Diyarbakır’da 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı açıldı

Diyarbakır’da 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı açıldı
Diyarbakır 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı, bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. 82 firmanın katıldığı fuara, Kürdistan bölgesinin Ticaret Oda başkanları çıkarma yaptı.

İnşaat sektörünü bir araya getiren Diyarbakır 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı, 82 firmanın katılımıyla bugün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuara Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Kürdistan Mutahitler Birliği Başkanı Bashar Barzani, Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil El-Hayyat, Duhok Ticaret Odası Başkanı Eyad Abdulhelim, Batman Ticaret Odası Başkanı Abdülkadir Demir, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Diyarbakır Organize Sanayi Başkanı Aziz Odabaşı'nın yanı sıra İran, Ürdün ve Almanya’dan heyetler katıldı.

Kaya ve El-Hayat Tigris Haber’e konuştu

fuar-foto-(5).jpg

Burada yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, stant kuran firmaları tek tek ziyaret ederek bilgi aldı. Ziyaretlerin ardından Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil El-Hayyat ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya Tigris Haber’e açıklamalarda bulundu.

Fuar, Kürdistan ve Türkiye ticareti açısından önemli

Fuarın, daralan inşaat sektörüne nefes olduğunu belirten Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil El-Hayyat, “Sosyal ve ekonomik alanda Irak ve Türkiye'nin ciddi bir şekilde birbirlerine ihtiyacı var.  Bu anlamda fuarı önemsiyoruz. Kent ve bölge ekonomisinin kalkınması için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve arkadaşlarının ciddi bir gayreti var, bu çalışmalarından dolayı kendilerini kutluyorum. Kürdistan, Irak ve Türkiye arasında Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlı olabilmesi adına bu fuarların çok önemli olacağına inanıyorum. Türkiye ve Kürdistan DAİŞ'E karşı bir savaş verdi. Öyle umuyorum ki savaşın son bulması hem ekonomi hem de Türkiye, Irak ve Kürdistan arasındaki ilişkiler daha ılımlı daha iyi bir hal alacak. Özellikle Ekonomik alanda bu üçlünün tamamlanacağını umuyorum” dedi.

Dış ticaret rakamlarının artması gerekir

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise, “Türkiye’nin genelinde ekonomik anlamda bir kriz olduğunu görebiliyoruz. Bu durumdan çıkmak gerekiyor. Bunun içinde temel anlamda iki üç tane yapmamız gereken işler var. Birincisi ve en önemlisi de ihracatı arttırmak, dış ticaret rakamlarını arttırmak bunun için herkese görev düşüyor. Herkesin bu anlamda adım atması gerekiyor. Atması gereken adımlar, komşularımıza mal satarak veya komşularla ticaret yaparak başlatmamız gerekiyor. Eğer biz komşularla ticaret yapamıyorsak başka alanlara mal satma şansımız yok. Diyarbakır’ın hem fuar anlamında önemli bir potansiyeli var. İnşaat fuarları Türkiye’nin her yerinde yapılıyor ama TÜYAP yetkilisinin yaptığı açıklamaya baktığımız zaman inşaat fuarlarının geçen yıllara göre en fazla ivme kazandığı tek yer Diyarbakır. Bir tarafta gerileme varken bir tek Diyarbakır fuarında hem katılımcı sayısı hem de ziyaretçi sayısı anlamında geçen yıla göre daha üst seviyelere çıkmış. Bu durum Diyarbakır’da iki şeyin hızla geliştiğini gösterir. Birincisi fuarcılık; Diyarbakır fuarlar kenti oldu. İkincisi inşaat sektörü Diyarbakır’ın en önemlisi. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan 200 firmanın yüzde ellisi inşaat alt yapı ve üst yapı ürünleriyle uğraşıyor. Diyarbakır istihdamında inşaatın payı birinci sırada. Diyarbakır’da inşaat şirket sayısı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Böyle bir organizesi olan kentte inşaat çok önemli. Bunu sadece kent içinde veya bölge içinde düşünmekte doğru değil. Tam da bizim yaptığımız gibi bugün Musul’da büyük bir yıkım var ve Musul onarılacak. Suriye’de çatışmalar var. Burada etkin olacak sektör birinci sırada inşaattır. Biz bu ilişkiler üzerinden oraların onarımda da bölge olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Diyarbakır olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Kardeşlerimiz olan Erbil, Süleymaniye Odalarıyla ve oradaki iş insanlarıyla oluşturacağımız ortaklıklarla orada bizler söz sahibi olmak istiyoruz. Çünkü oranın yıkımında en büyük mağduriyeti Erbil, Diyarbakır, Urfa, Mardin çekti. Onarımında da bizlerin söz sahibi olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2019-03-14-at-16.00.38.jpeg

Fuar 4 gün açık kalacak

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde kurulan fuar komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz, fuarın 4 gün boyunca ziyaretçilere açık olacağını hatırlatarak, “Türkiye’nin farklı illerinden fuarımıza 82 firma katıldı. Bu firmalar dışında Irak, İran, Ürdün, Mısır ve Almanya’dan heyetler geldi. Fuarın, durağan ekonomiye bir hareketlilik getireceğini umuyoruz. Ortadoğu’ya hitap eden fuarımıza 4 gün içinde 100 bin ziyaretçi bekliyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.