Diyarbakır’da konuşan Buldan: Türkiye’nin barışa ihtiyacı var

Diyarbakır’da konuşan Buldan: Türkiye’nin barışa ihtiyacı var
Diyarbakır Newroz’unda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 9 yıl önceki Dolmabahçe mutabakatına bağlı olduklarını belirterek, büyük barış için sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da on binlerin katılıma ile gerçekleşen Newroz etkinliğinde konuşan Buldan önemli mesajlar verdi.

Diyarbakır’ın tarih yazdığını belirten Buldan şunları söyledi, “Sizler bir kez daha Newroz'da hiç kimseye boyun eğmediğinizi gösterdiniz ve tarih yazdınız. Bu tarih elbette demokrasinin, barışın, adaletin yol haritasıdır. İşte bu yol haritasına hep birlikte sahip çıkacağımızı; asla adaletten, barıştan, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi sizler bugün ilan ettiniz. Barışta, eşit ortak yaşamda, onurlu bir yaşamda sonuna kadar kararlı olduğunuzu bir kez daha dünyaya gösterdiniz, Türkiye halklarına gösterdiniz.

Bu yasaklı düzeni kabul etmeyeceğimizi herkese gösterdik

Herkes bu meydana iyi baksın, bu meydandan verilen mesajları iyi okusun. Ankara bu meydanı görsün, Ankara Amed’i görsün. Sizler "şimdi kazanma zamanı" diyerek büyük bir fotoğrafın ortaya çıkmasını sağladınız. Adı, tarihi, kimliği, kültürü yasaklayan bu yasaklı düzeni kabul etmeyeceğinizi bir kez daha herkese gösterdiniz. İnkarla, yok saymayla, kayyımla, cezaevine koymakla, katletmekle bizleri bitiremeyeceklerini bir kez daha gösterdiniz, sizlere teşekkür ediyoruz. Bu yüzyıl büyük acılarla geçti, zulümlerle geçti. Bu yüzyıl tarihe cezaevlerine atılan siyasetçilerle geçti, kayyımların irademizi gasp etmesiyle geçti ama önümüzdeki yüzyılda bunların bir kez daha tekerrür etmeyeceğine bu alandan söz veriyoruz.

Dolmabahçe Mutabakatına bağlıyız

Sevgili Amedliler, 9 yıl önce 2013'te bu meydanda bir çözüm mektubu okundu. Bu mektup tarihi çözümün yol haritasıydı. İmralı’dan Sayın Öcalan’ın kaleme aldığı bu tarihi deklarasyonun, ortak geleceğin birlikte kurulacağını ilan eden bu mektubun burada okunmasının üzerinden tam 9 yıl geçti. 9 yılda yaşananlar çözüm mektubunun güncelliğini ve aciliyetini bizlere gösterdi. Biz HDP olarak, Kürtler olarak 2015'teki Dolmabahçe Mutabakatının da 2013'te Amed Newrozunda okunan o mektubun da arkasında olduğumuzu ve onu savunduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.

Türkiye’nin büyük barışa ihtiyacı var ve biz bunun için sorumluluk almaya hazırız

Bizler Kürt halkı olarak, Türkiye halkları olarak, HDP olarak barışın ne kadar elzem olduğunu, sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın bir gerçeği olduğunu bir kez daha ilan ediyoruz. Ukrayna savaşı bizlere bir kez daha barışın aciliyetini göstermiştir. Bunun için HDP olarak diyoruz ki büyük barışlara ihtiyaç var ve bu büyük barışlar sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde hayata geçmek zorundadır. Bizler büyük barış için, halklarımızın ortak geleceği için her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Barışın etrafında büyük bir kenetlenmeye ihtiyaç olduğunu ilan ediyoruz. Türkü ile Kürdü ile Alevisi ile Ermenisi ile Süryanisi ile Lazı ile Çerkezi ile bu topraklarda yaşayan bütün halklarla birlikte büyük barışın aciliyetini vurguluyoruz. Barış bu ülkeye geldiği zaman, bütün ülkelere geldiği zaman arkasından nelerin geleceğini biliyoruz. Savaşlar acıdır, kandır, gözyaşıdır; barışlar ise umuttur, gelecektir. Bunun için diyoruz ki büyük barışın tam da zamanıdır. Şimdi barış, hemen barış, büyük barış diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.