VİDEO - Diyarbakır’da bir yıl aradan sonra Newroz kutlanacak

VİDEO - Diyarbakır’da bir yıl aradan sonra Newroz kutlanacak
Diyarbakır’da Kürdistani İttifak Çalışması bileşenleri, Newroz gündemiyle toplandı. İttifak bileşenleri, pandemi nedeniyle geçen yıl alanlarda kutlanmayan Newroz’un bu yıl alanlarda kutlanacağını deklere etti.

TİGRİS HABER - Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri, 2021 Newroz’u kutlamalarının planlamasına ilişkin Diyarbakır Demir Otel’de bir araya geldi. Sabah saatlerinde başlayan toplantıya, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, PDK- T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayettullah Aşitî ile siyasi partiler ve oluşumların temsilcileri katıldı.

newroz-tigris1.jpg

Newroz deklarasyonuna DTK, HDP, DBP, PİA, KKP, PARTİYA AZADİ ve TJA imza attı. Newroz deklarasyonunu Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Deklarasyonun Kürtçesini İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Mehmet Kamaç okurken, Türkçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu.

‘Newroz kardeşlik bayramı, barışın süsü, baharın müjdecisi’

Kürt sorununun Ortadoğu'nun en büyük sorunu olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda “Bu sorunun çözümü Kürt milletinin tanınması ve haklarının teslim edilmesinden geçer. Bu sorunun sorumluları çözümden ve barıştan kaçanlar, krizi ve çözümsüzlüğü derinleştirenlerdir. Newroz bu hedeflere ulaşmak için tarihi misyonuyla en büyük ilhamdır. 2021 Newrozunu " Bizler Newroz ateşiyle direneceğiz, başaracağız" sloganıyla kutluyoruz. Newroz kardeşlik bayramı, barışın süsü, birlikteliğin inancı, baharın selamı ve özgürlüğün müjdecisidir” ifadelerine yer verildi.

Ardından siyasi parti temsilcileri konuşma yaptı.

newroz-tigris2.jpg

‘Newroz ateşini harlayacağız’

Newrozun tarihsel önemine değinen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Kürt halkı için, Ortadoğu halkları için 2021 Newrozu, direnişi büyütmenin, 21’inci yüzyılı Kütlerin yüzyılı olması için önemlidir. Newroz ateşini harlayacağız. Tecridi kıracağız. Newroz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

‘2021 Newrozunun en önemli mesajı Kürt ulusal birliğidir’

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında Kürtlerin ulusal birliğine değindi. Çiftyürek, “Kürt halkı, Newroz’da anma yapar. Neden kutlamadır, kazanımlarını kutluyor. Önemli siyasi mesajlar veriliyor. 2021 yılı Kürt halkı için birlik açısından çok önemlidir. Kürtlerin bir olması gerekiyor. Ancak birlik olmuyoruz. Kürtlere birlik dayatılıyor. O nedenle 2021 Nevrozunun en önemli mesajı Kürt ulusal birliğidir” dedi.

 ‘Bütün insanlar Allah katında eşittir’

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşitî ise, Kuran-ı Kerim’i referans göstererek, tüm milletlerin eşit haklara sahip olduğuna vurgu yaptı. Aşiti, “İktidarlar Kurana sarıldığında ve bunu iktidarları için kullanınca, kuran iktidarlara yardım ediyor diye düşünüyoruz. Bütün insanlar Allah katında eşittir. Mazlum halklar birlik olmadığı sürece, başarıya ulaşamaz. Bugün herkes kendi ölüsüne ağlıyor. Kürtler diğer halklar gibi statü sahibi olmak istiyorsa, birliği oluşturmalıdır. Aksine hiç bir şekilde başarıya ulaşamayız” ifadelerini kullandı.

newroz-tigris4.jpg

‘Bu Newroz Kürt birliğine vesile olacaktır’

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da konuşmasında Kürtlerin birliğine işaret etti. Bayındır; “2021 Newrozu Kürt halkının özgürlüğü ve geleceği için başlangıç olacaktır. Bu Newroz Kürt birliğine vesile olacaktır. Kürt partileri olarak hazırız. Halkımız da ulusal kıyafetleriyle, cesaretle; soykırımlara, Kürt halkına yönelik imha ve inkâr politikalarına karşı direniş ruhuyla Newroza katılmalı” diye belirtti.   

 Buldan iktidarı 2013 ruhuna dönmeye çağırdı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise pandemi koşullarında tedbirlere uyularak  2021 Newrozunu kutlayacaklarını söyledi. Buldan, “Pandemi şartlarını da gözeterek, halkımızın sağlığını gözeterek, Kürt halkının, Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz bayramını coşkuyla, biraz önce ifade ettiğim barışa ve demokrasiye vesile olması temennisiyle kutlayacağız” dedi.

En anlamlı Newroz’u 2013 yılında kutladıklarını belirten Buldan, Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz mesajına atıfta bulunarak, “Eğer okunan deklarasyon dikkate alınmış olsaydı ve orada yazılanlar, söylenenler, ifade edilenler dikkate alınmış olsaydı, bugün Türkiye’de yaşananlar, Ortadoğu’da yaşananlar böyle olmayacaktı” diye konuştu.

 Türkiye halklarının ve Ortadoğu halklarının geleceği, Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için 2013 ruhuna geri dönülmesi çağrısında bulunan Buldan, “Biz eğer gerçek anlamda bir barışı, kardeşliği, demokrasi ve özgürlüğü istiyorsak ve savunuyorsak, bugün yapılması gereken Sayın Öcalan üzerindeki tecridin acilen kaldırılmasıdır. Çünkü tecrit, bir insanlık suçudur. Bu insanlık suçu giderek derinleşmekte ve Türkiye’yi yönetenlerin de AKP hükümetinin de tecridi derinleşmekten ziyade, 2013 ruhuna tekrar geri dönmesinin koşullarının sağlanmasıdır. Türkiye halkları, Türkiye toplumu, toplumsal barış istiyor. Bu toplumsal barış, Kürtleri inkâr ederek olmaz, Kürtlerin diline, kimliğine, kültürüne yasaklar koyarak olmaz. Bizler gerçek barışı ve demokrasiyi ancak ve ancak birbirimizin kimliklerine, dillerine ve kültürlerine saygı duyarak ve kabul ederek gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

newroz-tigris3.jpg

Konuşmaların ardından Newroz meydanlarında seslendirilecek şarkı ve klibin tanıtımı yapıldı ve ardından Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çekildi. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.