Diyarbakır’da kadınların 8 Mart etkinliğine ‘yürüyüş’ engeli

Diyarbakır’da kadınların 8 Mart etkinliğine ‘yürüyüş’ engeli
Diyarbakır’daki birçok kadın kurumunun yer aldığı Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DAKAP) düzenlemek istediği yürüyüş ve basın açıklamasına izin verilmedi.

Salih Yeşil - Mahsum Kara

TİGRİS HABER - DAKAP’ın Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Roboski Parkı’nda yapmak istediği basın açıklaması, polis engelline takıldı. İki grup halinde Park Orman’ına giren kadınların burada bir araya gelerek Roboski Parkı’na giderek burada basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Polis ekipleri, yürüyüş yapılacağı gerekçesiyle iki kadın grubunu çembere alarak bir araya gelmelerine izin vermedi.

sekizm3-tigris.jpegPolis ekipleri ile kadınlar arasında yapılan müzakereler sonuç vermeyince, kadınların etrafındaki kalkanlı polis çemberi kaldırılmadı. Çember içinde kalan kadınlar sık sık “Jin jiyan azadi”, “Direne direne kazanacağız”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” gibi sloganlar atarak geç saatlere kadar eylemlerini sürdürdü.

sekizm7-tigris6.jpegSaatlerce kaldıkları polis ablukasında depremde yaşamını yitirenlerin anısına mum yakan kadınlar, emniyet ekipleriyle yürütülen müzakereler sonuç vermeyince basın açıklaması yapmaktan vazgeçerek dağıldı.

sekizm8-tigris.jpeg‘Kadınlar olarak asla boyun eğmeyeceğiz’

Polis ablukasına tepki gösteren Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Biz kadınlar depremde yaşamanı yitirenleri anmak için burada toplandık. Ancak buna izin vermediniz. Biz kadınlar asla size boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

sekizm9-tigris.jpeg‘Zaten yürüyüş programımızda yoktu’

Belli bir süre sonra kadınlara dağılacaklarını söyleyen Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, “Bu sene zaten 8 Mart yürüyüşü programımızda yoktu. Biz acımızı öfkemizi yasımızı anlatmak için bir araya geldik. Depremde yaşadıklarımız bir daha bize gösterdi ki bunlar insanları günlerce ölüme, açlığa, susuzluğa ve soğuğa mahkum etti. Bugün burada olan kadınlar depremdeki herkese yetişti. Ama gördük ki talimatla iş yapanlar insanların ölümüne sebep olanlardır” diye konuştu.

sekizm10-tigris.jpegKonuşmanın ardından kadınların gruplar halinde polis çemberinden çıkmalarına izin verildi. Çemberden çıkan kadınlar olaysız dağıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.