Diyarbakır'da "Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı" düzenlendi
TİGRİS HABER - Diyarbakır'da Hevsel Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı" Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Vali Yardımcısı Muhammet Özyüksel, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Erkan Varol, İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Damla Kılıç ve ilgili kamu kurum müdür ve temsilcileri katıldı.
Toplantıda bağımlılıkla mücadele kapsamında kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar değerlendirilerek alınması gereken tedbirler görüşüldü. İl Sağlık Müdür Vekili Damla Kılıç kapsamlı bir sunum gerçekleştirerek özellikle sağlık hizmetleri, eğitim faaliyetleri ve saha uygulamalarına ilişkin bilgi verdi.
Tedavi süreçleri
Diyarbakır’da Alkol Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkez (AMATEM), Çocuk Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ve Türkiye’de ilk kez Diyarbakır’da kurulan Bağımlılık Danışma ve Eğitim Merkezi (BADEM) ile bağımlılıkla mücadele sürdürülüyor. Kadın ve erkek hastalara bireysel tedavi sunulurken; teknoloji ve davranışsal bağımlılıklar, özellikle de 18 yaş altı bireylerde problemli medya kullanımı gibi konularda da poliklinik hizmetleri veriliyor. Şu ana kadar 784 çocuk ve gence bu merkezlerde hizmet sunuldu.
Ayrıca, aile danışmanlığı, grup terapileri, ev ziyaretleri, gençlik merkezleri, üniversiteler ve denetimli serbestlik sistemindeki bireylerle yapılan çalışmalarla sosyal destek ağı güçlendiriliyor. 15 yaş üzeri bireyler için spor, atölye, meslek edindirme ve ruhsal destek programları uygulanıyor.
Güvenlik sorunu
Toplantıda açıklanan verilere göre; Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü 2025 yılının ilk altı ayında 2.012 operasyon gerçekleştirdi. Aynı dönemde İl Jandarma Komutanlığı da 1.592 operasyon yaptı. Emniyet birimlerince yürütülen “Narko Rehber” eğitim programlarıyla toplamda 47.759 kişiye ulaşılırken, okul çevrelerindeki güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik bağımlılık farkındalık eğitimleri kapsamında 2.400 kişiye ulaşılırken; İl Müftülüğü vaazlar ve konferanslarla sürece katkı sundu. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan öğrencilere ve kamu çalışanlarına yönelik eğitim ve faaliyetler yürüttü.
Tütünle mücadele
Diyarbakır Valiliği ve ilgili kurumlar tarafından yapılan tütün kontrolü denetimlerinde, 2025 yılının ilk altı ayında toplam 2.760.000 TL idari para cezası kesildi, 4 iş yeri kapatıldı. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın memnuniyet oranı %98 olarak ölçüldü. Dumansız hava sahası sistemiyle denetimler 7/24 sürerken, kapalı alanlarda tütün tüketen kişilere 1.406 TL, ihlalde bulunan işletmelere ise 19.476 TL para cezası uygulandı. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlandığı bildirildi.
Toplantıda, tütün ve madde bağımlılığıyla mücadelede denetimlerin artırılması, okul çevrelerinde yasa dışı satışların önlenmesine, nargile sunumu yapan iş yerlerinin denetlenmesinin ve ihlallerin mobil uygulamalar aracılığıyla tespit edilerek işlemlerin aralıksız yapılması kararlaştırıldı.
Kaynak:Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.