir bölge yoktur. Kürdistan söylemi Türkiye düşmanlarına ait bir söylemdir. Siz Devletin Valisi olduğunuzu unutmuş Türkiye düşmanlarının değirmenine su taşıyarak Şehitlerimizin ve Gazilerimizin Aziz hatıralarına saygısızlık ediyorsunuz” şeklinde paylaşımda bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.