VİDEO - Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda yıkım gerginliği

VİDEO - Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda yıkım gerginliği
Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda mezarcılara ait kaçak yapılar yıkılırken, yıkıma tepki gösteren esnaflarla güvenlik güçleri ve zabıta ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Haber: Ali Abbas Yılmaz

TİGRİS HABER -  Belediyenin kendilerine yer gösterilmemesinden şikâyetçi olan mezarcı esnafı, gidecek yerleri olmadığını ve mağdur olacaklarını dile getirdiler. Yeniköy Mezarlığı’nda mezarcılık yapan esnaflardan Hasan Özaslan, “Biz buraya kafamıza göre gelmedik. Belediye bize burayı tahsis etti. Şimdi de gelmiş kalkın diyor. İkide bir yönetim değişiyor bir oraya bir buraya gidiyoruz.  Ne yapalım biz, bin tane insan buradan ekmek yiyor. Açlıktan mı ölelim, hırsızlık mı yapalım? Bize tebligat geldi bir ay içinde burayı boşaltın dediler. Biz de bize yer bulun boşaltalım dedik. Siz devlet olarak yer bulamıyorsanız ben vatandaş olarak hiş yer bulamam. Yer bulsunlar bizi kiraya tabi tutsunlar.”

diyarbakir-mezarlik-yikim.jpg

Mezarlıktaki 25 kaçak yapının yıkımı gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi ise yıkıma ilişkin, 25 mermercinin alandan çıkarıldığını, kaçak yapıların DSİ’nin mezarlığın içinden geçen kanalının üzerinde bulunduğunu ve iş güvenliği açısından da riskli bir durum olduğu açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kaçak yapıların yıkımı sırasında gerginlik çıktı. Mezarcı esnafı kendilerine bir ay önce belediye tarafından alanı boşaltmaları için tebligat yapıldığını, ancak kendilerine yer gösterilmediği için gidecek yerleri olmadığını dile getirdiler.

mezar-tigris-001.jpg

Yeniköy Mezarlığı’ndaki barakaların yıkımı sırasında güvenlik güçleri çevrede yoğun önlem alırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi Zabıta ekipleri de yıkıma eşlik etti. DEDAŞ ve itfaiye ekiplerinin de hazır bulunduğu yıkım sırasında bazı mezarcı esnafları tepki gösterdi. Yıkım sırasında mezarcılarla güvenlik güçleri ve zabıtalar arasında zaman zaman kısa süreli gerginlikler yaşandı.

mezar-tigris1.jpg

Yıkım sırasında bir barakada yangın çıkarken, yaşlı bir mezarcı ise başka bir barakanın üzerine çıkarak bir süre yıkıma direnmeye çalıştı. Yaşlı mezarcıyı ise barakanın üzerinden arkadaşları ikna ederek indirdi.  Yıkım sırasında mezarcıların tepkisi devam ederken,  iş makineleriyle başlayan yıkımda zabıta ekipleri ise barakaların içindeki eşyaları dışarı taşıdı.

diyarbakir-yikim-001.jpg

 ‘Yer bulsunlar bizi kiraya tabi tutsunlar’

Yeniköy Mezarlığı’nda mezarcılık yapan esnaflardan Hasan Özaslan, barakaların yıkımına ilişkin konuşurken, mezarlık yöneticileri ile ilgili iddialarda bulundu, şunları dile getirdiler; “Biz buraya kafamıza göre gelmedik. Belediye bize burayı tahsis etti. Şimdi de gelmiş kalkın diyorlar. İkide bir yönetim değişiyor, bir oraya bir buraya gidiyoruz.  Ne yapalım biz, bin tane insan buradan ekmek yiyor. Açlıktan mı ölelim, hırsızlık mı yapalım? Burada her şey dönüyor, burada dönen yolsuzluk hiçbir yerde dönmüyor. Mezar satıp parasını cebe indiriyorlar. Evrak nerede, yok. Önce gelip yönetimi düzeltsinler. Buradaki hırsızlığı, fuhuş’u, uyuşturucuyu düzeltsinler. Her şey bitmiş gibi gelip fakir fukaranın ekmeğiyle oynuyorlar. Bize tebligat geldi bir ay içinde burayı boşaltın dediler. Biz de bize yer bulun boşaltalım dedik. Siz devlet olarak yer bulamıyorsanız ben vatandaş olarak hiş yer bulamam. Yer bulsunlar bizi kiraya tabi tutsunlar.”

ozaslan-tigris-001.jpg

‘Kalkın gidin diyorlar, nereye gidelim?’

Yetkililer tarafından muhatap alınmadıklarından yakınan mezarcılardan Aydın Özkaplan da şunları söyledi: “Biz diyoruz ki, bizi vergiye tabi tutun, kiraya tabi tutun. Ama hiçbir konuda bize yardımcı olmuyorlar. Bir buçuk aydır Belediyeye, Valiliğe, başvurmadığımız yer kalmadı. Hiçbiri bize yardımcı olmadı. Bizi insan olarak saymıyorlar. Yoksunuz diyorlar. Kalkın gidin diyorlar, nereye gidelim?

ozkaplan-tigris.jpg

‘Bize yer verin diyoruz, yer de yok’

Mezarlık içindeki barakasında yaşamını sürdüren Zülfü Özkaplan ise, gidecek yerinin olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Ben 50 senedir buradayım. Burada yatıp kalkıyorum. Belediye bize buradan kalkın gidin diyor. Bize yer verin diyoruz, yer de yok.” 

zulfu-tigris.jpg

‘Bizi idare edin’

Mezarcılar Dernek Başkanı olduğunu söyleyen bir vatandaş ise şunları söyledi: “Bizi buradan kaldırırlarsa hepimiz farklı suçlara yöneleceğiz. Biz anlatıyoruz ama kimse bizi anlamıyor. Evet, biz burada gayri meşru bir şekilde kalıyoruz, ama insanlar burada ekmek yiyor. Bizi idare etsinler.”

mezar-tigris-002.jpg

Büyükşehir: 25 kaçak yapının yıkımı gerçekleştirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden edinilen bilgilere göre ise, Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan 25 kaçak yapının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım öncesinde kaçak yapıların boşaltılması yönünde esnaflara tebligat yapıldığı ve gerekli sürenin tanındığına vurgu yapıldı.

mezar-tigris-003.jpg

‘İş güvenliği açısından da çok sıkıntılı bir durum’

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yıkıma ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Orada DSİ’nin büyük bir kanalı var, mezarlığın içerisinde alttan geçiyor. Kanalın üstü de geçici olarak betonarme şeklinde kapatılmış. Bazı vatandaşlar ise o alanda kaçak şekilde mermercilik faaliyetinde bulunuyorlar.  Bu durum iş güvenliği açısından da çok sıkıntılı bir durumdur ve bir çökme olduğunda vahim sonuçlar yaşanacak. Buradaki mermercilerin her şeyi kaçak; elektrik kaçak, su kaçak, herhangi bir kayıtları yok. Toplamda 25 adet mermerci var ve bunların mezarlıktan çıkarılma işlemi yapıldı.”

diyarbakir-kacak-yapi-yikim.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum