Diyarbakır’da aşılama durma noktasına geldi

Diyarbakır’da aşılama durma noktasına geldi
Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Diyarbakır’da da aşılama durma noktasına geldi. Kentteki aile hekimleri, kararsızların ikna edilmesi gerektiğini söylüyor.

TİGRİS HABER - Dünyada Kovid-19 can almaya devam ediyor. Günlük yeni Kovid-19 pozitif hasta sayısının 23 bin, koronavirüse bağlı vefat sayılarının da günlük 200’ün üstünde olmasına rağmen vatandaşın aşı yaptırmamasının endişe verici olduğunu söyleyen aile hekimleri, aşılamanın durma noktasına geldiğini belirterek yeni tedbirlerle özellikle aşı kararsızlarının ikna edilmesi gerektiğini bildirdi.

Diyarbakır 2. Dozda yüzde 60 civarında

Aşılamadaki düşüşün sadece Diyarbakır’da değil, bölge illerinde de benzer durumun yaşandığına dikkat çeken hekimler, bu düşüşe neden olarak ise aşı reddini gösteriyor. Son dönemlerde oluşan aşı reddi kavramı ile insanların aşılamada tereddütler yaşadığını belirten hekimler, “Maalesef vatandaşlarımız kötü örnekleri konuşuyorlar. Bu nedenle Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Diyarbakır’daki aşılamada bir düşüklük var. Diyarbakır birinci doz aşıda yüzde 75 civarında.  2. Dozda ise Türkiye ortalamasında yüzde 60 civarındayız” bilgisini paylaştı.

Denetimler sıklaştırılmalı

İl Hıfzısıhha Kurulu kararı ile toplu çalışma alanlarında denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirten hekimler, “İl Hıfzısıhha Kurulu, Okul servis şoförleri, kafe restoran çalışanları,  sanayi esnafı, fabrika atölye çalışanları gibi toplu alanlarda denetimlerini sıklaştırmalı. Yine kişileri aşı yapma noktasında bilgilendirici afişler asabilir. Aynı zamanda iş verenlere de büyük görevler düşüyor. İşyeri ve sanayi bölgelerinde işverenlerin işçileri aşı konusunda ikna edici şekilde çalışmalar yapabilir” diye konuştu.

6 kişiyi bir araya getiremiyoruz

Öte yandan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, son dönemde günlük aşı sayısının çok azaldığına dikkat çekti. Dildök, “Ben 5 birimlik bir ASM’de çalışıyorum. Aşılamanın yoğun olduğu dönemde her doktor arkadaşımız en 150 aşı yapıyordu. Bugün 6 kişiyi bir araya toplamakta zorlanıyoruz. Aşı olması gereken 12 yaş üstünde yüzde 50’ye ulaşıldı. Geriye kalanlar aşı karşıtları ya da aşı kararsızları. Bu kişilerin de ikna edilmesi gerekir. Koronavirüs aşısının 5 yaş üstü çocuklardaki klinik çalışmaları olumlu sonuçlandı. Birçok ülke bu yaş grubundaki çocukları aşılamaya başladı. Bilimsel veriler bu yaş grubunda koronavirüs aşısının etkinliğini ve yan etkisinin bulunmadığını gösteriyor. Bizde de bir süre sonra 5 yaş üstüne aşılamaya geçilecektir. Toplum bağışıklığının sağlanması için toplumun yüzde 70’nden fazlasının aşılanmış ya da hastalığı geçirmiş olması gerekir. Nüfusumuzun büyük bir bölümünün gençlerden ve çocuklardan oluştuğunu düşünürsek, toplum bağışıklığı için de bu yaş grubunun aşılanması önemli” şeklinde konuştu.

Anne babalar aşılarını yaptırmalı

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların hastalanmaya başladığını ve eve taşıdıkları virüsle hane halkının enfekte olduğunu vurgulayan Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, okulların açık tutulabilmesi için bütün anne babaların koronavirüs aşısı yaptırmaları gerektiğini anlattı.

Anne babaların ikna edilebilmesi için çocuklardan yardım alınabileceğini ifade eden Dr. Dildök “Aşılar uygulanmaya başladıktan sonra yaşanan pandemi, aşısızların pandemisidir. Diğer konulardan da bildiğimiz gibi çocukların anne babalarını uyarmaları ve ikna etmeleri birçok kişiden daha kolay. Burada öğretmenlere iş düşüyor. Öğretmenler, çocuklara aşılanmanın önemini anlatarak anne babalarını aşıya yönlendirmesi konusunda bilinçlendirebilirler” diye açıkladı.

Gebeler aşıda tereddüt ediyor

Aşı konusunda en büyük tereddüt yaşayan kişilerin gebeler olduğunu söyleyen İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serkan Özbakış geçtiğimiz yıl koronavirüse bağlı hamile ya da yeni doğum yapmış kişilerde ölüm oranlarının yüzde 50 oranında arttığını belirterek “Bu yıl geçen yıla göre yüzde 50 daha artış oldu. Bu hesapla pandemi öncesi döneme göre anne ölümleri yüzde 225 artış gösterdi. Bu ürkütücü bir rakam. Ne yazık ki, hayatını kaybeden annelerin yüzde 90’ı aşısız. Hangi aşıya ulaştığınız hiç önemli değil. Hamilelerin mutlaka koronavirüs aşısı yaptırmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.