VİDEO - Diyarbakır’da 11 milyonluk projeye TKDK engeli

VİDEO - Diyarbakır’da 11 milyonluk projeye TKDK engeli
Diyarbakırlı iş insanı Fatih Alakuş’un 11 milyonluk yatırım projesi, Diyarbakır Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumu Başkanlığı’ndan 3 defa ret yedi.


Gönül Morkoç

TiGRİS HABER - Diyarbakırlı iş insanı Fatih Alakuş’un 11 milyonluk yatırım projesi, Diyarbakır Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumu Başkanlığı’ndan 3 defa ret yedi. Alakuş, müfettiş incelemesi ile projenin yüzde 53’ünü kabul ettirdi, tamamının kabulü için hukuk mücadelesi başlattı.

Diyarbakırlı iş insanı Fatih Alakuş’un sahibi olduğu Sunshineİnternational İnşaat Otomotiv İthalat İhracat Sanayi Şirketi adına, 2021 yılının Nisan ayında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakır İl Koordinatörlüğüne proje başvurusu yaptı. Alakuş, IPARD II programı kapsamında, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu ve modernizasyonunu yapacağı ceviz kırma işletmesi için, kırma, ayıklama, paketleme, binanın yenilenmesi, makine ekipman desteği istedi. Ancak,10 milyon 917 bin liralık proje kabul edilmedi, eksikliklerin tamamlanması için 16 Temmuz 2021’de şirkete geri gönderildi. Eksiklikler giderilerek, TKDK’ya gönderilmesine rağmen, proje yine reddedildi.

İki kere daha reddedildi

Fatih Alakuş, ret kararında ‘hatalı ve haksız’ kesintiler yapıldığını belirterek itiraz hakkını kullandı, ancak sonuç alamadı. Alakuş’un itirazı 16 Kasım 2021’de reddedildi. Alakuş, 1 Aralık 2021’de ikinci kez projenin reddine itiraz etti ancak, bu itirazdan da sonuç alamadı. İlk iki ret kararında projenin eksikleri gerekçe gösterilirken, son ret kararında ise itirazın süresi içinde yapılmadığı ileri sürüldü.

proje-dava-tigris.jpg

Mahkemeye taşıdı

3’üncü başvurudan sonuç alamayan Fatih Alakuş, müfettiş talebinde bulundu. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının görevlendirdiği müfettiş yaptığı inceleme sonucunda, Alakuş’un haklı olduğuna karar vererek, projenin yüzde 47 kesinti ile uygulanmasına karar verdi. Projesinin kasıtlı şekilde reddedilip kesintiye uğratıldığını düşünen Alakuş, Avukatı Ömer Yıldız aracılığı ile Ankara 6’ıncı İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

‘Kasıtlı reddedildi’

Avukat Ömer Yıldız dava dilekçesinde, TKDK Diyarbakır İl Koordinatörlüğü’nün Yerinde Kontrol Birimi’nde çalışan uzmanların projeyi ‘kasıtlı’ olarak ret ettiklerini ileri sürdü. Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Projemizde görevli uzmanlar projeyi ilk etapta ret ederek daha sonra tekrar incelemeye alarak kurum prosedürlerinde geçen ‘yüzde 50’den fazla kesinti olması durumunda proje ret edilir’ ibaresine göre hareket edip gerekçesiz, kurumun mevzuatlarını ve kontrol prosedürlerini hiçe sayarak kontrollerini uygun bir şekilde yapmaması, yetki verilen görevini kötüye kullanmasından dolayı projenin reddine sebebiyet vermişlerdir.”

Girişimciler desteklenmeli’

Tigris Haber’e konuşan Avukat Ömer Yıldız, projenin ilk verildiği şekli ile kabul edilmesi için hukuki süreç başlattıklarını söyledi. Yıldız, “Müfettiş raporu uyarınca projede yine bir kesinti yapıldı. Tam olarak geçmediği için, hukuken dava açtık. Projenin ilk hali ile müvekkilimin sözleşmeye davet edildiği miktar arasında ciddi bir fark var. Memurların idari olarak kusurlu olduğunu düşünüyoruz. Müfettişlerin yaptığı kesinti bizce doğru değildir” dedi. Yıldız, Diyarbakır ve bölge illerinde sanayinin gelişmesi için iş insanlarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Hatalar, eksikler olsa bile idari memurların, eksiklerin ve hataların giderilmesi yönünde hareket etmeleri gerekirken projenin ret edilmesi yönünde hareket ettikleri müfettiş raporuyla ispatlandı” dedi.

Yıldız, davanın olumlu sonuçlanması durumunda, kur farkından oluşan zararın karşılanması için de tazminat davası açacaklarını ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.