Diyarbakır’da asfalt ve mıcır ihalesinde büyük vurgun!

Diyarbakır’da asfalt ve mıcır ihalesinde büyük vurgun!
Kayapınar Belediyesinde asfalt ve mıcır ihalesi ve sonrasında yapılan usulsüzlükler ortaya çıkmasına, sözde soruşturma başlatılmasına rağmen herhangi bir işlemin yapılmadığı öğrenildi

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçe belediyesindeki adrese teslim asfalt ve mıcır ihaleleri sonrası dökülmesi gereken mıcır malzemelerin taşındığı kamyonların kantarda tartılmadığı halde tartılmış gibi gösterildiği, ihaleyi organize eden kişilerin bu yolla haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı.

5.jpg

Kayapınar Belediyesinde asfalt ve mıcır ihalesi ve sonrasında yapılan usulsüzlükler ortaya çıkmasına, sözde soruşturma başlatılmasına rağmen herhangi bir işlemin yapılmadığı öğrenildi. Belediye içinde görev yapan bir ekip tarafından organize edilen asfalt ve mıcır yolsuzluğundan elde edilen 20 milyon TL’lik haksız kazancın bu ekip arasında paylaşıldığı konusu da belediye içinde gündem olmasına rağmen, şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmadığı da ortaya çıktı.

Hiç sahada olmadığı halde kâğıt üzerinde görevlendirmelerin yapıldığı, sahaya mıcır dökülmemesine rağmen, döküldüğü yönünde kayıtlar oluşturuldu. Kantarda iki kez tartılan kamyonların sahaya bir kez mıcır döktüğü tespit edilmesine rağmen, sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmaması belediye içindeki şebekenin ne kadar güçlü olduğuna da işaret ediyor.

3.jpg

Kâğıt üzerinde görevlendirme yapıldı

Kâğıt üzerinde görevlendirilen ve sahada hiç görev verilmeyen personelin mıcır işinde hazırlanan 3.000.000,00 TL’lik hak edişi incelerken ortaya çıkardığı yolsuzluğun bilinmeyen boyutlarının ne olduğu konusunda iddialar olmasına rağmen gerçek rakamın ne olduğunu henüz netleştirme imkânı olmadı. Ancak, sadece bir ihaledeki asfalt ve mıcır yolsuzluğunun 20 milyon TL olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, mıcır ile ilgili yolsuzluk iddialarını inceleyen Fen işlerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı, 12.320.000,00 TL’lik mıcır ihalesi işinde yolsuzluk yapıldığını, yolsuzluğun belediyede hiçbir vasfı olmayan 4 işçisi tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti, durumu üstlerine raporladı. Bu rapor üzerine 3 milyon TL’lik hak ediş ödenmek üzere iken durduruldu, belediye karıştı.

6.jpg

Vasıfsız işçilere gözdağı verildi

Yine belediye içinden çok yakın edindiğimiz bilgiler ışığında bundan sonraki gelişmeler şöyle cereyan etti;

“Bu 4 vasıfsız işçi, kendilerinin hiçbir işte imzalarının ve yetkilerinin olmadığını, kontrolörler, müdürler ve başkan yardımcılarının talimatlarını uyguladıklarını anlattı. Mıcır işindeki yolsuzluğun küçük olduğunu, asıl yolsuzluğun asfalt işinde olduğunu beyan etti. Bunun üzerine bu 4 vasıfsız işçi, tehdit edilerek temizlik işlerine gönderildi. Ancak, bu olayın ortaya çıkması üzerine mıcır yolsuzluğu ile ilgili hazırlanan 3 milyon TL’lik hak ediş ödemesi de durduruldu. Kayyum Belediye Başkanı, asfalt ve mıcır işleri ile ilgili soruşturma açmış, ancak, soruşturma için görevlendirilen başkan yardımcısı, 4 vasıfsız işçi üzerinden yürüttüğü soruşturma, 4 işçinin de başının ağrımayacağı şekilde kapatıldı.”

Asıl yolsuzluk asfaltta

Edindiğimiz bilgiler ışığında yaptığımız araştırmada, asıl büyük yolsuzluğun asfalt işinde gerçekleştiğini de gözler önüne serdi. 04.08.2022 tarihinde sözleşme imzalanan birinci asfalt ihalesinin tutarı 36.481.250,00TL, 09.09.2022 tarihinde imzalanan 2. Asfalt ihalesinin tutarı ise 32.321.000,00 TL Toplam 69 milyon TL tutarındaki iki ihale ile ilgili yolsuzluk melesi de matbaadan basılan sahte makbuzların ortaya çıkması ile patlak verince soruşturma başlatıldı, ancak, aradan 4-5 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili herhangi bir adım atılmadı.

2.jpg

Kayapınar Belediyesindeki asfalt ve mıcır ihaleleri ortak organizasyonla yapıldığı yönündeki bilgilerin yanı sıra iddialarda dudak uçuklatan cinsten.

Örneğin:

Kantara tartıma giden bazı kamyonlar 2’şer kere tartılmış. Tartılan kamyonlar aynı kilo gelmemesi içinde stadyum etrafındaki yollara her kamyondan 200-300 kilo boşaltılmış ve tekrar tartım yapılmış.

Kantarda hiç tartılmayan yaklaşık 150 kamyon için matbaadan sahte fişler basılmış, ‘asfalt döktük’ diye sunulmuş. Dökülmeyen asfalta karşılık alınan para ise 9 milyon TL, bu sadece matbaalardan basılan sahte makbuz karşılığı edinilen haksız bir kazanç.

Bu yolsuzlukların içerisinde yapılan asfalt işinin kalitesi ise başlı başına bir skandal. Özellikle Huzurevlerinde yapılan asfalt işi daha üzerinden bir yıl bile geçmemesine rağmen eski haline dönmüş durumda.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum