Diyarbakır’da Ferda Cemiloğlu anması

Diyarbakır’da Ferda Cemiloğlu anması
DOGÜNKAD Onursal Başkanı Ferda Cemiloğlu Diyarbakır merkez Sur ilçesinde düzenlenen etkinlikte anıldı.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER -  8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi ile Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) tarafından etkinlik düzenlendi. Merkez Sur ilçesi Cemil Paşa konağında düzenlenen etkinlikte, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hayatını kaybeden DOGÜNKAD Onursal Başkanı ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Ferda Cemiloğlu anıldı.

Etkinlikte konuşan DOGÜNKAD Yönetim Kurulu Başkanı Rojda Yılmaz, Cemiloğlu’nu anarak: “ Derneğimiz DOGÜNKAD’ın onursal başkanı olan Ferda abla bilgisi, tecrübesi, öngörüleri ve renkli kişiliği ile kadın mücadelesinde her zaman rol model oldu. Bizler için zamansız bir kayıptı. Açtığı yolda onun ışığında yürümeye devam edeceğiz” dedi.

yilmaz-tigris.jpg

DOGÜNKAD Yönetim Kurulu Başkanı Rojda Yılmaz

“İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”

İstanbul Sözleşmesi’ne değinen Yılmaz: “Hala, bizi doğduğumuz andan itibaren belli rollerle ayıran toplumsal cinsiyet eşitsizliği aşılamadı. Fiziksel olanı, psikolojik olanı, ekonomik olanı, duygusal, dijital olanıyla şiddet neden en çok kadınları bulur? Cevabını biliyoruz mutlaka ama bildiğimizi gösteriyor muyuz? Cevaplarımıza sahip çıkabiliyor muyuz? Bu noktada İstanbul Sözleşmesi gibi çözümler, ‘Şiddet neden en çok kadınları bulur?’sorusunun bir cevabıdır. 8 Martta belki de en çok üzerinde durulması gerekendir. Bu Sözleşme kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı önlemek için gerekli tedbirleri içeren bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir. O yüzden, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz diyoruz” şeklinde konuştu.

“Kürt kadınları için büyük bir savaş verdi”

renda-helin-tigris.jpg

Renda Helin Çilalioğlu

Ferda Cemiloğlu’nun kızı Renda Helin Çilalioğlu ise annesinin Kürt kadınları için büyük savaş verdiğini belirterek: “Annem anlatılmaz yaşanır. Çok değişik ve harika bir dönemde enterasan bir kişiliği vardı. Çok evrensel bir kişiliğe sahipti. Türk, Kürt, Alevi, Sunni, kadın, erkek, eşcinsel ayırmazdı;  her zaman ezilenin yanında oldu. Her zaman haksızlığa karşı çıktı. Kadınların her zaman güçlü olması için elinden gelen her şeyi yaptı. Hep evrensel vizyonel bir düşünceye sahip olarak yaşadı. Bize de buna aşılamak için elinden geleni yaptı. Kürt halkı ve kültürü onun için çok değerliydi. Kürt halkı için, Kürt kadınları için bu kadar zor bir coğrafyda onlar için büyük bir savaş verdi. Belki bizimle olan zamandan çaldı ve Kürt halkı ve kadınlar için çok savaştı” dedi.

nevin-il-tigris.jpg

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu üyesi ve Kadın Meclisi Sözcüsü Nevin İl

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu üyesi ve Kadın Meclisi Sözcüsü Nevin İl, yaptığı Kürtçe konuşmada Ferda Cemiloğlu'nu anarak 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar gününü kutladı.

Etkinliğe; Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DSTO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu üyesi ve Kadın Meclisi Sözcüsü Nevin İl, Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Kadın Meclisi üyeleri, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, kadın hakları savunucuları ve yazarlar katıldı.

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.