Diyarbakır'da ete büyük zam yolda

Diyarbakır'da ete büyük zam yolda
Mutfaktaki yangın, fakirin hem cebini hem sofrasını vurmaya devam ederken, Diyarbakır’da kırmızı et fiyatlarına bir yılda ikinci zam yapıldı.

Mahsun Rençber

TİGRİS HABER - Mutfaktaki yangın, fakirin hem cebini hem sofrasını vurmaya devam ederken, Diyarbakır’da kırmızı et fiyatlarına bir yılda ikinci zam yapıldı. Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının besicilerin girdi maliyetlerini karşılamadığını belirterek, 10-15 gün içinde büyük zammın yolda olduğunu söyledi.

Dolar kurundaki yükselme, enflasyonu da yükseltti. Çarşı pazarda fiyatlar adeta el yakar hale geldi. Zam yağmurundan dolayı, market ve mağazalarda etiketler günlük hatta saatlik değişir duruma geldi. Zam yağmurundan etkilenen ürünlerden biri de mutfakların vazgeçilmezi kırmızı et. Geçtiğimiz hafta 60 lira olan dana etin fiyatı 68 liraya yükseldi.  Dana kıymanın kilosu 65 liradan satılırken, 95 liraya yükselen dana bonfileye ise yaklaşmak mümkün değil.

‘Et az zamlandı’

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarının dolar kuruna göre az zamlandığını söyledi. 6 yıl önce 45 lira olan etin, şuan 68 lira olduğunu belirten Atlı, “Girdi maliyetlerinin her kalemine yüzde 200-300 zam geldi. Ancak fiyatları o kadar yükselmedi” dedi.

Besicilikte kullanılan fenni yemin kilosunun 200 liraya yükseldiğini belirten Atlı, “Besiciler girdi maliyetlerinden dolayı hayvanlarını beslemekte zorlanıyor” dedi.

‘10-15 gün içinde zamlanacak’

Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, etin önümüzdeki günlerde 75 liraya çıkacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Üreticiye destek verilmediği müddetçe fiyatlar yükselmeye devam edecek. Önümüzdeki 10-15 gün içinde yeni bir zam bekliyoruz. Bize göre, et fiyatının üreticiyi kurtarması için en az 100 lira olması gerekir.”

İlk zam Mart ayında gelmişti

Mart ayında kemikli kuzu et fiyatına yüzde 10 oranında zam yapılmış, kilosu 58 ile 60 TL arasında satılan kemikli kuzu et fiyatı 65 TL’ye yükselmişti. Geçtiğimiz hafta 65 TL’den satılan kemikli kuzu etin fiyatı 68 TL’ye yükseldi. Kuzu etinin önümüzdeki 10-15 gün içinde 75 lirayı bulması bekleniyor.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.