Diyarbakır'da CMK yol ücretleri tartışma yarattı: Enflasyon karşısında anlamını yitiriyor
Ardıl BATMAZ
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında avukatlara ödenecek yol ücretlerine ilişkin 2024-2025 tarifesi açıklandı. Yeni tarifeye göre bazı lokasyonlarda ücretlerde yüzde 50 ila 100 arasında artış yapılırken, bazı lokasyonlarda ise, geçen seneye kıyasla beklenmedik düşüş yaşandı.

Diyarbakır Adliyesi ana hizmet binasından Yaşar Şimşek Polis Merkezi Amirliğine giden avukatlara ödenen yol ücreti 2024’te 400 TL iken, 2025’te %25’lik düşüşle 300 TL’ye indirildi. Halil İbrahim Kartoğlu Polis Merkezi Amirliğine giden avukatlara ödenen yol ücreti ise 350 TL'den %14.29'luk düşüşle 300 TL'ye indirildi.

Avukatlar, ekonomik koşullar ve enflasyon oranları göz önünde bulundurulduğunda bazı lokasyonlardaki ücret artışlarının yeterli olmadığını ve enflasyon karşısında bu artışların bir anlam ifade etmediğini belirtirken, bazı lokasyonlarda ise ücret düşüşüne gidilmesini kabul edilemez buldu. Öte yandan, geçen yılki tarifede adliye içindeki mahkeme dosyaları için tutuklular ve tutuksuzlar için ayrı ücretlendirme yapılırken, bu yıl tutuksuzlar için olan ödeme de kaldırıldı.

"Enflasyon Ortadayken Kesinti Anlamsız"
Konuyla ilgili görüş belirten avukatlardan biri, ekonomik şartlara dikkat çekerek, "Her şeyin fiyatı artarken, biz avukatların aldığı ücretlerin düşürülmesi anlamsız ve kabul edilemez. Geçen yılın ekonomik koşullarıyla bugünü kıyasladığımızda bırakın indirimi, en azından enflasyona uygun bir artış beklerdik. Ancak bazı yerlere yapılan kesintiler, avukatların işlerini yapmasını zorlaştırıyor. Adliyeden 5 km uzaklıktaki 10 Nisan Polis Merkezi Amirliğine belirlenen yol ücreti 300 TL iken, 13 km mesafedeki Yaşar Şimşek Polis Merkezi Amirliğine belirlenen yol ücreti de 300 TL. Ücretler hangi kriterlere göre belirlendi? Barodan bu konuda bir açıklama bekliyoruz" dedi.
Ekonomik olarak zorlayan tablo
Bir başka avukat ise, bazı lokasyonlardaki ücret artışlarının yeterli olmadığını ve enflasyon karşısında bu artışların bir anlam ifade etmediğini belirterek,"Her ne kadar bazı yerlere yapılan görevlendirmelerde ücretlerin arttığı görülse de, bu artışlar enflasyon ve ulaşım maliyetlerindeki yükseliş göz önüne alındığında yetersiz kalıyor. Akaryakıt fiyatları, ulaşım giderleri ve diğer maliyetler hesaba katıldığında bu rakamlar hala düşük. Avukatlar zaten zor şartlar altında çalışıyor, bir de CMK görevleri için ceplerinden harcama yapmak zorunda bırakılmamalı. Mevcut düzenleme, adalet sistemine katkı sunan avukatları ekonomik olarak zorlayan bir tablo ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.