Diyarbakır ZGL, 129 yıllık tarihinden kaynaklı hakkını istiyor

Diyarbakır ZGL, 129 yıllık tarihinden kaynaklı hakkını istiyor
Ziya Gökalp Anadolu Lisesi Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Ekmekçi, ZGAL’nin Proje Okulu yapılmamasına sitem etti. Ekmekçi, çok önemli şahsiyetleri yetiştiren 129 yıllık tarihi okulun göz ardı edilmesi bizi üzüyor, kaybedilen itibarımızı istiyoruz” dedi. 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır ZGL, hem kentin hem de bölgenin simgesi, önemli eğitim kurumlarının başında geliyor. Çok sayıda ünlü siyasetçiyi, devlet adamını, şahsiyeti yetiştiren 129 yıllık tarihi okulun yaşadığı itibar kaybından duyduğu üzüntüyü paylaşan ZGL’nin emektar eğitimci ve yöneticilerinden Ayten Ekmekçi Tigris Haber’e konuştu.

Diyarbakır Ziya Gökalp Anadolu Lisesi (ZGAL)’nin Proje Okulu yapılmamasına sitem eden Ekmekçi, 2018 yılında kurduğu Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi Yaşatma ve Koruma Derneği çatısı altında yürüttüğü mücadelesiyle, 129 yıllık tarihi okulun itibarını yeniden kazandırmaya çalışıyor.

ayten-ekmekci.jpg

ZGL neden Proje Okulu kapsamına alınmadı?

Proje Okullarına sınavla başarı düzeyine göre öğrenci yerleştirildiğini belirten Ekmekçi, Diyarbakır’da Proje Okulu olan okullara ilişkin şöyle konuştu: “Diyarbakır Anadolu Lisesi, Güler Şevki Özbey Anadolu Lisesi, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi, İMKB Fen Lisesi, Cumhuriyet Fen Lisesi, Aydın Arslan Fen Lisesi, Adnan Menderes Fen Lisesi ve Selahattin Eyyübi Anadolu Lisesi bu kapsama alındı. Ancak çok köklü bir tarihi olan ve Diyarbakır’ın simgesi haline gelen Ziya Gökalp Lisesi Proje Okulu kapsamına alınmadı. 25 Ekim 2018’de Ziya Gökalp Lisesi Yaşatma ve Koruma Derneği'ni kurduk. Okulumuzun eski itibarını kazandırmayı amaçlıyoruz. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü, Vali Yardımcılarını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü bilgilendirdik ama bugüne kadar bize olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmadı. Diyarbakır milletvekillerinden Mehdi Eker, Oya Eronat ZGL mezunlarıdır, ama nedense bu konuya ilgi göstermediler. Bir tek Abdulkadir Aksu, Anadolu Lisesi yaptığımız zaman buna önayak olmuştu. 2010 yılında ZGL’yi sanat okuluna dönüştürmek istediler, buna izin vermedik.”

zgal-(2)2.jpg

TÜBİTAK Projeleri hazırlayan okuldu

Ekmekçi, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi Yaşatma ve Koruma Derneği adına Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığı dilekçede, “1892/93 yılında kurulan ve ülke yönetiminde söz sahibi olmuş mezunlar veren şanlı tarihi başarılarla dolu olan Diyarbakır Ziya Gökalp Anadolu Lisesi, şehrimizin eğitim sembolü olmuştur. 126 yıllık geçmişi olan Okulumuzun ne yazık ki, bu güne kadar derneği yoktu. Geleceğimiz olan gençlerimize ve onları yetiştiren öğretmenlerimize hizmet vermek, tarihi ve kültürel mirasımızı ülkemizin her tarafında tanıtmak, çalışmalar yapmak amacıyla (Ziya Gökalp Lisesi Yaşatma ve Koruma Derneği'ni) oluşturduk. Türkiye de 100 tarihi okullar arasında yer alan okulumuz, ne yazık ki, 2018 tarihinde adrese dayalı sınavsız okula dönüştürüldü. 1994 yılına kadar TÜBİTAK Projeleri, ÖSYM Sınavlarında derece yapan, sayılamayacak kadar sanatçı edebiyatçı, siyasetçi, bürokrasi, akademisyen ve devlet adamı gibi nitelikli insan yetiştiren bu tarihi okulun eski itibarına tekrar kavuşması için SINAVLI (PROJE) okuluna dönüşmesi hususunda gerekli desteklerinizi arz ederiz” ifadelerine yer verdi.

zgal-(3)-3.jpg

Adrese dayalı sınavsız okula dönüştü

Ayten Ekmekçi, ZGL’nin nitelikli okul talebini Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de Bakanlığa ilettiği yazıya benzer bir yazıyla iletti, okulun FEN LİSESİ ya da PROJE (SINAVLI) okula dönüştürülmesini istedi.

ZGL’ye sahip çıkın

1892 yılında eğitim ve öğretime başlayan Ziya Gökalp Lisesi’nin, Türkiye’deki 100 tarihi okul arasında yer aldığını belirten Ekmekçi, ZGL’nin eski itibarını kazanabilmesi için çabalarını sürdürüyor.  ZGL’den mezun olanların ülke yönetiminde söz sahibi olduklarına değinen Ekmekçi, şunları ifade etti: “Çok önemli devlet adamları, siyasiler, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar vb. Ziya Gökalp Lisesi’nden Türkiye’nin dört bir yanından yayılmıştır. Şuan da devlet yönetiminde yer alan ve üst düzeyde bulunan birçok siyaset adamları bu okulun öğrencileri olduğu halde okula pek katkıları olmamıştır. 2010 yılında Sayın Abdulkadir Aksu Bey’in desteğiyle okul Anadolu lisesine dönüştü. Ülkemizde var olan bir çok tarihi okullar (Galatasaray Lisesi, Haydar Paşa Lisesi, Robert Koleji İstanbul Lisesi, Pertevniyal Anadolu Lisesi gibi)’dan öğrencilerin kurdukları dernekler sayesinde sahiplenerek başarılarını günümüze kadar getirmişlerdir. Biz de bu amaçla okulumuzun sorunlarını çözmek amacıyla. 25.10.2018 tarihinde “Ziya Gökalp Lisesi yaşama ve koruma derneği” ni resmi olarak kurduk. Amacımız, başarılarla dolu eğitim tarihine sahip olan okulumuzun öğrencilerine yardım etmek, mezunlar arasında birlik beraberlik dayanışmayı sağlamaktır.  Kurduğumuz dernek sayesinde mezunlarımızı bir araya getirerek, bir asrı soluklandırmak istiyoruz. Bu mezun arkadaşlar okulumuzun rengidir, kimliğidir, hafızasıdır. Okulumuza ve öğrencilerimize hizmet etmeyi amaç edinmektir.”

zgal-(5)-5.jpg

ZGL eski itibarına kavuşmalıdır

ZGL’nin geçmiş dönemlerde her sınıfında en az 30 öğrencinin Tıp Fakültesini kazandığını ancak, gelinen süreçte ZGL’den bir tek öğrencinin bile Tıp Fakültesi’ne yerleşemediğini, okulun eski düzeyinden eser kalmadığını belirten Ekmekçi, şöyle konuştu: “Okulumuzun geçmişteki başarıları, hiç şüphesiz ki toplumun alın yazısını yazan öğretmenler sayesinde olmuştur. Hizmetleri asla unutulmaz, hakları asla ödenmez. Nice başarılarla dolu olan bilgi, spor, resim dalında Türkiye’de derece alan, 1994 yılına kadar TÜBİTAK’tan fizik, matematik, kimya ve biyoloji dalında çeşitli dereceler alan okulumuz ne yazık ki son yıllarda yapılan sınavlarda liseler arası başarı sıralamasında alt sıralarda yer alıyor. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Diyarbakır’da bir çok okul Proje Okulu yapılırken tarihi okulumuzdan olan Ziya Gökalp Lisesi bu kapsama alınmadı. Okulumuz ihmal edildi. Bu okuldan mezun olan İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer döneminde dernek olarak ziyaretine gittiğimizde Proje Okulu için bize söz verdi, ancak olmadı. Bizim dışımızda birçok Anadolu lisesini Proje Okulu yaptılar. Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Bey Diyarbakır’a geldiğinde kendilerine bir yazı vererek bilgilendirdik, bize söz verdiği halde bugüne kadar sonuç alamadık. Bu konuyla ilgili mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tarihi okulun 2021-2022 öğretim yılında Proje Okulu’na dönüşmesini görmek istiyoruz. Okulun eski itibarına ulaşması en büyük temennimizdir. Kaybolan umutlarımızı tekrardan diriltmek istiyoruz dernek olarak. Ülkemizin aydınlığı için lisemize ve değerlerine sahip çıkacağımıza inancımız tamdır.”

ZGL, kentteki nitelikli 19 okulun arasında yok

Bir zamanlar Diyarbakır’ın nitelikli okulları arasında birinci sırada yer alan tarihi Ziya Gökalp Lisesi’nin şimdilerde Diyarbakır’da önde gelen okullar arasında kendine yer bulamamış olmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Ekmekçi, şunları söyledi: “Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 19 Mayıs 2020 günü için hazırladığı “19 okul, 19 yürek, 19 Mayıs” videosu, oldukça anlamlı bir şekilde hazırlanmıştı. Ne yazık ki 129 yıllık Tarihi geçmişi olan Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemini yaşayan ve 1. Dünya savaşına bu okuldan da asker gönderen Ziya Gökalp Lisesi’nin, bu 19 okul arasında yer almaması bizleri üzmüştür. Okulun tarihçesinde de belirtildiği gibi 1892’de Diyarbakır idadisi olarak öğretime başlayan okulumuz 1914-1922 tarihleri arasında öğrencilerin asker alınması nedeniyle okulun lise kısmı kapatılmıştır. Ziya Gökalp Lisesi kuruluşundan beri eğitimin her türlü izlerini taşıyan bir kültür mirasıdır. Bunu korumak mezunlarımızın insanlık görevi olmalıdır. Dönemin ilim irfan ordusu bu okuldan çıkmıştır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.