Diyarbakır’da elektrik sayaçları direğe tırmandı!

Diyarbakır’da elektrik sayaçları direğe tırmandı!
Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi Fatih Mahallesi’nde DEDAŞ elektrik sayaçlarını direklere taşımak için çalışma yaptı. Mahalle sakinleri ise, kabloların yeraltına döşenmesi yerine gelişi güzel çekilmesine tepki gösterdi.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - DEDAŞ’ın Diyarbakır’ın en yoksul ve en büyük ilçesi olan eski Bağlar’da elektrik sayaçlarını direklere alması vatandaşın tepkisini çekiyor. Elektrik sayaçlarının direklere alınması sırasında kabloların yeraltına alınmasını isteyen mahalle sakinleri, kabloların açıkta bırakılmasının hem görüntü kirliliğine yol açtığını hem de tehlike arz ettiğini dile getiriyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin birçok mahallesinde DEDAŞ, kaçak elektrik kullanımının önüne geçebilmek için sayaçları dışarı alıyor. Mahalle halkının tepki göstermesi üzerine zaman zaman mahalle sakinleriyle DEDAŞ ekipleri arasında gerginlikler de yaşanıyor.

Bağlar’ın Fatih Mahallesi’nde DEDAŞ ekiplerinin elektrik sayaçlarını dışarı alma çalışması sırasında mahalle sakinleri ile ekipler arasında gerginlik yaşandı. Önceki günlerde yaşanan kavgada bazı vatandaşlar gözaltına alınırken, mahalle sakinleri ise göz altına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

‘Kabloların dışarıda olması sakıncalıdır’

Fatih Mahallesi sakinlerinden Zeki Beyaz, elektrik sayaçlarının direklere alınması sırasında kabloların açıkta bırakılmasının tehlike oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: “DEDAŞ diyor ki, elektriğin sahibi benim. Barajlar benim. Ben elektriği keserim, ben veririm. Kimseyi ilgilendirmez, alakadar etmez. Ben yaparım, kabul ederseniz bu etmezseniz bu. Bu zulümdür, sömürüdür. Bunlar hangi yasada var, kanun dışıdır. Biz diyoruz ki, elektrik kablolarını yerin altından götürün. Kabloların dışarıda olması sakıncalıdır. Çocukları elektrik çarpacak, insanların can güvenliği yok. Bir çocuğa bir şey olsa bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Sayaçların bu şekilde dışarı alınması görüntü kirliliği yaratıyor. Enerji Bakanı çıksın konuşsun, bu yapılanlar hangi yasada var? Diyarbakır halkına zulüm yapılıyor. Vatandaş 2 gündür elektriksiz.” 

beyaz-tigris.png

‘Kablolar yeraltına döşensin’

Fatih Mahallesi azalarından Hamdullah Kaymaz da, mahallede 2 gündür elektriklerin kesik olduğunu belirterek, elektrik sayaçlarının direklere alınması sırasında yaşananlara ilişkin şunları söyledi: “Zulüm yapılıyor. Gözaltında olan arkadaşlar var. Saatlerin dışarı alınmasını istiyoruz ama uygun bir şekilde alınsın. Altyapı yapılsın, kablolar yeraltından döşensin.”

kaymaz-tigris.png

‘Hepimiz burada çoluk çocuk dayak yedik’

DEDAŞ ekipleri ile mahalle sakinleri arasında yaşanan gerginlik üzerine gözaltına alınan yakınlarının salıverilmesini isteyen Hatice Demirkaya, “Dün buraya polislerle beraber DEDAŞ ekipleri geldi. Sözde işçiler, hepimiz işçiyiz. Hepimiz Müslüman kardeşiz. Benin 16 yaşındaki kardeşime kablolarla birlikte saldırdılar. Kaynıma da saldırdılar ve ikisi de şuan mahkemede. Onlar bize saldırdı, onlar taciz etti, onlar bizi dövdü, ama olan bizimkilere oldu. Polisler bizi savunması gerekirken onları savundu. Bütün mahalle şahit, kaynımın nasıl dövüldüğüne. Hepimiz burada çoluk çocuk dayak yedik. 16 yaşındaki bir çocuğa kabloyla, tornavidayla, paletlerle hangi hakla saldırabiliyorlar? Madem devlet var, hakim var, savcı var bütün mahalle şahittir, gelip sorsunlar. Madem faturalar düzenli gelecek, sayaçlar direğe çıksın bizim buna isyanımız yok ama her şey faturaya yansıyor. Burada aç susuz insanlar var. Her gün elektrik kesik, su kesik. Ne doğalgaz var ne sıcak su var. Benim eşim, benim kaynım aylardır işsizdir. Hangisi bize sahip çıkıyor? Zaten faturamı ödüyorum. Her ay 300-400 TL faturam geliyor. Kullandığım elektrik belli ama faturaya eklenen vergiler hepsi belli. Ben faturadaki vergileri ödemek zorunda değilim. Zaten vergimi ödüyorum” ifadelerini kullandı.

demirkaya-tigris.png

‘Görüntü kirliliği oluşmasın’

Sayaçların dışarı alınması sırasında oluşan görüntü kirliliğine tepki gösteren Sefer Karaman da şunları ifade etti: “Türkiye’nin hiçbir yerinde kablolar bu halde değil. Batman’da da yapmaya çalıştılar ama kimse bunu kabul etmedi. Valiye gittiler ve sorun düzeldi. DEDAŞ’ın müdürleri kendi evlerinin önünde bu şekil görüntüleri kabul ediyorlarsa biz de kabul edelim. Kimse demiyor sayaçları dışarı almasınlar. Görüntü kirliliği oluşmasın. İlk geldiklerinde söyledik, kabloları yere gömün dedik.”

‘Bizim ne günahımız var?’

İşsiz olduğunu söyleyen Hamit Özbozkurt ise şöyle konuştu: “11 senedir burada ikamet ediyorum. Buradaki insanlar fakirdir. Ben 4 buçuk senedir boşum. Elektriğimi keserlerse ne yaparım. Eşim hastadır ben çöp topluyorum. Bizim ne günahımız var? Başka yerde böyle bir şey yok. Bu Allahtan reva mı?”

‘Müstakil evlerde 600-700 TL proje parası’

deviren-tigris.jpg

Körhat Mahalle Muhtarı Şeyhmus Deviren, sayaçların direklere alınması sırasında vatandaştan alınan proje parasının haksız kazanç olduğunu ve vatandaşı mağdur ettiğini belirterek şunları söyledi: “Körhat, Alipınar, Fatih, Yeniköy, Yunus Emre mahalleleri gibi Bağlar’daki 12 mahallede DEDAŞ’la sorunlar yaşanıyor. Elektrik saatlerimiz direklere alındı. Vatandaş faturaya itiraz ettiği zaman kullandığı elektriğin ne kadar olduğunu ispat edemiyor. Sayaçlar direğe alındığı zaman 220 TL abonman parası alınıyor. Bunu ben de ödedim. Müstakil evlerde ise 600-700 TL proje parası adı altında paralar alınıyor. Bağlar bölgesi fakir olduğu için bundan dolayı sorunlar yaşıyoruz. Mahallede 600 kişilik yardım listesi var, zaten insanlar mağdur, yardıma muhtaç. Diğer ilçelerde, diğer semtlerde böyle bir şey yok. Ofis semtinde böyle bir uygulama yok, elektrik saatleri direkte değil. Kaçak kullanan kişi varsa onlar tespit edilir ama herkesi bundan dolayı cezalandırmak doğru değil. Sayaçların direklere alınmasında kabloların düzensiz bir şekilde bağlanması da tesisat açısından riskli bir durum. Dışarıdaki kablolardan biri yandığında birçok can ve mal kaybına yol açar.  Kablolar yeraltından çekilmediği için tehlike arz ediyor.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.