Diyarbakır'da kiralık ev arayanlara 'garanti' şartı!

Diyarbakır'da kiralık ev arayanlara 'garanti' şartı!
Yükselen kira fiyatlarına karşı ‘garanti’ arayan ev sahipleri, kiracılardan ya memur olduğuna dair belge ya da memur kefil talep etmeye başladı. Diyarbakır’da iki şartı karşılayamayan vatandaşlar kiralık ev bulamıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Dövizdeki yükselme, demir, çimento, cam gibi inşaat malzemelerinde fiyatları neredeyse 3 katına çıkardı. Demirin tonunun 17 bin lira, bir metreküp betonun 850- 900 liraya yükselmesi ile Diyarbakır’da konut fiyatları 4 milyona yükseldi. Kiralık konutlarda ise, durum daha da vahim. Diyarbakır’da hem kiralık konut sayısı oldukça az, hem de kiralar 5 bin liraya dayandı. Ev sahipleri artan maliyetlere karşı kiraları yükseltirken, aylık 10-15 bin lira geliri olmayan vatandaşlar için, Diclekent bölgesinde ev kiralamak imkânsız hale geldi.

Ya kefil ya belge

Konut kiralarının astronomik rakamlara dayanması ile ev sahiplerinin, kiralık ev şartları da değişti. Diyarbakır’daki ev sahipleri ve emlakçılar, kiranın tahsilinde sıkıntı yaşamamak için, kiracının ya memur olan kefil getirmesini ya da memur olduğuna dair belge sunmasını talep etmeye başladı. Bu nedenle, memur olmayan ya da kefil bulamayan, onlarca kişi ev kiralayamaz hale geldi.

koc-tigris.jpg

Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç

Koç: Ev sahipleri haklı

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, girdiler yükseldiği için hem kiraların hem konut satış fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığını belirtti. Koç, ev sahiplerinin de bu nedenle kirayı arttırmak zorunda kaldığını, kentin yoksul semti olan Bağlar’da dahi kiraların bin liraya yükseldiğini söyledi. Koç, “Ev sahipleri kiralarını düzenli alabilmek için, mecburen ya kefil istiyor ya da memur şartı arıyor. Sözleşme imzalanırken bu iki şarttan birinin belgelenmesi gerekiyor. Ev sahiplerine de hak vermek lazım. Çünkü kirasını tahsil etmek istiyor” dedi.

Karacadağ’ı imara açın

Mustafa Koç, hem kiraların hem de konut fiyatlarının düşürülmesi için, demir, çimento gibi kalemlerde fiyatların 2020 yılı Haziran ayı seviyesine çekilmesini istedi. Diyarbakır’ın tarıma elverişsiz bölgesi olan Karacadağ’ın imara açılmasını isteyen Koç şunları söyledi: “Diyarbakır’da 10 yıldır yeni imar alanı açılmıyor. Bizim talebimiz tarıma elverişli olmayan Karacadağ gibi bölgelerin imara açılarak, konut sayısının arttırılmasıdır. Bunun dışında ne yaparsanız yapın hiç bir şekilde konut fiyatları ve kiralarının ölçüsüz ve insafsız artışının önüne geçemezsiniz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum