Diyarbakır’a tarımsal üretim kompleksi kuruluyor

Diyarbakır’a tarımsal üretim kompleksi kuruluyor
Matlı Grubu şirketlerinden Proyem; Bursa-Karacabey, Konya, Tekirdağ-Çorlu, Manisa-Turgutlu, Samsun, Gaziantep, Burdur ve Ankara-Polatlı tesislerine temelini atacağı Diyarbakır yem tesisi ile 9. halkayı da ekliyor.

TİGRİS HABER - Matlı Grubu şirketlerinden Proyem, 2 Eylül’de Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu; Gıda,Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker’in de katılacağı törenle temel atacak. Yem Kompleksi 1 yıl içinde üretime başlayacak. Doğrudan ve dolaylı olarak 1000 kişiye istihdam imkânı sağlanacak.  Tam otomasyonla çalışacak olan tesisin yatırım bedeli ise 250 milyon TL.

proyem-tigris-haber.jpeg

Diyarbakır Yem Kompleksi “yerinde üretim modeli” ile bölge ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Diyarbakır Yem Kompleksi ile hem hammadde alınan çiftçiye hem de yem satılan çiftçiye daha yakın üretim yapılacak ve tarıma çift yönlü katkı sağlanacak. Türkiye’nin en büyük 91. sanayi kuruluşu Proyem’in 9.’sunu hayata geçireceği kompleks ile bölge ve Türkiye ekonomisine değer katılacak.

Üretim kapasitesi

Proyem Diyarbakır, 79.950 m² alan üzerinde kurulacak ve 42.000 m² kapalı alanda konumlandırılacak. Saatte 100 ton yem üretim kapasitesi olan tesis için yıllık 100 bin ton tahıl alımı yapılacak ve bölgedeki tarım faaliyetleri hareketlenecek. Güneydoğu Bölgesi’nde yapımı devam eden baraj ve sulama projeleri ile artacak olan bitkisel ürünlerin hayvan beslenmesinde kullanılmasıyla hem hayvancılığa hem tarıma çift yönlü katkı sağlanacak. Saatte 100 ton mısırı kurutabilen tesis sayesinde mısır ekiminin artışı gerçekleşecek. 150 bin ton depolama kapasitesine sahip tesiste 250 çalışan ve dolaylı iş fırsatlarıyla 1000 kişiye yeni iş fırsatı sunulacak. İlk etapta aylık 10 bin ton ve 5 yıl içinde ayda 20 bin ton sevkiyat gerçekleşeceğinden lojistik sektörüne ve istihdamına da katkıları olacak tesis, çatısındaki güneş enerji panelleriyle de çevreci bir yaklaşımla örnek olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.