Diyarbakır’da Kürtçe ders için 'sayı az' engeli!

Diyarbakır’da Kürtçe ders için 'sayı az' engeli!
Diyarbakır’ın Bismil ilçesi’nde bulunan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda 10’dan az kişi Kürtçe seçmeli dersi seçtiği gerekçesiyle, sınıf açılmadı.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından 2021-2022 eğitim öğretim yılında “Yaşayan diller ve lehçeler” seçmeli dersinde Diyarbakır'da öğretmen olmadığı yönündeki iddialara dair Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer’e verdiği soru önergesine yanıt geldi. Bakan Özer, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” seçmeli derslerinin kabul edildiği kurul kararlarını paylaştı.

“En az 10 öğrenci seçti”

Diyarbakır Valiliği tarafından bakanlığın talebiyle gönderilen yanıtta, “Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda şu ana kadar her sınıf düzeyinde en az 10 öğrenci tarafından Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunulmadığı, seçmeli Kürtçe dersi açılmadığından norm oluşturulamadığı, bu nedenle herhangi bir görevlendirme ve atamanın yapılmadığı…” ifadelerine yer verildi. 

“Anadilde eğitim yapılmıyor”

Gelen yanıtları Gergerlioğlu, şöyle değerlendirdi: “Kürtçe dersi seçmeli değil, eğitim de olması gerekir. Anadil de eğitim olmalıdır. Seçmeli ders olunca hal bu olur. Öğrenci eğitim alacak öğretmen bulamaz. Öğretmen atanamaz. Öğrenci, öğretmen olmadığı için istese de dersi alamaz. Okul müdürleri velileri baştan savar. Böyle bir kısır döngü sürer. Belli ki ağırlıklı olarak Kürtçe öğretmen açığı var. 10 sınırlamasıyla tutmak doğru değil. Bu konu önemli bir konudur. Anadilde eğitim yapılmıyor ama seçmeli ders olarak verimsiz gittiği ortada.” (Kaynak: MA)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.