VİDEO - Diyarbakır’da Anaokulunun karşısına baz istasyonu kurdular

VİDEO - Diyarbakır’da Anaokulunun karşısına baz istasyonu kurdular
Anaokuluna 100 metre mesafenin altında kurulan baz istasyonuna tepki gösteren vatandaşlar çocuklarının sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu dile getirdiler.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

TİGRİS HABER - Kaynartepe Mahallesi sakinleri baz istasyonuna karşı imza toplayarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’na kurulan baz istasyonu halkın tepkisini çekiyor. Elektromanyetik Radyasyon (EMR) yayan baz istasyonlarının okul, hastane, çocuk parkları gibi duyarlı mekanların 300 metre uzağında kurulması uzmanlar tarafından savunulurken, Bağlarda Anaokulu ve bir çok okulun bulunduğu alana 100 metre mesafenin altında kuruldu.

diyarbakir-anaokul.jpg

Bağlar Kaynartepe Mahallesi esnaflarının ve mahalle sakini vatandaşların tepki gösterdiği baz istasyonu, yaklaşık bir hafta önce kuruldu. Baz istasyonlarının hiçbir yerleşim birimine 100 m den yakın olmaması gerekirken, Anaokuluna yakın mesafede kurulan baz istasyonu çocukların sağlığını tehdit ediyor.

diyarbakir-baglar.jpg

Yerleşim yerleri tehdit altında

Kaynartepe Mahallesi sakinlerinden Eşref Yaşar, okullara ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede kurulan baz istasyonunun halkın sağlığına tehdit oluşturduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bir hafta önce kuruldu. Mahalle sakinleri ve okul müdürünün bilgilendirildiği söyleniyor fakat bu ne kadar doğrudur bilmiyoruz. Baz istasyonunun bu kadar yakın mesafede kurulması insan sağlığına zararlıdır. Baz istasyonunun yaydığı radyasyon tüm canlılar için zararlıdır. Özellikle de anaokulu ve okulların bulunduğu bir alanda çocukların sağlığı açısından büyük sıkıntı yaratır. Anaokulu var evler var ve bu halk sağlığına ciddi zarardır. Buraya kurulan baz istasyonunun kaldırılması gerekir.”

esref-yasar.jpg

 Baz istasyonlarını uzağa kurun

Koşuyolu Parkı’nda esnaflık yapan Ramazan Yörük ise, yerleşim yerlerine çok yakın mesafede kurulan baz istasyonuna ilişkin şunları söyledi: “Baz istasyonunun halk sağlığına verdiği zarardan kaynaklı burada kurulmasına karşıyız. Evlere ve okullara çok yakın mesafede kurulduğu için mahalle sakinleri olarak şikâyette bulunacağız. Baz istasyonlarının yaydığı radyasyonun yakın mesafede insanlar üzerindeki zararları biliniyor. Bunun için bunların daha uzak yerlere kurulması lazım.”

ramazan-yoruk.jpg

Baz istasyonları okullardan uzak olmalı

Mahalle sakinlerinden Edip Türkyılmaz, baz istasyonunun yakın mesafede olmasına karşı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Baz istasyonunun okula yakın olması iyi bir şey değil. Baz istasyonu radyasyon yayan bir şeydir ve yakında kreş olduğu işin çocukları daha fazla etkiler. Bence bu durum olumlu değil. Başka yere kurmuş olsaydılar daha iyi olurdu.”

edip-turkyilmaz.jpg

Okullardan ve toplu yaşam alanlarından uzak olmalı

Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Bölge Temsilciliği Başkanı ve Çevre Yüksek Mühendisi Canfidal Boldaş, baz istasyonlarının çevreye verdiği zararlara ilişkin şunları söyledi: “Öncelikle belirtmek gerekir ki teknoloji doğru kullanıldığı zaman hayatı kolaylaştırırken yanlış kullanım durumunda ise insan hayatını tehlikeye atabilmektedir. Her geçen gün sayısı artan baz istasyonları da sağlığımızı olumsuz yönde tehdit etmeye devam eden teknolojilerdendir. Çünkü Baz istasyonlarının maruziyet sınırına dikkat edilmemesi durumunda yaymış olduğu elektromanyetik dalgalar; genel olarak stres, yorgunluk hissi, baş ağrısı, uyku bozukluğuna sebep olabileceği gibi kanser, kısırlık, genetik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına da sebebiyet verebileceği bilimsel makalelerde belirtilmektedir. Durum böyle biliniyorken bile maruziyet sınırı ELECO 2014 Bursa Sempozyumu sonuçlarında okul, hastane, park alanları gibi duyarlı mekanlara minimum 300m mesafede olması gerekliliği ile park ve çocuk oyun alanları içine konulmaması hususu belirtilmiştir. Ancak maalesef ülkemizde okul, hastane gibi hassas kullanım alanlarına çok yakın hatta park ve çocuk oyun alanlarının içinde de bir şekilde konumlandırılabiliyor. Baz istasyonlarının yaymış olduğu elektromanyetik dalgalardan öncelikle çocukların korunması gerekir. Çünkü çocukların bünyeleri olumsuz reaksiyon göstermeye daha müsaittir. Bunların zararlı etkileri hemen fark edilmez. Sebebiyet vereceği olumsuz etkiler bazen 10-15 yıl sonra bile ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda ilgili mercilerin teknolojiyi doğru kullanma noktası ile baz istasyonunun kurulamayacağı alanlar ve maruziyet sınır uzaklıkları hususunda duyarlı ve hassas olmalarını tavsiye diyorum.”

canfidal-boldas.jpeg

Uyku bozukluğu, depresyon, baş ağrısı yapıyor

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise baz istasyonlarının insan sağlığına etkilerine ilişkin şöyle konuştu: “Baz istasyonları ile İlgili yapılan bazı araştırmalarda sağlık riski taşıyabileceğine dair işaretler var. Uyku bozukluğu, depresif semptomlar, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü tespit edilen semptomlardır.”

elif-turan.jpeg

Öte yandan Kaynartepe Mahallesi sakinleri baz istasyonuna karşı imza toplayarak Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundular.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.