Diyarbakır’da mahalleli, uyuşturucuya karşı dernek kuruyor

Diyarbakır’da mahalleli, uyuşturucuya karşı dernek kuruyor
Uyuşturucuya karşı örgütlenen Peyas Mahallesi sakinleri, dernekleşerek mücadelelerini kent geneline yayacaklarını vurguladı.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu’nun 9 Ağustos’ta açıkladığı ‘Diyarbakır Çocuk Raporu’na göre kentte bağımlılık yaşı 9’a kadar düştü. Diyarbakır Barosu’nun 15 Eylül’de açıkladığı “Madde Kullanımıyla Mücadele” raporunda ise 12 yaşından küçük çocuklara ilişkin kayıtlarda, yüzde 100 artış olduğuna dikkat çekildi.

Diyarbakır’da yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının önüne geçmek için Peyas (Kayapınar) ilçesine bağlı Peyas mahallesi sakinleri harekete geçti. Peyas mahallesinde yaşayan yurttaşlar örgütlenerek, 30 Eylül’de Peyas Taziye Evi’nde “uyuşturucuya dur de" sloganıyla halk toplantısı düzenledi. Toplantıya yurttaşların yanı sıra Yeşilay ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nden (AMATEM) psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanları ve kanaat önderleri katıldı. Toplantıya katılan mahalle sakinleri, mahallelerinden başlayarak tüm kentte farkındalık çalışma yapacaklarını belirterek, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.

Amacımız, dernek aşamasına gelip aileleri bilinçlendirmek

Madde kullanımını mahallede bitirmeyi amaçladıklarını ifade eden Mehmet Tokkoç, “Amacımız düzenleyeceğimiz toplantılarla daha geniş kitlelere ulaşarak, dernek aşamasına gelip aileleri bilinçlendirmek. Daha sonra uyuşturucu kullanımının önüne geçerek önce mahalledeki daha sonra Diyarbakır genelinde bu maddeyi satan ve kullananlar için caydırıcı projeler düzenlemektir. Ama bunu biz tek başımıza yapamayız. Bunu sivil toplum kuruluşlarıyla, psikolog, sosyolog ve ebeveynlerin yardımıyla yapabiliriz. Bu konuda ilgili kurumlardan gerekli yardımı istiyoruz” dedi.

Dernekleşme çalışması başlayacak

Uyuşturucu maddeye karşı bir dernek kurmak istediklerini belirten Peyas Mahalle Muhtarı Mehmet Çoban, gençleri uyuşturucudan kurtarmayı hedeflediklerini söyledi. Çoban, “Gençlere iş alanı yaratılması gerekiyor. Bu mahallede yaşayan ailelerden yüzde 60'ının çocuğu ya da yakını uyuşturucu kullanıyor. Bizim oluşturmayı düşündüğümüz dernek gençleri uyuşturucudan uzak tutmayı amaçlayacak bu konuda desteğe ihtiyacımız var” diye belirtti. (MA/Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum