Diyarbakır'da hayat felç oldu

Diyarbakır'da hayat felç oldu
Önceki gün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı Diyarbakır’ı adeta esir aldı. Gece boyu etkili olan kar yağışı kent merkezinde 25 santimetreyi buldu.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Yağış nedeniyle şehir içi minibüsler ve taksiler çalışmadı. Onlarca kişi, yürüyerek işe gitmek zorunda kaldı. Meteoroloji günlerdir uyarı yapmasına rağmen, yaşanan sıkıntılar "belediye hazırlıksız" eleştirilerine neden oldu.

Diyarbakır'da günlerdir beklenen kar nihayet yağdı. Kar kalınlığı kentin bazı bölgelerinde 10 santimetreye ulaştı. Diyarbakır Valiliği'nin gece yarısı yaptığı duyuru ile okullar tatil edildi. Hamile ve engelli kamu çalışanları ücretli izinli sayıldı. Büyükşehir Belediyesi'nden ve ilçe belediyelerinden üst üste yapılan duyurularda zorunlu olmadıkça araçlarla trafiğe çıkılmaması duyurusu yapıldı.

Yollar kapandı, elektrikler kesildi

Karlı bir sabaha uyanan Diyarbakırlılar da, işlerine gidebilmek için zor anlar yaşadı. Özellikle şehir içinde yaşam adeta durdu. Toplu taşıma araçları ve taksi durakları çalışmadı. İşlerine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişi, yürümek zorunda kaldı. Kentin bir çok mahallesinde elektrik kesintileri yaşandığı için doğalgaz sistemi de devreden çıktı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10'u bulduğu gündüz saatlerinde vatandaşlar, elektrik arızasının tamiri için DEDAŞ'ın müşteri hizmetlerine yüklendi. Meteoroloji günlerdir "Diyarbakır'a kar yağacak" uyarısı yapmasına rağmen, sıkıntılı bir sabaha uyanan Diyarbakırlılar belediyeyi eleştirdi. Kent sakinleri, "belediyenin çalışmalar geç başladığı" eleştirisinde bulundu.

Trafik kazaları oldu

Yollar yeterince tuzlanmadığı için, kentin bir çok noktasında zincirleme trafik kazaları meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, Diyarbakır genelinde 136 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Lice-Bingöl yol ayırımında 11 tır, 22 kişi mahsur kaldı. Mahsur kalanlar Lice Öğretmen Evi’ne sevk edilirken, Bağlar ilçesi Develi Mahallesi’nde 1 tır ve 1 aile, Hani ilçesi Diyarbakır istikameti Karaçalı mevkiinde 10 araç, Siverek yolu Karacadağ girişi mevkiinde 1 minibüs, 12 vatandaş; mahsur kaldı.

Büyükşehir kriz masası kurdu

Mağduriyetlerin giderilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kriz masası kuruldu. Genel Sekreter Ayhan Kardan Başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve AFAD’ın katıldığı kriz masası gelen ihbarları değerlendirdi.

Büyükşehir Belediyesi, kar küreme ve don olaylarına karşı, kırsal ve kent merkezinde 290 personelle 7 kar küremeli tuz atma aracı, 2 kar küreme aracı, 21 greyder, 24 JCB, 9 loder, 2 kamyonet ve traktör olmak üzere toplam 66 araçla çalışma başlattı. 3 bin 750 kilometre yolda karla mücadele çalışması yürüten ekipler, kapalı olan mahallelerin yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdü.

24 saat esasına göre çalışan ekipler, trafik ve yaya güvenliği için gece yaşanacak buzlanmalara karşı kentteki tüm ana arterlerde yol açma ve tuzlama çalışması yaptı.

whatsapp-image-2022-01-19-at-16-46-13-1.jpeg

Vali: Zorunlu olmadıkça çıkmayın

Vali Münir Karaloğlu sosyal medya hesabından vatandaşların mecburi olmadıkça dışarı çıkmamaları için çağrı yaptı. Karaloğlu, şu ifadeleri kullandı: " Kıymetli hemşehrilerim, aman dikkat. Diyarbakır’ımız genelinde etkili olan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle oluşabilecek trafik kazası riskini en aza indirmek için lütfen dikkatli ve tedbirli olalım.”

Okullar iki gün tatil edildi

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Münir Karaloğlu, kentte yaşanan kar yağışı ve devam eden çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Karaloğlu, Meteoroloji’den aldıkları bilgi doğrultusunda Diyarbakır merkez ve İlçelerinde Perşembe ve Cuma günü olmak üzere okulların iki gün tatil edildiğini söyledi.

Vali Karaloğlu, kamu kurumlarında çalışan gebe, engelli ve kronik rahatsızlığı bulanan personelin de iki gün boyunca idari izinli sayılacağını dile getirdi.

Alo 153 7/24 hizmet verecek

Vatandaşlar, meydana gelebilecek olumsuz durumları tüm ekipleriyle sahada olan Büyükşehir Belediyesinin Alo 153 hattına bildirebilecek.

'Kimseyi sokakta bırakmayacağız'

Büyükşehir Belediyesi, evsizlerin sokakta kalmaması için de kampanya başlattı. "Kimseyi sokakta bırakmayacağız" şiarıyla başlatılan kampanyada, zabıta ekipleri, hem devriye atarak hem de vatandaşların bildirmesi durumunda sokakta kalan kimsesizleri araçlarla alarak otellere yerleştirecek. Sağlık İşleri Daire Başkanlığına bağlı ekipler ise sokakta kalan hayvanların yiyecek sıkıntı çekmemesi için “Her Can Bize Emanet” şiarıyla beslenme noktalarına gece mama bırakacak.

Kar temizleme çalışması

Kar yağışının ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ekipleri vatandaşların güvenliğini sağlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Cadde ve bulvarlarda kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapan ekipler vatandaşların yoğun olarak kullandıkları kaldırımları temizliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, gün boyu yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmek için ihtiyaç duyulan merkez ilçelerin kaldırımlarında karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Karla mücadele çalışmalarında personellere kaldırım üzerinde kullanılmak üzere mini kar küreme araçları da eşlik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri kent genelinde ve kırsalda karla mücadele çalışmalarına devam edecek.

Doğum sancısı başlayan kadın hastaneye götürüldü

Kapanan mezra yolu açılarak doğum sancıları başlayan vatandaş hastaneye yetiştirildi. Büyükşehir Belediyesi, yolu kar ve tipi nedeni ile ulaşıma kapanan Hani ilçesi Çardaklı Geybiyan mezrasında doğum sancıları başlayan vatandaşın yardıma koştu.

Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığına bağlı ekipler, kapanan mezra yolunu açarak ambulansın zamanında ulaşmasını sağladı. Yolun açılmasının ardından doğum sancıları başlayan vatandaş ambulansla Hani ilçe Devlet Hastanesine ulaştırıldı.

İlçe belediyeleri de çalıştı

Yenişehir Belediyesi ilçede buzlanmaya karşı bulvar, cadde ve sokaklarda kar küreme ve tuzlama işlemleri başlattı.  Yenişehir Belediyesi karla mücadele ekipleri ilçe merkezi ve mahallelerde yaya ve araç trafiğini rahatlatmak amacıyla kar yağışıyla birlikte tuzlama ve kar temizleme çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Fen İşleri ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı karla mücadele ekiplerinin  7/24 etkin bir şekilde sahada karla mücadele verdiğini belirten Yenişehir Kaymakamı ve Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Beşikci, " Yılın ilk karının yağmasının ardından  vatandaşlarımızın bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için  ekiplerimiz sahaya intikal etmiş bulunmaktalar. İlçemiz genelinde gerekli tuzlama ve temizleme çalışmaları yapılmakta ve bu çalışmalara kar yağışı süresince devam edeceklerdir. Vatandaşlarımızdan ulaşım araçlarına kar lastiği takmalarını, araç antifrizlerini kontrol etmelerini, emniyet kemerlerini takmalarını ve araçlarında zincir bulundurmalarını rica ediyoruz. Ekiplerimiz 7/24 vatandaşlarımızın memnuniyeti ve güvenliği için çalışmaya devam edecektir. " diye konuştu.

whatsapp-image-2022-01-19-at-16-40-23-1.jpeg

Bağlar ve diğer ilçe belediyeleri de vatandaşların mağduriyetini en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Beyoğlu çalışmalara katıldı

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da ekiplerin yürüttüğü kar temizleme çalışmalarına katıldı. Beyoğlu, ekiplerin gece boyu hiç durmadan görev yaptığını belirterek,"Merkezdeki çalışmaları başarıyla tamamladıktan sonra aynı kararlılıkla kırsal bölgelere yoğunlaşacağız. Vatandaşlarımızdan zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamalarını ve kar lastiği başta olmak üzere gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz " dedi. Beyoğlu da vatandaşlara mecburi olmadıkça dışarı çıkmama çağrısı yaptı.

Kayapınar kaymakamı ve belediye başkan vekili yolda kalan aracı itti

Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç, kentte dünden bu yana etkili olan kar yağışıyla mücadele eden ekiplere destek olmak için kar küreme çalışmalarına katıldı.

Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç, İlçe merkezinde Fen İşleri, Temizlik İşleri ve Park Bahçe Müdürlüğü ekiplerince 50’ye yakın araçla devam eden kar ile mücadele çalışmalarını denetledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Cihat Kayhan ve tüm birim müdürlerinin de bulunduğu inceleme sırasında Başkan Vekili Koç, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kardan dolayı kapalı hiçbir cadde ve sokak bırakılmaması yönünde talimat veren Başkan Vekili Koç, denetlemeler sırasında kardan dolayı mahsur kalan bir ticari taksinin kurtarılmasına yardımcı oldu. Aracı kardan çıkarılan sürücü Başkan Vekili Koç, belediyenin tüm birimleriyle ve araçlarıyla karla mücadele çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Vatandaşa çağrı

Başkan Vekili Koç, belediye ekiplerinin yaklaşık dün başlayan kar yağışı ile birlikte karla mücadele ettiklerini belirterek, “Kar berekettir. Oldukça bereketli yağdı. Ancak yaşamı da olumsuz etkiledi. Yol ve kaldırımlar karla kaplandı. Ana arterlerimizi hep açık tuttuk. Ancak bazı ara sokaklarımızda kar birikintileri var. Biz, iş makinelerimiz ve bütün personelimizle birlikte sahadayız. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, acil durum olmadıkça araçlarıyla dışarı çıkmamaları” dedi.

DİSKİ’den uyarı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle su saatlerini dona karşı korumaları konusunda uyarıda bulundu.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, yaptığı açıklamada, su sayaçlarının donma riskine karşı vatandaşların önlem alması gerektiğini belirtti. Aşırı soğukların sayaç ve su borularına zarar verebileceğini kaydeden Tutşi, sayaçların ve su borularının hava ile temas eden açık bölümlerinin cam yünü, bez parçası, talaş ya da boru kılıfı gibi malzemelerle kaplanması gerektiğini dile getirdi.

"Donan sayaçlara ateş ve sıcak su ile müdahale etmeyin"

Abonelerin, site ve apartman yöneticilerinin koruyucu önlemler almaları konusunda uyarıda bulanan Tutşi, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Bazı abonelerimiz donan sayaç ve su borularına ateş veya sıcak su ile müdahale etmektedir. Bu durum sayaç ve su borularına zarar vererek kullanılmaz hale getiriyor. Donan sayaç ve su borularına kesinlikle bu şekilde müdahale edilmemelidir. Donma sonucu patlayan sayaçtan akan su, diğer sayaçların donmasına neden olmaktadır. Bu durumda suyun vanadan kapatılarak kesilmesi ve vakit kaybetmeden DİSKİ ALO 153'e başvurmaları gerekir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum